Hyppää pääsisältöön

Lumikki

Lumikki (Blancanieves)
Lumikki (Blancanieves) lumikki

Lumikki ja kuusi kääpiötä: Pablo Bergerin komea, musiikin täyttämä mykkäelokuva vuodelta 2012.

Espanjalaisen Pablo Bergerin ohjaama Lumikki eli Blancanieves on mykkään mutta musiikin täyttämään maailmaan sijoitettu upea, tyylitelty versio Grimmin veljesten sadusta. Hurjan draaman ympäristönä ovat nyt 1920-luvun Andalusian härkätaisteluareenat.

Lumikin tarina on siirtynyt omaperäisesti 1920-luvun Andalusiaan. Mukana on jännitystä, gotiikkaa, kauhua, erotiikkaa ja huumoria. Matadorin tytär päätyy julman äitipuolen kasvatettavaksi ja lopulta kääpiöiden huomaan. Tässä elokuvassa kääpiötkin ovat markkinoita kiertäviä härkätaistelijoita.

Mustavalkoinen Lumikki kunnioittaa elokuvan perinteitä ja osoittaa mykkäelokuvan ilmaisuvoiman. Pablo Bergerin mukaan se on "rakkauskirje eurooppalaiselle mykkäelokuvalle".

Läpisävelletyn elokuvan musiikki ansaitsee erityismaininnan. Alfonso Vilallongan luoma musiikki yhdistelee komeasti orkesterimusiikkia andalusialaisiin rytmeihin.

Elokuva voitti Espanjassa kymmenen Goyaa, maan tärkeintä elokuvapalkintoa vuonna 2012. Palkintojen joukossa olivat muun muassa paras elokuva, paras käsikirjoitus, naispääosa, puvustus ja musiikki.

Lumikki sai tv-ensi-iltansa Teeman elokuvafestivaalilla 2014.

  • Lumikki (Blancanieves) Espanja/Ranska/Belgia 2012. Ohjaaja Pablo Berger. Pääosissa Macarena Garcia, Maribel Verdú, Daniel Giménez Cacho, Angela Molina. Musiikki Alfonso Vilallonga.

Lue myös: Säveltäjä Yarin artikkeli mykkäelokuvan esitystraditioista.

Lumikki (Blancanieves).
Lumikki (Blancanieves). Kuva: Lumikki (Blancanieves) Yle kuvapalvelu. lumikki
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa