Hyppää pääsisältöön

Uusi uljas maailma Jussi Valtosen kuvittelemana

Jussi Valtonen Stradan haastattelussa
Jussi Valtonen Stradan haastattelussa Kuva: Thomas Hagström/Yle valtonen

Jussi Valtosen romaani He eivät tiedä mitä tekevät voitti kirjallisuuden Finlandia-palkinnon. Romaani on yhtäaikaa sekä perheen hajoamisen kuvaus että Suomi-satiiri ja synkkä visio nykyajan maailmasta, jossa someteknologia uhkaa orjuuttaa mielet. Strada haastattelee kirjailijaa ja hänelle palkinnon myöntänyttä Anne Brunilaa.

He eivät tiedä mitä tekevät nivoo yhteen perhetragediaa ja synkkää visiota tulevaisuudesta. Mukana on syvällinen henkilökuvaus, hitunen scifiä ja vahvasti jännärielementtejä. Kaksi viimeistä eivät perinteisesti ole kuuluneet Finlandia-ehdokas kirjan ominaisuuksiin. Valtonen pelkäsi kerran jännärijuonen keksittyään suspensen vievän mukanaan koko kirjan ja kirjailijan.

-Pelkkää jännitysromaania en olisi halunnut kirjoittaa.

Valtonen sai kuitenkin yhdistettyä moninaiset elementit nykymaailman ristiriitoja hyvin luotaavaksi romaaniksi. Yksi keskushenkilöistä on amerikkalainen huippututkija, joka riitaantuu sekä koe-eläinaktivistien että suuryrityksen kanssa ja joutuu vainon ja mustamaalauksen kohteeksi.

Romaanissaan Jussi Valtonen kuvittelee myös Applen satirisoivan iAm-nimisen laitteen, jolla some- ja mediasisällöt tunkeutuvat suoraan aivoihin mielikuvina ja aistimuksina. Ihmisen minuus tuntuu olevan vaarassa, varsinkin kun suuryhtiö tunkee teknologiaa teineille, joiden aivot ovat vasta kehittymässä.

Valtonen kasvattaa satiirisesti paranoiaa Googlen, Applen ja Facebookin kaltaisten suuryritysten pimeitä puolia kohtaan.

Valtonen kasvattaa satiirisesti paranoiaa Googlen ja Facebookin kaltaisten suuryritysten pimeitä puolia kohtaan. iAm ikäänkuin kaappaa mielen ja persoonan ja alistaa markkinoinnille. Suuryritys ja sen tekoälyt profiloivat kuluttajan pelottavan tarkasti. Niin ikään teineille suunnatuilla mielialalääkkeillä mielen manipulointi jatkuu. Tiedemaailmassa tutkimustietoa vääristellään ja taivutellaan kaupallisiin tarkoituksiin sopiviksi.

George Orwellin 1984 ja Aldous Huxleyn Uljas uusi maailma ovat saaneet seuraajan.

Jussi Valtosen romaani tarjoaa myös hauskan satiirisen näkökulman suomalaiseen yliopistomaailmaan. Nimittäin amerikkalaisen huippututkijan silmille suomalainen yhteiskunta näyttäytyy nahjustelevana takapajulana, jossa uralla edetään hyväveli/siskoverkoston avulla, ja ulkomaiset huipputyypit joko päätyvät siivoojiksi tai ymmärtävät palata kotimaahansa. Valtosen Suomi-satiiri on pistävintä aikoihin.

Kirjailija Valtonen on itse USA:ssa jatko-opinnot tehnyt neuropsykologian tutkija.

Sain kulttuurishokin, kun palasin USA:sta takaisin Suomeen. Halusin hieman ironisoida suomalaista yliopistomaailmaa.

-Sain kulttuurishokin, kun palasin USA:sta takaisin Suomeen. Halusin hieman ironisoida suomalaista yliopistomaailmaa, sanoo Valtonen.

Omalla urallaan Jussi Valtonen on tienhaarassa. Kirjallinen läpimurto on nyt tapahtunut mutta toisaalta väitöskirja on juuri valmistumassa. Tiede vai taide? Sitä päätöstä kirjailija ei halua tehdä Finlandia-palkinnon juhlahumussa.

