Hyppää pääsisältöön

Vaaratiedotteet Ylen kanavilla

Vaaratiedotteiden välittäminen väestölle on yksi Ylen lakisääteisistä tehtävistä. Välitämme vaaratiedotteen valtakunnallisesti kaikilla radiokanavilla, niin Ylen omilla kuin kaupallisilla. Käytännössä vaaratiedotteen lukee Ylen toimittaja.

Viranomaisen niin päättäessä tiedote välitetään myös televisiossa. Tällöin se näkyy kaikilla Ylen tv-kanavilla ja niin sanotuilla yleisen edun kanavilla. Yle voi julkaista vaaratiedotteet myös tekstitelevisiossa, yle.fi-sivustolla ja Uutisvahti-sovelluksessa.

Viranomainen laatii vaaratiedotteen

Vaaratiedote on viranomaisen antama tiedote, joka varoittaa vaarallisesta tapahtumasta. Vaaratiedote voidaan antaa silloin, kun tapahtuma aiheuttaa hengen- tai terveysvaaran tai suuren vaaran omaisuudelle.

Tiedotteella myös ohjeistetaan tarvittaessa, miten suojautua vaaralliselta tapahtumalta tai sen seurauksilta ja miten välttää vaaratilannetta. Kulloisestakin tilanteesta vastaava viranomainen laatii tiedotteen suomeksi ja ruotsiksi, tarvittaessa myös saameksi.

Viranomainen lähettää vaaratiedotteen Hätäkeskuslaitokseen, josta se tulee Yleen. Emme saa muuttaa tiedotteen sisältöä millään tavalla, vaan välitämme sen heti siinä muodossa kuin olemme sen saaneet.

Tiedotteet voi radiossa kohdentaa alueellisesti

Radiossa julkaistava vaaratiedote on mahdollista kohdistaa sille alueelle, jota tiedote maantieteellisesti koskee. Yle Radio Suomen valtakunnallisina lähetysaikoina vaaratiedotteet kuuluvat jatkossakin koko maassa Radio Suomen kanavilla. Muilla radiokanavilla alueelliset vaaratiedotteet lähetetään aina alueellisesti.

Kun viranomainen määrää tiedotteen välitettäväksi myös televisiossa, niin silloin se on välitettävä radiossa valtakunnallisesti.

Lisätietoa vaaratiedotteista löydät sisäministeriön verkkosivuilla.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua