Kodeissa on yhä enemmän erilaisia sähkölaitteita. Se tarkoittaa enemmän johtoja, kaapeleita ja jatkojohtoja. Mutta oletko selvillä, miten turvallisesti johdot kiemurtelevat asunnossasi?
Sähköalan yrittäjä Tuukka Nevalainen Fluxel Oy:stä näkee työssään monenlaisia sähkövirityksiä.
– Rikkinäiset jatkojohdot ja korjaamattomat sähköasennukset, irtonaiset pistorasiat ja niiden rikkinäiset kuoret ovat helpoimmin havaittavissa olevia ongelmakohtia.
Jokainen on vastuussa oman kotinsa sähköasennuksista. Tuukka Nevalaisen vinkeillä teet kodistasi turvallisemman.
1. Älä teippaa johtoja. Korjauta tai vaihda laite uuteen
– Sellaista tilannetta, että kaapeleita tai johtimia teippaillaan itse, ei pitäisi olla, Nevalainen toteaa.


2. Asenna lisää pistorasioita. Käytä jatkojohtoa vain väliaikaisesti
– Jatkojohtoja pitäisi käyttää vain väliaikaisiin ratkaisuihin, ei pysyviin ratkaisuihin. Pysyvissä ratkaisuissa olisi hyvä kutsua sähkömies ja asennuttaa riittävästi pistorasioita.


Pistorasioita voi olla vierekkäin useita kappeleita. Niitä asennetaan usein vierekkäin etenkin television ja tietokoneen taakse, jotta kaikille laitteille riittäisi sähköä. Myös pinta-asennettava pistorasia, jossa on neljä pistokepaikkaa vanhan kaksipaikkaisen korvaajaksi, voi olla ratkaisu esimerkiksi keittiön sähkölaitteille.
3. Valitse kunnollinen jatkojohto
Jos jatkojohtoa kuitenkin tarvitsee, se kannattaa valita huolella. Jatkojohdon hankinnassa on hyvä kiinnittää huomiota kaapelin paksuuteen.
– Valitse mieluummin se, jossa on selvästi paksumpi johto. Kalliimpi jatkojohto on monesti myös laadukkaampi.
4. Älä kuormita jatkojohtoa
Suuritehoisille laitteille kuten erillisuunille ja pesukoneille asennetaan aina oma pistorasia ja oma sulake, ei jatkojohtoa. Muita suuritehoisia laitteita kuten työkoneita ei pitäisi laittaa kuin yksi kerrallaan jatkojohtoon. Useampipaikkaiseen jatkojohtoon voi laittaa vain pienikulutteisia laitteita kuten pöytälampun ja printterin ja ladata kännykkää ja tietokonetta.
5. Laita samaan pistorasiaan vain samantyyppisiä jatkojohtoja
Pistotulppia eli töpseleitä ja pistorasioita on erilaisia. Suojamaadoitetussa pistotulpassa ja pistorasiassa on suojamaadoitusliuskat, maadoittamattomissa niitä ei ole. Maadoitetun pistorasian suojamaadoitusjohdin kuljettaa sähkölaitteen runkoon muodostuvat jännitteet suoraan maahan, mikä aiheuttaa vikatilanteessa sulakkeen palamisen. Tämä estää tulipalon ja sähköiskun.
Vaikka uudisrakennuksiin on asennettu vain maadoitettuja pistorasioita jo 1990-luvun lopusta, reilusti yli puolet asuntojen pistorasioista on edelleen maadoittamattomia.
Reilusti yli puolet asuntojen pistorasioista on edelleen maadoittamattomia.
Yksinkertaisin ohje on laittaa suojamaadoittamaton jatkojohto suojamaadoittamattomaan pistorasiaan ja suojamaadoitettu jatkojohto suojamaadoitettuun pistorasiaan. Suojamaadoitettu pistotulppa tosin sopii myös suojamaadoittamattomaan pistorasiaan. Mutta silloin jatkojohdon suojamaadoitus katkeaa pistorasiaan eikä yllä siihen liitettyihin laitteisiin.


