Hyppää pääsisältöön

Lasten elokuvia joululomalla Yle TV2:lla

Rölli ja metsänhenki
Rölli ja metsänhenki Kuva: Yle pikku kakkosen ohjelmia

Joulun aikaan YLE TV2:lla näytetään kotimaisia lasten suosikkielokuvia Risto Räppääjästä Rölli-elokuviin.

Suden arvoitus (7)

keskiviikkona 24.12. klo 15.15

Suden arvoitus
Suden arvoitus Kuva: Yle pikku kakkosen ohjelmia

Koko perheen seikkailuelokuva kertoo 12-vuotiaasta Sallasta, joka asuu ottovanhempiensa kanssa pienessä pohjoissuomalaisessa kylässä. Salla viihtyy metsässä ja tuntee sielussaan yhteenkuuluvuutta luonnon kanssa. Seudun tärkein tulonlähde on poronhoito, joten sudet ovat olleet miespovien ajan uhka. Salla on ihastunut luokkatoveriinsa Matiakseen, mutta yrittää piikikkäällä käytöksellä peittää ihastuksensa. Matias on porotilallisen poika, joka viihtyy paremmin tietokoneen ääressä kuin poroaitauksessa. Suden arvoitus on myös tarina siitä, miten Salla ja hänen biologinen äitinsä Laila löytävät toisensa vuosien jälkeen. Seikkailu alkaa, kun Salla ja Matias pelastavat kaksi orpoa sudenpentua salametsästäjien käsistä.

Käsikirjoitus: Heikki Vuento
Ohjaus: Raimo O. Niemi
Tuotanto: Kinoproductions, 2006
Rooleissa mm. Tiia Talvisara, Janne Saksela, Vuokko Hovatta, Miia Nuutila, Kari-Pekka Toivonen, Peter Franzén

Rölli – hirmuisia kertomuksia

torstaina 25.12. klo 13

Röllimetsän siimeksessä Roskanheittäjät yrittävät vallata metsän Pahan valtakunnan Ylipapin johdolla samaan aikaan, kun lelutehtailija Seesteinen haluaa tehdä metsään suuren huvittelukeskuksen. Metsän asukkaat ovat lumoissaan heille lahjoitetuista tavaroista, mutta onneksi Maahiskeiju huomaa uhkaavan tuhon ja onnistuu vakuuttamaan myös Röllin. Yhdessä metsän asukkaiden kanssa he käyvät seikkailuun karkottaakseen Roskanheittäjät.

Käsikirjoitus: Olli Soinio ja Allu Tuppurainen
Ohjaus: Olli Soinio
Tuotanto: Fantasia Film Oy, Matila ja Röhr Productions, 1991
Rooleissa mm. Allu Tuppurainen, Sari Mällinen Rölf Labbart ja Jussi Lampi.

TV-ENSI-ILTA: Herra Heinämäki ja Leijonatuuliviiri (7)

torstaina 25.12. klo 17.20

Herra Heinämäki ja leijonatuuliviiri
Herra Heinämäki ja leijonatuuliviiri Kuva: Yle pikku kakkosen ohjelmia

Suomen sodan aikana maantierosvo Jeppe Antinpoika ryöstää Ruotsin kuninkaan aarteen. Pussi jalokiviä jää talon pankon taakse piiloonsa odottamaan 200 vuoden ajaksi. Kaupunkilaistyttö Aurora, jota myös Arskaksi kutsutaan, saapuu sukuloimaan maalaisoriginelli Herra Heinämäen luo. Herra Heinämäen naapurilla, leipuri Kakelbergilla menee huonosti, sillä leipurin talossa on alkanut kummitella ja leipomisbisneksiä on sabotoitu. Eräänä iltana Arska yhyttää salaperäisen hiipparin leipurin talon kellarista. Arska alkaa Herra Heinämäen kanssa ratkaista leipurin talon arvoitusta.

Käsikirjoitus: Timo Kahilainen ja Heikki Salo
Ohjaus: Matti Grönberg ja Pekka Karjalainen
Tuotanto: Jackpot Films Oy, 2011
Rooleissa mm. Heikki Hela, Adalmiina Pelli, Heikki Silvennoinen, Satu Säävälä, Timo Kahilainen, Heikki Salo, Aku Hirviniemi

Rölli ja metsänhenki

perjantaina 26.12. klo 17

Satuelokuvassa Rölli ja metsänhenki mereltä saapuva hirmuisten röllien heimo valtaa rauhaa rakastavien menninkäisten kylän ja metsän. Yrmyisyyttä tavoittelevan, mutta hyväntahtoisen ja aran Rölli-peikon ja menninkäisneito Millin välille kasvavan ystävyyden kautta röllit ja menninkäiset onnistuvat taisteluiden jälkeen löytämään sovun. Rauhaa valvoo Vaakamestari, jonka vaaka punnitsee maailman hyvän ja pahan määrän.

