Hyppää pääsisältöön

Uudet CS:GO kartat tuovat lisää yllätyksellisyyttä peliin

Counter-Strike: Global Offensive
Counter-Strike: Global Offensive Kuva: Valve Corporation counter-strike: global offensive

Counter-Strike-turnauksissa pelataan kyseisen turnauksen säännöissä määriteltyjä karttoja. Aiemmin Counter-Strike Global Offensive -turnauksissa karttoja on ollut jokaisessa turnauksessa yleensä viisi: Dust2, Inferno, Nuke, Mirage ja Train. Tänä vuonna useat isot turnaukset ovat poistaneet säännöistä Train-kartan ja lisänneet tilalle kolme uutta - Cache, Overpass ja Cobblestone-kartat.

Uusien karttojen oppiminen vaatii pelaajilta paljon harjoittelua. Huippupelaajat harjoittelevat erityisesti muun muassa kranaattien heittoa ja sijoittautumista. Yksilöharjoittelun lisäksi joukkueet harjoittelevat yhdessä taktiikoita jokaiseen karttaan.

- Uudet kartat voivat tuoda paljon yllätyksiä turnauksiin, koska alemman tason joukkueet ovat voineet panostaa yhden kartan harjoitteluun - toisin kuin huippujoukkueet, jotka pyrkivät usein olemaan hyviä kaikissa kartoissa, Juha “aNGeldusT” Kurppa kertoo.

Cache on tehty alunperin CEVO-liigaan Counter-Strike ja Counter-Strike: Source -peleihin. Counter-Strike: Global Offensiven Cache on lähes samanlainen kuin alkuperäinen kartta.

- Keskustan hallinta on Cachessa erittäin tärkeää, koska siitä pääsee molemmille pommipaikoille, Teemu “wabbit” Hiilinen kertoo.

- Kun pommeille on kapeat entry pointit, niin keskustaa on pakko käyttää hyväksi, Kurppa lisää.

Cachen molempia pommipaikkoja pystyy puolustamaan ylempää, kuin mistä terroristit niihin hyökkäävät. Ylhäältä puolustaminen sekä pommipaikkojen pienet sisääntuloreitit aiheuttavat sen, että kartta on yleensä helpompi pelata poliiseilla kuin terroristeilla. Terroristeilla on tärkeää saada ensimmäinen frägi ja yrittää saada poliisit rotatoimaan eli vaihtamaan puolustusasemiaan.

Cachessa kartan keskellä ja B-pommipaikan välillä on putki, jota pitkin terroristit voivat hyökätä keskustasta B-pommipaikalle ja poliisit voivat yllättää keskellä olevat terroristit.

- Poliisit käyttävät putkea yllätyshyökkäyksiin varsinkin säästökierroksilla, Hiilinen kertoo.

Kartan keskustassa terroristien aloituspaikan puolella on korkeita laatikoita, jonka päälle pelaajat voivat boostata eli nostaa joukkuekavereitaan. Laatikoiden päältä terroristit voivat hallita keskustaa paremmin kuin oviaukosta, etenkin jos poliisit ovat tukkineet keskustan näkyvyyden savukranaateilla.

Overpass on uusi kartta eikä sitä ole nähty aiemmissa Counter-Striken versioissa.

- Overpass on avara kartta, jossa on isoja puistomaisia alueita, mutta pommipaikat ovat tiiviitä ja niissä on pienet sisääntuloreitit. Overpass tarjoaa useita reittivaihtoehtoja ja mahdollisuuksia kiertää vastustajan selustaan, Hiilinen kertoo.

Kurppa kertoo A-pommipaikan puolustamisesta:

- Poliisit voivat pelata aggressiivisesti tullen terroristejä pitkälle vastaan. Tällä tavalla poliisit voivat pikkuhiljaa vetäytyä pelaten aikaa. Lopuksi reitti pommipaikalle päättyy kapeaan kohtaan, jota poliisien on helppo puolustaa pommipaikalta.

- Puolustukselliset savut ovat Overpassissa erittäin tärkeitä, koska sisääntuloreitit ovat niin kapeita. Savun ulkopuolelta näkee savun sisäpuolelle paremmin kuin toisinpäin, Hiilinen kertoo.

B-pommipaikalla on parveke, josta osaava pelaaja voi estää pommin asettamisen tehokkaasti. Pommipaikalla on myös useita kulmia ja vanerilevyjä, joiden läpi voi ampua tehokkaasti. Joidenkin levyjen yli voi ampua boostaamalla.

Cobblestone on yksi alkuperäisistä Counter-Strike-kartoista, jota on päivitetty vuosien aikana. Vanhemmat versiot kartasta suosivat vahvasti poliiseja. Karttaa on pyritty tasapainottamaan uusimmassa versiossa lisäämällä reittien määrää.

Cobblestonessa rotaatioiden pitää tulla ajoissa, etteivät terroristit ehdi hakea hyviä ristituliasemia. Pommipaikkojen välinen reitti on helppo peittää savukranaateilla, mikä tekee pommipaikkojen haltuunoton vaikeaksi poliiseille.

Kartan B-pommipaikan vieressä on huone johon terroristit voivat hyökätä tiputtautumalla sisään katossa olevasta aukosta.

- Pudotuspaikan puolustajalla on tärkeä, mutta yleensä lyhytaikainen rooli, lisää Hiilinen

Kartan uusimmassa versiossa myös terroristit pystyvät vaihtamaan hyökkäyksien suuntaa A- ja B-pommipaikkojen välillä keskelle lisätyn reitin kautta.

Uudet kartat lisäävät uutta jännitystä ja mielenkiintoa peliin. Kartoista löytyy uusia ulottuvuuksia jokaisessa turnauksessa. Kartat voivat myös tarjota yllätyksiä ja niistä voi tulla koko turnauksen ratkaisevia tekijöitä.