Hyppää pääsisältöön

Kansanluonto

Kansanluonto, Yle TV1
Ilves kuuluu suomalaiseen luontoon. Kansanluonto, Yle TV1 kansanluonto

TV1 sunnuntaina 7.12.2014 klo 10.00 - 11.00, uusinta maanantaina 8.12. klo 23.55
Yle Areenassa 7 päivää

"Ihmisen juuret ovat maan elämänkentässä. Ihminen ei pääse eroon juuristaan. Tai jos riistäytyy, riistetään, revitään, hän ei enää ole varsinainen ihminen." Kirjailija Reino Rinne

Kansanluonto on dokumenttielokuva suomalaisen luonnon ja suomalaisen ihmisen yhteisestä taipaleesta. Petteri Saarion ohjaama elokuva perustuu kuvan, musiikin, äänen ja aikalaistarinoiden vuoropuhelulle.

Herkkä ja ankara luonto

Kansanluonto kuvaa suomalaisen luonnon herkkyyttä ja ankaruutta. Se kulkee käsi kädessä luonnon kierron kanssa, syntymästä kuolemaan, kuolemasta syntymään, kaikkina vuoden- ja vuorokaudenaikoina.

Elokuva vierailee maan äärissä: polttavassa kuumuudessa ja hyytävässä kylmyydessä, valossa ja pimeydessä, tyynessä ja myrskyssä. Se tarkastelee luontoa merikotkan silmin taivaalta ja lohen tunnoin pinnan alta.

Aikalaissitaatteja ja kohtalonhetkiä

Kansanluonto-elokuvassa kuullaan aikalaissitaatteja itsenäisyytemme varrelta.

Ääneen pääsevät muun muassa presidentit Svinhufvud ja Kekkonen, kirjailijat F. E. Sillanpää, Reino Rinne, Eeva Kilpi ja A. E. Virtanen, muotoilija Tapio Wirkkala, arkkipiispa Mikko Juva, kalastaja Pentti Linkola ja professori Pekka Nuorteva.

Elokuvassa kuullaan myös autenttisia ääninäytteitä kansakunnan kohtalonhetkistä evakkotaipaleelta Koijärvelle, koskiensuojelulain hyväksymisestä vesakkomyrkytyksiin.

Ohjaus: Petteri Saario. Musiikki: Veera Voima. Tuotanto: DocArt Ky, 2007. Dokumentti on tuotettu osana Suomen itsenäisyyden 90-vuotisjuhlallisuuksia, ja se on esitetty TV1:llä edellisen kerran vuonna 2010.

Lisää ohjelmasta

Kommentit