– Jos suojamaadoittamattomaan pistorasiaan laitetaan suojamaadoitettu jatkojohto ja siihen taas metallirunkoisen laitteen, esimerkiksi tietokoneen, suojamaadoitettu johto, ei suojamaadoitus kuitenkaan ole käytössä. Jos laitteeseen tulisi sellainen vika, että jännite pääsisi metallirunkoon, sulake ei palaisi. Tällöin tietokone muuttuisi viihdelaitteesta erittäin vaaralliseksi laitteeksi, Nevalainen selittää.
6. Käytä jatkojohtoa vain yhdessä huoneessa
Sähköä ei saa tuoda jatkojohdolla toiseen huoneeseen, jossa on erilaiset pistorasiat. Se voi aiheuttaa hyvin vaarallisen tilanteen laitevian tapahtuessa.
7. Älä muuta pistotulpan muotoilua
Pistotulpan muotoilulla on merkitys. Sen rakennetta ei saa muuttaa esimerkiksi vuolemalla pistotulppaan lovia.
– Pistotulpat on muotoiltu niin, että niitä ei vääriin paikkoihin pysty asentamaan. Poikkeuksena on suojamaadoitetut pistotulpat, jotka sopivat myös suojamaadoittamattomaan pistorasiaan. Kaikkea ei ole pystytty estämään muotoilulla, Nevalainen toteaa.
8. Älä käytä WC:n pistorasiaa kylvyn tai suihkun aikana
WC:n pistorasian teksti Käyttö kielletty kylvyn tai suihkun aikana todella tarkoittaa sitä, että siinä ei saa olla mitään kytkettynä kylvyn tai suihkun aikana. Muina aikoina voi käyttää pesukonetta, hiustenkuivaajaa tai ladata hammasharjaa. Mutta pistotulppa pitää aina irrottaa käytön jälkeen.
9. Tarkista pistorasioiden kunto
Vahingoittunutta pistorasiaa ei saa käyttää. Toimiva pistorasia on ehjä ja kunnollisesti kiinni. Pistorasia ei saa mitenkään heilua, kun siihen laitetaan pistotulppa tai se irrotetaan. Pistorasian pistotulpan rei'issä ei saa olla mustumia.
– Jos tällaisissa tapauksissa pistorasian avaa, sieltä voi löytyä sulaneita johtoja, löysiä liitoksia ja murtunutta pistorasian rakennetta, monenlaista erityyppistä vikaa. Tällaiset murtumat ja löysät liitokset alkavat kuumeta silloin, kun käytetään sähköä pistorasioista. Joissain tapauksissa, jos sähkölaite on tehokas, se alkaa sulattaa kaikkea muovia ja pahimmassa tapauksessa sytyttää tulipalon.


10. Irrota johdot pistorasiasta ukkosella
Pistotulpat on hyvä irrottaa pistorasioista ukkosella lähinnä mahdollisten tulevien laitevikojen takia.
– Jos ukkonen pääsee iskemään lähelle, niin on mahdollista, että maadoitusta pitkin mm. tulee sähköpiikkejä tai sähköverkko pääsee heilahtelemaan ja mahdollisesti kuljettaa sähköpiikin pistorasioita pitkin laitteeseen, mikä saattaa rikkoa laitteen. Pistotulpan irti ottamisella tältä vältytään, Nevalainen selvittää.
Sähkö on turvallisen tuntuista ja oikein käytettynä sitä onkin. Mutta vaaratilanteissa sitä ei kuule, näe eikä haista, joten sitä ei osaa pelätä.
Pienillä tarkistuksilla jokainen voi vaikuttaa kotinsa turvallisuuteen. Varsinaiset korjaukset ja sähköasennukset on kuitenkin jätettävä ammattilaisille.
– Sähkö on turvallisen tuntuista ja oikein käytettynä sitä onkin. Mutta vaaratilanteissa sitä ei kuule, näe eikä haista, joten sitä ei osaa pelätä, Nevalainen kiteyttää.
Voit katsoa jutun myös videona:
Lisää aiheesta:
Kodin monenlaiset pistorasiat
Kodin sähkölaitteiston kunnossapito (.pdf)
Kodin sähköturvallisuusopas
Linkki korjattu. 28.11.2014