Hyppää pääsisältöön

Finlandia-voittaja Jussi Valtonen: He eivät tiedä mitä tekevät

Kirjailija Jussi Valtonen
Psykologi ja kirjailija Jussi Valtonen Kirjailija Jussi Valtonen Kuva: © Markko Taina jussi valtonen

Romaanissa "He eivät tiedä mitä tekevät" on kuviteltu lähimenneisyyden ja lähitulevaisuuden kuva. Se kertoo eläinaktivisteista ja eläinkokeita käyttävistä tieteellisistä tutkimuksista. Markkinatalous on maailmanlaajuisesti kehittynyt jo niin pitkälle, että ihmisten aivoja manipuloidaan sekä lääkkeillä että teknologisilla laitteilla.

Jussi Valtonen (s. 1974) suomalainen psykologi ja kirjailija aloittaa kirjansa kuvitelmalla Suomesta 1990-luvulla. Siinä hän kirjoittaa hauskasti kuviteltua tulevaisuutta, jossa kännykät ja nettipalvelut ovat vielä lapsenkengissä. Valtonen irvailee myös suomalaisen tiedeyhteisön nurkkakuntaisuudesta ja ihmisten puhumattomuudesta.

Valtonen on onnistunut kirjoittamaan suuret muutokset liittymään aukottomasti ihmisten keskinäisiin tunnetiloihin

Osa kirjasta sijoittuu määrittelemättömään lähitulevaisuuteen. Silloin koululaisten aivoja lääkitään aineilla, joita ”Lapsissa on tulevaisuus” -yhteisö jakaa ilmaiseksi kouluissa. Ydinperheen murrosikäinen tytär käyttää uutta iAm-kojetta. Se heijastaa anturoilla suoraan aivoihin musiikkia, elokuvia, tunnetiloja ja muita ärsykkeitä. Vanhemmat seuraavat kauhistuneina sivusta, kuinka heidän lapsensa vietellään lääke-, muoti- ja teknologiafirmojen koekaniineiksi jo koulussa.

Vaikka Jussi Valtosen kirjan aineisto on hyvin laaja, kun se kuvaa kansainvälisen markkinatalouden muutoksia, silti se on tarina ydinperheen ihmissuhteista. Valtonen on onnistunut kirjoittamaan suuret muutokset liittymään aukottomasti ihmisten keskinäisiin tunnetiloihin.

Jussi Valtosen  He eivät tiedä mitä tekevät teoksen kansikuva
Jussi Valtonen: He eivät tiedä mitä tekevät Jussi Valtosen He eivät tiedä mitä tekevät teoksen kansikuva Kuva: Tammi kirjankansi

Amerikkalainen Joe on tullut Suomeen ja mennyt naimisiin suomalaisen Alinan kanssa. He saavat lapsen, Samuelin, joka varttuu tarinassa 17-vuotiaaksi eläinaktivistiksi. Joe ja Alina loittonevat vähitellen toisistaan, ja ero on välttämätön. Joe palaa Amerikkaan ja menestyy siellä huipputukijana. Uudessa perheessään hänellä on vaimo Miriam ja kaksi tytärtä, Rebecca ja Daniella.

Eläinaktivistit ja eläimiä käyttävät tutkijat ajautuvat romaanissa vastakkain. Oma poika Samuel liittyy kansainvälisiin eläinaktivisteihin. Valtonen osaa harhauttaa lukijaa ja pitää jännitystä yllä. Hän laittaa lukijan miettimään, mikä on totta ja miten suhteellista totuus on. Tutkijoiden käsitys eläinkokeista on toisenlainen kuin eläinaktivistien.

Valtonen kirjoittaa romaanin nimen mukaisestikin viittauksia Raamattuun. Isä Joen ja poika Samuelin tarina tulee lähelle Abrahamin kertomusta, jossa isä oli vähällä uhrata lapsensa. Jussi Valtosen teos on iso ja pelkoa herättävä kuvitelma tulevaisuudestamme.

Valtonen sijoittui toiseksi teoksella Siipien kantamat Tammen ja Bonnierin pohjoismaisessa romaanikilpailussa (2007). Hän voitti J. H. Erkon kirjoituskilpailun vuonna 2002 ja Yleisradion kuunnelmakäsikirjoituskilpailun (2008).
Valtonen on opiskellut neuropsykologiaa Yhdysvalloissa ja teoreettista filosofiaa Helsingin yliopistossa. Hän on työskennellyt assistenttina Helsingin yliopiston psykologian laitoksella ja tehnyt tutkimusta neuropsykologian alalta.

Teoksia:
He eivät tiedä mitä tekevät, romaani, Tammi 2014
Siipien kantamat, romaani, (2007)
Vesiseinä, (2006)
Tasapainoilua, (2003)
Jossakin on ilo: tietoa ja toivoa masennuksesta kärsiville ja heidän läheisilleen (yhdessä psykiatri Ben Furmanin kanssa), Lyhytterapia-instituutti, (2000)

Viikon kirja Jussi Valtonen: He eivät tiedä mitä tekevät Yle Areenassa:

Vuoden 2014 Finlandia-palkintoehdokkaat

Suomen Kirjasäätiö: Finlandia-palkinto

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri