Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Johdot järkevämmin - 10 vinkkiä sähköturvalliseen kotiin

Jatkojohto
Jatkojohto Kuva: Yle jatkojohtoja

Kodeissa on yhä enemmän erilaisia sähkölaitteita. Se tarkoittaa enemmän johtoja, kaapeleita ja jatkojohtoja. Mutta oletko selvillä, miten turvallisesti johdot kiemurtelevat asunnossasi?

Sähköalan yrittäjä Tuukka Nevalainen Fluxel Oy:stä näkee työssään monenlaisia sähkövirityksiä.

– Rikkinäiset jatkojohdot ja korjaamattomat sähköasennukset, irtonaiset pistorasiat ja niiden rikkinäiset kuoret ovat helpoimmin havaittavissa olevia ongelmakohtia.

Jokainen on vastuussa oman kotinsa sähköasennuksista. Tuukka Nevalaisen vinkeillä teet kodistasi turvallisemman.

1. Älä teippaa johtoja. Korjauta tai vaihda laite uuteen

– Sellaista tilannetta, että kaapeleita tai johtimia teippaillaan itse, ei pitäisi olla, Nevalainen toteaa.

leivänpaahtimen risan johdon teippausrisajohtoinen leivänpaahdin heitetään pois
Älä teippaa murtunutta johtoa. Vie vanha laite sähkölaitteiden keräykseen. Kuva: Yle

2. Asenna lisää pistorasioita. Käytä jatkojohtoa vain väliaikaisesti

– Jatkojohtoja pitäisi käyttää vain väliaikaisiin ratkaisuihin, ei pysyviin ratkaisuihin. Pysyvissä ratkaisuissa olisi hyvä kutsua sähkömies ja asennuttaa riittävästi pistorasioita.

Jatkojohtoja ei pidä kytkeä peräkkäin.suojamaadoitettu jatkojohto suojamaadoitettuun pistorasiaan
Älä ketjuta jatkojohtoja. Jatkojohtojen käyttö kertoo pistorasioiden tarpeesta. Kuva: Yle

Pistorasioita voi olla vierekkäin useita kappeleita. Niitä asennetaan usein vierekkäin etenkin television ja tietokoneen taakse, jotta kaikille laitteille riittäisi sähköä. Myös pinta-asennettava pistorasia, jossa on neljä pistokepaikkaa vanhan kaksipaikkaisen korvaajaksi, voi olla ratkaisu esimerkiksi keittiön sähkölaitteille.

3. Valitse kunnollinen jatkojohto

Jos jatkojohtoa kuitenkin tarvitsee, se kannattaa valita huolella. Jatkojohdon hankinnassa on hyvä kiinnittää huomiota kaapelin paksuuteen.

– Valitse mieluummin se, jossa on selvästi paksumpi johto. Kalliimpi jatkojohto on monesti myös laadukkaampi.

4. Älä kuormita jatkojohtoa

Suuritehoisille laitteille kuten erillisuunille ja pesukoneille asennetaan aina oma pistorasia ja oma sulake, ei jatkojohtoa. Muita suuritehoisia laitteita kuten työkoneita ei pitäisi laittaa kuin yksi kerrallaan jatkojohtoon. Useampipaikkaiseen jatkojohtoon voi laittaa vain pienikulutteisia laitteita kuten pöytälampun ja printterin ja ladata kännykkää ja tietokonetta.

5. Laita samaan pistorasiaan vain samantyyppisiä jatkojohtoja

Pistotulppia eli töpseleitä ja pistorasioita on erilaisia. Suojamaadoitetussa pistotulpassa ja pistorasiassa on suojamaadoitusliuskat, maadoittamattomissa niitä ei ole. Maadoitetun pistorasian suojamaadoitusjohdin kuljettaa sähkölaitteen runkoon muodostuvat jännitteet suoraan maahan, mikä aiheuttaa vikatilanteessa sulakkeen palamisen. Tämä estää tulipalon ja sähköiskun.

Vaikka uudisrakennuksiin on asennettu vain maadoitettuja pistorasioita jo 1990-luvun lopusta, reilusti yli puolet asuntojen pistorasioista on edelleen maadoittamattomia.

Reilusti yli puolet asuntojen pistorasioista on edelleen maadoittamattomia.

Yksinkertaisin ohje on laittaa suojamaadoittamaton jatkojohto suojamaadoittamattomaan pistorasiaan ja suojamaadoitettu jatkojohto suojamaadoitettuun pistorasiaan. Suojamaadoitettu pistotulppa tosin sopii myös suojamaadoittamattomaan pistorasiaan. Mutta silloin jatkojohdon suojamaadoitus katkeaa pistorasiaan eikä yllä siihen liitettyihin laitteisiin.

