Hyppää pääsisältöön

Viiden minuutin äänimatkoja helsinkiläispaikkojen henkeen

Viiden minuutin matka – Paikan henki -radiodokumenteissa mikrofoni matkaa arkisissa ja juhlallisissa paikoissa pitkin Helsinkiä. Ohjelmat toteuttaneet Satu Härkönen ja Kai Rantala kuulostelivat ihmisiä, ääniä ja tunnelmaa päivätansseissa, koirapuistossa, Ateneumissa, yleisessä saunassa ja kukkakaupassa vuonna 2003.

Viiden minuutin matka -radiodokumenttien Paikan henki -sarja aloittaa kuulostelumatkansa Helsingissä päivätansseista. Kinaporin palvelukeskuksen päivätansseissa keppi unohtuu seinän laidalle, kun tanssi kutsuu. Joskus kuuluu jälkeenpäin kaverilla olleen edelliskeskiviikkona viimeisen polkan. – Tämä on elämäntanssia kehdosta hautaan.

Toisessa Paikan henki -jaksossa lähdetään kakkapussit kainalossa koirapuistoon. Roosa-koira ja emäntänsä tapaavat tuttuja keväisenä iltana puistossa. Siellä tulijat haukutaan heti pystyyn.

Ateneumin taidemuseo seisoo keskellä Helsinkiä rautatientorin laidalla. 8-vuotias Riina ja toimittaja Satu Härkönen henkäilevät rakennuksen jylhyyttä ja löytävät lempitaulunsa.

Kotiharjun saunassa Helsingissä haastatellaan saunan entistä omistajaa Väinö Holopaista, jonka poika jatkaa yritystä. Sauna oli vuonna 2003 toiminut jo 75 vuotta ja oli ainoa puulämmitteinen julkinen sauna Suomessa. Saunan pesijä Pirkko pohtii, että jokaiselle asiakkaalle tulee välittyä tunne, että hänet hyväksytään ryppyineen, finneineen ja arpineen. Pesijän täytyy rakastaa ihmisiä, jotta kosketus olisi hyvä.

Kukkakauppiaat Kari, Jouko ja Juha uskovat, että kukat vaistoavat, että niistä pidetään ja säilyvät, jos niitä rakastaa. Pukinmäessä yli 20 vuotta kukkakauppaa pitäneet miehet ovat työssään kohdanneet ihmisiä ilon ja surun hetkissä.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä

Kommentit