Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Maailman vahvin uhri

Ulkolinja: Maailman vahvin uhri, Yle TV1
Israelin armeija surmasi Bakirin perheen neljä poikaa Gazan uimarannalle, kun nämä olivat pelaamassa jalkapalloa. Ulkolinja: Maailman vahvin uhri, Yle TV1 ulkolinja: maailman vahvin uhri

TV1 torstaina 4.12.2014 klo 22.00 - 22.50, uusinta keskiviikkona 10.12. klo 23.00
Yle Areenassa 30 päivää

Israel surmasi Gazan sodassa 2140 ihmistä, suurin osa siviilejä, naisia ja lapsia. Siviiliuhreista muistuttaneet ovat Israelissa joutuneet hyökkäysten ja solvausten kohteeksi.

Uhkana kasvava kansallismielisyys

Kasvava kansallismielisyys ja fanatismi ovat todellinen uhka Israelin valtiolle ja sen olemassaololle. Näin miettii maan parlamentin entinen puhemies Avraham Burg.

Viime kesänä eversti Ofer Winter antoi sotilailleen uskonnollisen päiväkäskyn, jossa hän rohkaisi alaisiaan ”taisteluun Gazan terroristivihollista vastaan, vihollista, joka kiroaa, pilkkaa ja häpäisee Israelin sotajoukkojen Jumalaa”.

”Tämä on esimerkki siitä, miten demokratian ja teokratian raja hämärtyy Israelin asevoimissa. Pahinta on se, että myös maan johdossa on poliitikkoja, jotka eivät ymmärrä maallisen ja taivaallisen vallan eroa”, entinen puhemies Burg sanoo.

Everstiä epäillään sotarikoksesta

Nyt Winteriä epäillään sotarikoksesta hänen toiminnastaan Gazan sodassa. Eversti määräsi massiiviseen Gazan siviiliasutukseen kohdistuneen pommituksen sen jälkeen, kun yksi israelilaissotilas katosi.

Winterin määräämässä pommituksessa kuoli noin 150 ihmistä. Heistä suurin osa oli siviilejä. Edes siviiliuhrien suuri määrä ei horjuttanut kansalaisten tukea sodalle.

Radiomainos sensuroitiin

Israelilainen ihmisoikeusjärjestö B’Tselem yritti sodan aikana julkaista radiomainoksen, jossa lueteltiin Gazan pommituksissa kuolleiden lasten nimiä. Israelin yleisradioyhtiö ei suostunut julkaisemaan sitä.

Järjestön työntekijöitä uhkailtiin ja järjestöä solvattiin sosiaalisessa mediassa. B’Tselemin koordinaattorin mukaan jyrkkien reaktioiden syynä oli se, että radiomainos paljasti, miten pommitukset surmaavat – ei yksin Hamasin taistelijoita – vaan myös siviilejä.

Välinpitämättömyys yleistynyt

Elokuvaohjaaja Shira Geffen törmäsi voimakkaaseen reaktioon, kun hän pyysi osanottoa Gazan uimarannalla pommitusten surmaamille lapsille. Jopa kulttuuriministeri sanoi, ettei maa tarvitse hänenkaltaisiaan kansalaisia.

Tunnettu israelilainen toimittaja Gideon Levy sanoo israelilaisten olevan aikaisempaa välinpitämättömämpiä suhteessa palestiinalaisiin uhreihin.

Holokaustin opetusta halutaan lisätä

Israelin opetusministeriö haluaa lisätä juutalaisten kansanmurhan, holokaustin opetusta israelilaisissa kouluissa. Opetus ulotettaisiin jo päiväkoteihinkin, neljävuotiaista lähtien.

Historian professori Hanna Yablonka pitää ehdotusta järkyttävänä. Hänen mielestään holokaustin korostaminen vahvistaa israelilaisten traumaa siitä, että he ovat uhreja aina ja iänkaikkisesti.

"Ja uhrille mikä tahansa on sallittua, koska jokainen kärsimys tai uhraus on aina pienempi kuin juutalaisten kansanmurhassa kärsimä."

Herääkö Israel nykyaikaan?

Professorin mielestä Israelin pitäisi herätä nykyaikaan, siihen, että tänä päivänä he eivät ole enää uhreja.

"Päinvastoin, miljoonat palestiinalaiset ovat Israelin miehityspolitiikan uhreja, joka päivä. Kansanmurhan opetus pitäisi olla se, miten me kohtelemme omia vähemmistöjämme”, sanoo Yablonka, jonka oma äiti selvisi natsien keskitysleireistä.

Teksti: Dokumentin ohjaaja Pertti Pesonen

Kommentit
  • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

    Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

    Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

  • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

    Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

    Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.