Hyppää pääsisältöön

Viisi vinkkiä lintujen talviruokintapaikan valintaan

Käpytikka etsii ruokaa lintulaudalta.
Käpytikka etsii syötävää. Käpytikka etsii ruokaa lintulaudalta. Kuva: Yle/Raine Martikainen käpytikka

Etelärannikon syksy on ollut leuto, mutta suuressa osassa Suomea lumi on ollut maassa jo pitkään. Pohjoisessa lintujen talviruokintakausi on käynnistynyt ajat sitten. Nyt etelässäkin on syytä aloitella ruokintapuuhat. Pihan talviruokintapaikkaa suunnitellessa on hyvä ottaa huomioon muutamia perusseikkoja.

Lintujen ruokinnassa tärkeintä on, että linnut voivat syödä hyvässä paikassa turvallisesti kunnollista ravintoa, jonka avulla ne selviävät helpommin talven yli. Hyvin valitulla paikalla ihmiset myös pääsevät seuraamaan ruokintapaikan tapahtumia. Tässä saa ruokinnan asettaja olla hieman itsekäskin – talvilintuja seuraamalla on hyvä tapa aloittaa lintuharrastus. Lajeja on aloittelijalle sopiva määrä ja linnut pääsee näkemään läheltä.

Vältä tuulisia ja avaria paikkoja

Jos linnut joutuvat hakemaan ravintonsa tuulisilta alueilta, pitkäksi talviyöksi tarkoitetusta energiasta osa haihtuu taivaantuuliin. Kylmässä lämmönhukka kasvaa, joten ateriointi ei huonolla paikalla ole linnuille kannattavaa.

Vanhoista joulukuusista saa hyviä suoja-aitoja.

Liian avarat paikat ovat myös pienten ruokailijoiden kannalta vaarallisia, varpushaukat väijyvät tiaisia talvellakin. Muutama pensas riittää suojaksi. Jos perustaa ruokinnan vasta joulun jälkeen, vanhoista joulukuusista saa hyviä suoja-aitoja.

Tarpeeksi etäisyyttä roskapönttöihin

Älä sijoita ruokintapaikkaa sellaiselle alueelle, jolla säilytetään roskia ja jätteitä. Lintujen ruokintapaikan puhtaana pitämisessä on muutenkin riittävästi työtä. Hyvinkin hoidetulle ruokintapaikalle kerääntyy helposti myös sellaisia lajeja, joista naapurit eivät pidä.

Jos pulut, harakat ja varikset liikkuvat roskiksien lähettyvillä, joutuu naapurisopu usein koetukselle. Lintuja ei tietenkään myöskään kannata houkutella tonkimaan jätteitä. Kaupungeissa ja taloyhtiöissä on usein omat sääntönsä, joita joutuu joskus hieman tulkitsemaan.

Ei leikkipaikkojen lähelle

Ruokintapaikkaa ei myös pidä sijoittaa ihan lasten leikkipaikkojen viereen, vaikka lapset mielellään seuraisivat talvilintujen touhuja. Linnut eivät sympaattisuudesta huolimatta ole kaikkein siisteimpiä otuksia ja leutoina talvina ruokintapaikalla saattaa jyllätä melkoinen mikrobitoiminta.

Linnuista itsestään ei ole vaaraa ihmisille, päinvastoin, ne tuottavat iloa. Vanhempien ei kannata pelotella lapsia sairailla linnuilla.

Useita ruokintapisteitä

Ruokintapaikkoja on hyvä olla useita.
Ruokintapisteitä on hyvä olla useita. Ruokintapaikkoja on hyvä olla useita. Kuva: Yle/Juha Laaksonen talviruokinta

Kotipihan ruokintapaikkaa kannattaa lavastaa. Muutamilla kaatuneilla puunrungoilla, keloilla ja erilaisilla havuilla saa ruokintapaikasta suojaisamman ja ympäristöltään hauskemman näköisen. Hyvin suunniteltu ruokintapaikka on ilo silmälle ja se kerää enemmän ruokavieraita.

Ruokinta-automaatit, joissa on kapea syöttöreunus, ovat parhaita. Niissä linnut eivät pääse ulostamaan tarjolla olevien siementen joukkoon.

Suuria vanhan ajan lintulautoja ei enää suosita.

Ruokinta-automaatteja kannattaa sijoittaa samalle paikalle useita. Näin mahdollisimman moni lintuyksilö pääsee aterioimaan samanaikaisesti, eikä lintujen tarvitse tuhlata aikaa ravinnosta kilpailemiseen.

Suuria vanhan ajan lintulautoja ei enää suosita, ellei ole aikaa todella huoltaa niitä. Ne ovat aika työläitä puhdistaa.

Estä ikkunoihin törmääminen

Lintu on törmännyt ikkunaan.
Ikkunaan törmääminen voi olla kohtalokasta. Lintu on törmännyt ikkunaan. Kuva: Yle/Juha Laaksonen kuollut lintu

Lintujen ruokintapaikkaa ei kannata asettaa sellaisen ikkunan viereen, johon linnut helposti törmäävät. Peilaavat ikkunat ja läpitaloefektin tuovat ikkunat ovat varsinaisia surmanloukkuja. Esimerkiksi tilhet törmäilevät ajoittain joukolla tällaisiin ikkunoihin. Kyse ei ole humalatilasta kuten yleensä luullaan, vaan holtittomasta pakoreaktiosta.

Kun tilhet törmäävät ikkunoihin, kyse ei ole humalatilasta.

Jos ikkunasi alta löytyy kuolleita lintuja, teippaa ikkunaasi haukan siluettia muistuttavia kuvia. Niitä voi itse leikata paperista. Jos tämä ei auta, siirrä ruokintaa.

Myös verhojen asennolla on merkitystä. Jos ikkunan vieressä kasvaa pihlaja ja siinä hyörii parvi tilhiä marjoja syömässä, kannattanee pitää verhot pari päivää kiinni. Sitten marjat ovatkin jo syöty.

Linkit:

Kommentit