Käsikirjoitus: Olli Saarela, Ilkka Matila ja Allu Tuppurainen (alkuperäistarina)
Tuotanto: MRP Matila Röhr Productions Oy, 2001
Rooleissa mm. Allu Tuppurainen, Maria Järvenhelmi, Peter Franzén, Kari Hietalahti, Jussi Lampi, Samuli Edelmann ja Kalle Holmberg.

Röllin sydän

lauantaina 27.12. klo 13

Pekka Lehtosaaren käsikirjoittama ja ohjaama, Allu Tuppuraisen Rölli-hahmoon perustuva lasten animaatioelokuva Röllin sydän (2007) syntyi suomalais-saksalais-venäläis-brittiläisenä yhteistuotantona. Perinteisellä piirrostekniikalla toteutetussa seikkailussa Milli
Menninkäinen ja Rölli tovereineen pelastavat hyvän tahdon voimalla kotimetsänsä kivettymiseltä. Yhdessä kilttien mennikäisten ja tuhmien röllien on löydettävä maaginen sydän Talven maasta, jotta tuho voidaan pysäyttää.

Tuotanto: MRP Matila ja Röhr Productions Oy, 2007
Ääninäyttelijöinä mm. Saija Lentonen ja Allu Tuppurainen.

Babe – urhea possu

(Babe, Australia/USA, 1995)
lauantaina 27.12. klo 14.30

Oscar-palkinnon ja jatko-osan poikinut elokuva kertoo pienestä Babe-possusta, joka adoptoidaan vanhan maanviljelijän maatilalle. Babe tutustuu farmin persoonallisiin eläinasukkaisiin ja oppii paimenkoirien seurassa lahjakkaaksi paimeneksi. Lampaat tottelevat mielellään possua, joka ei hauku vaan ohjailee heitä kohteliaasti. Isäntää possupaimen arveluttaa, mutta Babe uhmaa urheasti ennakkoluuloja.

Käsikirjoitus: Dick King-Smith, George Miller, Chris Noonan
Ohjaus: Chris Noonan
Rooleissa mm. James Cromwell, Magda Szubanski ja Christine Cavanaugh (Babe, ääni)

Onni von Sopanen

sunnuntaina 28.12. klo 13

Onni Von Sopanen
Onni Von Sopanen Kuva: Yle pikku kakkosen ohjelmia

Koulun biologian tunnilla perehdytään perinnöllisyystieteeseen, ja 11-vuotias Onni Sopanen vakuuttuu, että hän on synnytyssairaalasta joutunut väärään perheeseen. Epäilykset kasvavat entisestään, kun Onnin vauvakuvia ei löydy laisinkaan, ja tyhmä isosiskokin tuntuu vihjailevan asiasta. Vielä kun Onnin ystävä Josku väittää, ettei sinisilmäinen voi olla ruskeasilmäisten vanhempien lapsi, on jo lähes selvää että Onni on vaihdokki, ja jossakin joku - todennäköisesti Bill Gates - etsii kadonnutta poikaansa.

Käsikirjoitus: Johanna Hartikainen
Ohjaus: Johanna Vuoksenmaan
Tuotanto: Production House, 2006
Rooleissa mm. Kaarlo Somerto, Minna Suuronen, Robin Svartström, Oona Linnansalmi, Julius Vakkuri ja Kari Väänänen

Babe suurkaupungissa

(Babe Pig in the City, Australia/USA 1998)
sunnuntaina 28.12. klo 14.35

Babe on palannut kotitilalleen voitettuaan isäntänsä kanssa lammaskoirakilpailun. Baben maine kasvaa, ja esiintymispyyntöjä alkaa sadella. Baben emäntä ei kuitenkaan lähde possunsa kanssa maailmalle, mutta kun tilan isäntä joutuu onnettomuuteen ja laskuja
alkaa erääntyä, on Baben lähdettävä suurkaupunkiin. Babe ja hänen emäntänsä myöhästyvät jatkolennolta, ja joutuvat outoon kaupunkiin ja outoon hotelliin, joka on jo ennestään täynnä kaikenmaailman eläimiä. Kotitilan leppoisuus on vaihtunut suurkaupungin sykkeeseen, eikä sinisilmäisellä Babella on helppoa tottua muutokseen.

