Hyppää pääsisältöön

Jäätä rakastavat

TV1 sunnuntaina 12.3.2017 klo 10.00 - 10.55
Katsottavissa Yle Areenassa

Saimaannorppa, jääkauden antama aarre ja maailman vähälukuisin hylje, elää rantarakentamisen ja verkkokalastuksen puristuksissa Saimaan pienissä järvialtaissa.

Jää ja lumi hylkeen turva

Jää ja lumi ovat arktisen hylkeen turva. Ilmastonmuutos on lisännyt norppien ahdinkoa leutojen talvien kurimuksessa. Saimaannorppaan kohdistuukin suuri uhka hävitä maapallolta.

Jäätä rakastavat, saimaannorppa, Yle TV1
Jäätä rakastavat, saimaannorppa, Yle TV1 Kuva: Itä-Suomen yliopiston saimaannorppatutkimuksen kenttämestari Terho Laitinen ja hyljetutkija Mervi Kunnasranta löysivät pesästä kuolleen emohylkeen. jäätä rakastavat
Jäätä rakastavat vie katsojan Itä-Suomen yliopiston norppatutkijoiden mukana järville ja jääkentille, jossa seurataan radiolähettimillä varustettujen yksilöiden liikkeitä, elämää ja kohtaloita.

Dokumentti on ohjaaja-kuvaaja Juha Taskisen hyljedokumenttien päätyö. Elokuvaan on koottu viidentoista vuoden aikana tallennettuja huippuhetkiä, joissa vaikuttavilla vedenalaisilla tapahtumilla on merkittävä rooli.

Lähellä ihmistä

"Saimaannorppien rakkaus jäähän on lujaa. Ne hakeutuvat heti lahtiin, jonne ensimmäiset riitteet syntyvät. Luotojen paksuimmat lumikinokset sekä kevään viimeiset jäälautat vetävät niitä magneetin tavalla puoleensa", kertoo Taskinen.

"On hämmästyttävää, että norppa elää Saimaalla matalan järven rannoilla ja lähempänä ihmistä kuin mikään muu hylje maapallolla."

Kuvaus: Juha Taskinen. Käsikirjoitus: Juha Taskinen ja Mervi Kunnasranta. Kuvaus ja ohjaus: Juha Taskinen. Tuotanto: Norppa Taskinen, 2010. Dokumentti on esitetty TV1:llä edellisen kerran vuonna 2014.

Muualla verkossa:
Itä-Suomen yliopisto: Saimaannorppatutkimus
Saimaannorppa (WWF)

Kommentit