Maadoitettua jatkojohtoa ei pidä kytkeä maadoittamattomaan rasiaan.Maadoitettu rasia ja maadoitettu jatkojohto on turvallinen yhdistelmä.
Suojamaadoitus katkeaa pistorasiaan, jos suojamaadoitetun jatkojohdon laittaa maadoittamattomaan pistorasiaan. Turvallisempaa on laittaa suojamaadoitettu jatkojohto suojamaadoitettuun pistorasiaan. Kuva: Yle

– Jos suojamaadoittamattomaan pistorasiaan laitetaan suojamaadoitettu jatkojohto ja siihen taas metallirunkoisen laitteen, esimerkiksi tietokoneen, suojamaadoitettu johto, ei suojamaadoitus kuitenkaan ole käytössä. Jos laitteeseen tulisi sellainen vika, että jännite pääsisi metallirunkoon, sulake ei palaisi. Tällöin tietokone muuttuisi viihdelaitteesta erittäin vaaralliseksi laitteeksi, Nevalainen selittää.

6. Käytä jatkojohtoa vain yhdessä huoneessa

Sähköä ei saa tuoda jatkojohdolla toiseen huoneeseen, jossa on erilaiset pistorasiat. Se voi aiheuttaa hyvin vaarallisen tilanteen laitevian tapahtuessa.

7. Älä muuta pistotulpan muotoilua

Pistotulpan muotoilulla on merkitys. Sen rakennetta ei saa muuttaa esimerkiksi vuolemalla pistotulppaan lovia.

– Pistotulpat on muotoiltu niin, että niitä ei vääriin paikkoihin pysty asentamaan. Poikkeuksena on suojamaadoitetut pistotulpat, jotka sopivat myös suojamaadoittamattomaan pistorasiaan. Kaikkea ei ole pystytty estämään muotoilulla, Nevalainen toteaa.

8. Älä käytä WC:n pistorasiaa kylvyn tai suihkun aikana

WC:n pistorasian teksti Käyttö kielletty kylvyn tai suihkun aikana todella tarkoittaa sitä, että siinä ei saa olla mitään kytkettynä kylvyn tai suihkun aikana. Muina aikoina voi käyttää pesukonetta, hiustenkuivaajaa tai ladata hammasharjaa. Mutta pistotulppa pitää aina irrottaa käytön jälkeen.

9. Tarkista pistorasioiden kunto

Vahingoittunutta pistorasiaa ei saa käyttää. Toimiva pistorasia on ehjä ja kunnollisesti kiinni. Pistorasia ei saa mitenkään heilua, kun siihen laitetaan pistotulppa tai se irrotetaan. Pistorasian pistotulpan rei'issä ei saa olla mustumia.

– Jos tällaisissa tapauksissa pistorasian avaa, sieltä voi löytyä sulaneita johtoja, löysiä liitoksia ja murtunutta pistorasian rakennetta, monenlaista erityyppistä vikaa. Tällaiset murtumat ja löysät liitokset alkavat kuumeta silloin, kun käytetään sähköä pistorasioista. Joissain tapauksissa, jos sähkölaite on tehokas, se alkaa sulattaa kaikkea muovia ja pahimmassa tapauksessa sytyttää tulipalon.

Rikkoutunut rasia on turvallisuusriskiEhjä jatkojohto
Pistorasioiden ja jatkojohtojen suojakansien pitää olla ehjiä. Kuva: Yle/ Tiina Lappalainen

10. Irrota johdot pistorasiasta ukkosella

Pistotulpat on hyvä irrottaa pistorasioista ukkosella lähinnä mahdollisten tulevien laitevikojen takia.

– Jos ukkonen pääsee iskemään lähelle, niin on mahdollista, että maadoitusta pitkin mm. tulee sähköpiikkejä tai sähköverkko pääsee heilahtelemaan ja mahdollisesti kuljettaa sähköpiikin pistorasioita pitkin laitteeseen, mikä saattaa rikkoa laitteen. Pistotulpan irti ottamisella tältä vältytään, Nevalainen selvittää.

Sähkö on turvallisen tuntuista ja oikein käytettynä sitä onkin. Mutta vaaratilanteissa sitä ei kuule, näe eikä haista, joten sitä ei osaa pelätä.

Pienillä tarkistuksilla jokainen voi vaikuttaa kotinsa turvallisuuteen. Varsinaiset korjaukset ja sähköasennukset on kuitenkin jätettävä ammattilaisille.

– Sähkö on turvallisen tuntuista ja oikein käytettynä sitä onkin. Mutta vaaratilanteissa sitä ei kuule, näe eikä haista, joten sitä ei osaa pelätä, Nevalainen kiteyttää.

Voit katsoa jutun myös videona:

Lisää aiheesta:

Kodin monenlaiset pistorasiat
Kodin sähkölaitteiston kunnossapito (.pdf)
Kodin sähköturvallisuusopas

Linkki korjattu. 28.11.2014

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.