Käsikirjoitus: George Miller, Judy Morris, Mark Lamprell ja Dick King-Smith
Ohjaus: George Miller
Rooleissa mm. James Cromwell, Magda Szubanski ja Elizabeth Daily (Babe, ääni)

Risto Räppääjä

keskiviikkona 31.12. klo 17.45

Risto Räppääjä on kymmenvuotias rummuttava poika. Risto asuu kerrostalossa tätinsä, puhelinmyyjä Rauha Räppääjän kanssa, joka unelmoi alakerran poikamiehestä, Lennart Lindbergistä. Rauha yrittää saada Riston tutustumaan alakertaan muuttaneeseen Nelli
Perhoseen, mutta Ristoa ujostuttaa, eikä hän ymmärrä, että tytönkin kanssa voisi ystävystyä. Rauha kirjoittaa herran Lindbergille tarkoitetun rakkauskirjeen, mutta kirje joutuu vahingossa Nellin käsiin, joka luulee kirjettä Riston lähettämäksi, koska allekirjoituksena on ”yläkerran ikätoveri”. Nelli pitää naapurin poikaa pöhkönä ja kirjoittaa haukkumakirjeen ”yläkerran ikätoverille”. Kirjeen aiheuttama väärinkäsitys selviää, ja Risto ja Nelli alkavat vähitellen ystävystyä. Kesä alkaa mukavasti, kun Risto ja Nelli tekevät tuttavuutta bändinkin kanssa. Mutta sitten Rauha katkaisee jalkansa, ja Rauhan serkku, Pakastaja-Elvi, tulee hoitamaan Räppääjien huushollia. Elville on tärkeintä siisteys ja järjestys. Hän ei voi sietää rummutusta eikä ylipäänsä meteliä. Riston ja Nellin ystävyys tiivistyy, kun Elvi takavarikoi Riston rummun. ja tästä seikkailu vasta alkaa…

Käsikirjoitus: Sinikka ja Tiina Nopola
Ohjaus: Mari Rantasila
Tuotanto: Kinotar, 2008
Rooleissa mm. Niilo Sipilä, Mimmi Lounela, Annu Valonen, Martti Suosalo, Ulla Tapaninen

Risto Räppääjä ja polkupyörävaras

torstaina 1.1.2015 klo 17.45

Risto Räppääjä ja polkupyörävaras
Risto Räppääjä ja polkupyörävaras Kuva: Yle pikku kakkosen ohjelmia

Kun Rauha Räppääjä ja Lennart Lindberg lähtevät lomalle tulee Pakastaja-Elvi hoitamaan Ristoa ja Nelli Nuudelipäätä. Risto saa lohduksi uuden valtavan hienon polkupyörän. Valitettavasti pyörä katoaa salaperäisesti ja tästä alkaa huikea seikkailu, jossa päähenkilöiden tiet risteävät mitä kummallisimmin tavoin. Ja mitä tekemistä tässä kaikessa on Bertil ja Robert Rosenbögelillä ja hoitolaitoksella, jota johtavat laulavat lääkärit?

Käsikirjoitus: Sinikka ja Tiina Nopola
Ohjaus: Mari Rantasila
Tuotanto: Kinotar, 2009
Rooleissa mm. Severi Heikkilä, Lauramaija Luoto, Ulla Tapaninen, Martti Suosalo, Annu Valonen

TV-ENSI-ILTA: Risto Räppääjä ja viileä Venla

perjantaina 2.1.2015 klo 17.45

Risto Räppääjä ja Nelli Nuudelipää lähtevät saareen, missä Elvi Räppääjä toimii lomakeskuksen emäntänä. Paikalle saapuu myös Ristoa ja Nelliä hiukan vanhempi Venla isänsä Uolevi Horsmaniemen kanssa. Venlan tulo hämmentää Riston ja Nellin välejä, koska Nelli alkaa viihtyä yhä enemmän Venlan seurassa. Samanaikaisesti vanhat ystävykset Pakastaja-Elvi ja Uolevi lähestyvät toisiaan. Koko perheen musiikkikomedia Risto Räppääjä ja viileä Venla kertoo ystävyydestä, yksinäisyydestä ja erilaisuuden hyväksymisestä.

Käsikirjoitus: Sinikka ja Tiina Nopola
Ohjaus: Mari Rantasila
Tuotanto: Kinotar, 2012
Rooleissa mm. Lauri Karo, Olivia Ainali, Venni Uotila, Ulla Tapaninen, Martti Suosalo, Annu Valonen

Kommentit
  • Pikku Kakkosen Eskari -sovellus vie kirjainten maailmaan

    Eskari-sovelluksen Lukivalmiudet-kokonaisuuden tehtävätyypit

    Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksen lukivalmiuksiin liittyvässä kokonaisuudessa leikitään kirjaimilla, tavuilla ja sanoilla. Samalla harjoitellaan kirjaintuntemusta, sanojen alkuäänteiden ja -tavujen tunnistamista sekä kootaan kirjaimista ja tavuista merkityksellisiä sanoja.

  • Pikku Kakkosessa annetaan kaikille kehon osille nimi ja opetellaan uimapukusääntö

    Kesäkeskiviikkoisin tutustutaan kehoon ja turvataitoihin.

    Miten lapsi oppisi kunnioittamaan omaa ja toisen kehoa? Voiko turvataidoista puhua säikyttämättä lasta turhaan? Missä iässä turvataidoista voisi alkaa puhua? Väestöliiton mukaan lasten kehotunnekasvatus on tavallisten käytöstapojen harjoittelua ja omien oikeuksien opettelua.