Strada haastattelee Anne Brunilaa
Strada haastattelee Anne Brunilaa Kuva: Thomas Hagström/Yle anne brunila

Finlandia-palkinnon tarkoitus on kiinnittää huomiota hyvään kirjallisuuteen ja lisätä myyntilukuja. Yllättävää onkin jos ehdokaskirjaa ei saa mistään. Facebookissa kerrottiin ehdokkaiden julkistuksen jälkeen, että Valtosen kirjan painos oli loppunut ja kirjakaupoista sitä ei saisi. Tästä intoutuneena Strada kävi siis kirjailijan kanssa tarkistamassa, mikä oli kirjan saatavuuden tilanne kaupungilla.

Rikhardinkadun kirjaston hyllyllä kirjaa ei ollut, mikä ei sinänsä yllätä. Uusi kotimainen kirjallisuus on aina haluttua.

-Kirjastossa töissä oleva kaverini kertoi, että kirjalla on 700 varausta, tietää Valtonen.

Kävi ilmi että Facebook-ilmianto oli totta, kahdesta suuresta helsinkiläiskirjakaupasta vain toisessa oli Valtosen kirjaa.

-Tämä on jo kolmas painos. Olen luonnollisesti hyvin onnellinen, toteaa Valtonen.

Kommentit
 • Rakkaus on ruma sana, mutta kaunis asia

  Rakas äiti on suomen kaunein sanapari.

  Kun kysytään, mikä on suomen kielen kaunein sana, pitäisi ensin tarkentaa, tarkoitetaanko sillä ihanimman asian nimeä vai soinniltaan miellyttävintä sanaa. Moni pitää kauniina pehmeitä soljuvia äänteitä. Alavilla mailla hallanvaara on klassikko, vaikka sen merkitys uhkaa sadon paleltuvan.

 • Avaruusromua: Sumutorvia, tuhkaa, aaltoja ja aavekaupungin ääniä

  Huhtikuun Avaruusromut tarjoavat outoja äänimaisemia.

  "Yhtäkkiä tajusin, että tein kaiken aivan väärin", toteaa amerikkalainen säveltäjä Steve Moore. "Pyrin aina luomaan jotakin, jolla ei ole alkua eikä loppua", sanoo amerikkalainen elektronimuusikko Taylor Deupree. "Tahdon kertoa äänillä samalla tavoin kuin elokuvaohjaajat kertovat kuvilla", selittää australialainen musiikintekijä Martin Kay. "Me emme tiedä luonnosta vielä juuri mitään", väittää japanilainen äänitaiteilija Yoshio Machida. Huhtikuun Avaruusromut tarjoavat outoja äänimaisemia, kummallisia ajatuksia ja omalaatuista musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Oletko tosikko vai uppoaako ironia?

  Ironia on taitolaji.

  Törmääkö sarkasmiin, ironiaan ja ivaan nykyään yhä useammin, vai tuntuuko vain siltä? Poliitikot selittelevät sanomisiaan väärinymmärrettynä ironiana: “se oli vain läppä!”. Nuoriso muodostaa sarkastisen salakielen salaseuroja. Käänteistä kieltä ymmärtämätön joutuu naurunalaiseksi. Ironia on monesti hauskaa ja nokkelaa.

 • Arto Paasilinnan Ulvova mylläri Lukupiirissä - tule mukaan keskustelemaan!

  Osallistu verkkokeskusteluun tai soita studioon 09 144800

  Tule mukaan radion Lukupiiriin 30.3. klo 19! Ulvova mylläri kysyy, missä menevät normaalin ja hyväksytyn rajat? Kuka lopulta on Ulvovassa myllärissä hullu? Paasilinnan romaani ilmestyi vuonna 1981 ja sen tapahtumat sijoittuvat 1950-luvun Suomeen. Onko kirjan sanoma edelleen ajankohtainen? Entä millaista on Ulvovan myllärin huumori? Osallistu verkkokeskusteluun tai soita studioon 09 144800.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri