Hyppää pääsisältöön

Juuso Räsänen: Tonttujahdissa

Vesa Vierikko, Vesa-Matti Loiri, Pirkka-Pekka Petelius ja Juuso Räsänen
Joulukalenterin tuottaja Juuso Räsänen sekä legendat Vesa Vierikko, Vesa-Matti Loiri ja Pirkka-Pekka Petelius (Kuva: Jussi Maaniitty) Vesa Vierikko, Vesa-Matti Loiri, Pirkka-Pekka Petelius ja Juuso Räsänen legendat

Tänä vuonna nähdään TV2:ssa uudistunut Joulukalenteri, Porokuiskaajan arvoitus, jota valmisteltiin Ylen lasten ja nuorten toimituksessa 19 kuukautta. Timo Parvelan hienoa käsikirjoitusta hiottiin kuvauksiin asti, mutta jo alussa näkemäni versio tarjosi vahvat roolihahmot. Esituotannon ensimmäinen tehtävä olikin saada niitä tulkitsemaan vahvat näyttelijät, siis löytää sopiva määrä ihmisiä, jotka menisivät uskottavasti ja taitavasti tontuista.

Kirkkain ajatukseni castingista oli, että Vesa Vierikko oli saatava mukaan keksijätonttu Sherlokkiseksi. Soitin Vierikolle, joka oli tapansa mukaan hieman varautunut, mutta kuitenkin alustavasti kiinnostunut. Seuraava ajatukseni oli, että Vierikon pitkäaikainen ystävä Pirkka-Pekka Petelius olisi täydellinen kireän Ylitontun rooliin. Petelius oli innoissaan, että pääsisi pitkästä aikaa tekemään laadukasta lastentuotantoa ja suostui yhden puhelun perusteella. Nyt Vierikkokaan ei voinut enää vastustaa kiusausta.

Vietin kaksi lyhyttä onnen hetkeä, kunnes tajusin, että jos Vierikko ja Petelius ovat tonttuina, niin koko maasta ei löydy heille esimiestä eli joulupukkia. Tai yksi ajatus oli, mutta en pitänyt sitä realistisena. Näin sitten Vierikon asian tiimoilta ja ennen kuin olin ehtinyt esittää ongelmaani loppuun, Vierikko keskeytti ja sanoi vain ”Loiri”. Olin itse ajatellut samaa, en vain ollut kehdannut sanoa sitä ääneen.

Kävi ilmi, että Loiri oli opettanut Peteliusta ja Vierikkoa nuorempana Teatterikoulussa ja Vierikko oli myös tehnyt Loirin kanssa Jon-nimisen elokuvan ja tutustunut tähän varsin hyvin. Vierikko antoi minulle Loirin yhteystiedot ja alkoi noin puoli vuotta kestänyt pommitus, jonka päätteeksi sain Loirin nimen sopimukseen. Iltalehti julkisti näyttelijät lööpissään vuotta ennen sarjan ensi-iltaa ja kesällä sain kyyditä Loirin Tampereelle kuvauksiin ja vielä takaisin kotiin. Kaikki sujui hienosti ja työryhmä vietti joulua Loirin, Peteliuksen ja Vierikon johdolla juhannuksen jälkeisellä viikolla – samalla kolmikko teki ensimmäistä kertaa koskaan yhteisen kohtauksen kameran edessä.

Kreeta Salmisen valinta päärooliin Pirpanaksi oli joulupukkiakin pidempi prosessi. Koekuvasimme ensin ohjaaja Johanna Smithin kanssa kolme ehdokasta, joiden joukossa oli myös Salminen. Ehdokkaat hoitivat hommansa hyvin, mutta silti meille jäi vielä tunne, ettei Pirpanaa ollut löytynyt.

Tämän jälkeen kuvasimme puolen vuoden aikana kymmenisen ehdokasta lisää ja kun sekään ei tuottanut tulosta, ohjaaja Smith kaivoi vanhat koekuvausnauhat esiin, niin yhtäkkiä Pirpana olikin tallentunut kameralle. Pitkä prosessi oli johtanut siihen, että Salmisen tapa tehdä asioita olikin juuri sellainen, jota Pirpanalta odotimme. Olin jo alussa ehtinyt kertoa tulevalle tähdelle, että häntä ei valittu, joten puolen vuoden päästä tekemäni valintapuhelu tuli Salmiselle todellisena yllätyksenä. Nyt jälkeen päin lähinnä ihmettelen, miksi emme nähneet Pirpanaa heti – joskus oikean valinnan kypsyminen tarvitsee vain aikaa.

Joulukalenterin toiseen päärooliin, joulukoristeiden tekijäksi Väinöksi, valittiin Tampereen Teatterin Ville Majamaa. Valintaprosessi oli hieman lyhyempi kuin muiden kohdalla. Ohjaaja Smith sanoi ”olin ajatellut Väinöksi Ville Majamaata”, johon minä ”joo, Ville on tosi hyvä, otetaan se.”

Juuso Räsänen
Joulukalenteri: Porokuiskaajan arvoitus -sarjan tuottaja

Joulukalenteri katsottavissa arkisin aamun ja illan Pikku Kakkosessa sekä TV2:n uutisten jälkeen klo 19.20. Viikonloppuisin sarjaa esitetään aamun Pikku Kakkosessa ja iltaisin viikonlopun urheilulähetysten jälkeen. Katsottavissa myös Yle Areenassa

Yle TV2