Hyppää pääsisältöön

Ovatko pitkät ihmiset onnellisia?

Ovatko pitkät ihmiset onnellisia? Kuva Michel Gondryn animaatiodokumentista. Kuvassa Noam Chomsky.
Ovatko pitkät ihmiset onnellisia? Kuva Michel Gondryn animaatiodokumentista. Kuvassa Noam Chomsky. Michel Gondry,Noam Chomsky,animaatioelokuvat,dokumenttielokuvat,filosofia,kielitiede,elokuvat,Is the Man Who Is Tall Happy?

Michel Gondry ja Noam Chomsky, elokuvantekijä ja tieteentekijä, keskustelevat luonnosta, kielestä, elokuvasta, filosofiasta, elämästä ja ihmisyydestä. Lopputuloksena on ainutlaatuinen animaatiodokumentti.

Ovatko pitkät ihmiset onnellisia? eli Is the Man Who Is Tall Happy? on leikittelevä dokumenttielokuva, jossa kuuluisa elokuvaohjaaja Michel Gondry haastattelee kiisteltyä filosofia, aktivistia ja kielitieteilijää Noam Chomskya ja kuvittaa keskustelut animaation keinoin.

Michel Gondry toteutti haaveensa animaatiodokumentista: hän keskusteli Noam Chomskyn kanssa ja kuvitti keskustelut jälkikäteen piirrosanimaatioilla. Gondry ja Chomsky keskustelevat aiheista maan ja taivaan väliltä. Miten ja milloin kieli syntyi? Mitä sanat tarkoittavat? Millaisia ovat professorin elämän varhaisimmat muistot?

Murtaen englantia puhuva ranskalaisohjaaja esittää kysymyksiään ja kuvittaa puhetta animaatioin tieteilijän kertoessa, kuinka nykyaikaisen tieteen perusoivallus oli, että maailma ei olekaan monimutkainen vaan monimuotoisuus syntyy yksinkertaisista säännöistä. Ja kuinka ajattelun vapauden tärkein lähtökohta on aina kyseenalaistaminen: vasta Galileo tohti epäillä vuosituhantista konsensusta, jonka mukaan kivi putoaa maahan hakeutuakseen luonnolliselle paikalleen. Itsestäänselvyyksien kyseenalaistaminen voi käynnistää vallankumouksen niin tieteessä, yhteiskunnassa kuin yksilön elämässä.

He puhuvat myös elokuvasta, joka on eräänlaista kuvien kieltä. Elokuvataide manipuloi katsojaa. Se käyttää sumeilematta hyväkseen ihmismielen erästä keskeistä ominaisuutta: jos ihmiselle esitetään sarja kuvia, kohtauksia, repliikkejä, tapahtumia, mieli tulkitsee ne jatkuvaksi ja johdonmukaiseksi kertomukseksi. Elokuvassa näyttää siltä, että oikeat ihmiset puhuvat ja tekevät asioita ja ovat juuri tässä tarinassa.

Oikeasti elokuvantekijä on huolellisesti laatinut tarinan, valinnut kuvat ja rajannut ja leikannut ne haluamansa kaltaisiksi. Tämä koskee niin fiktiota kuin dokumenttia. Katsoja kokee kuvassa olevan ihmisen puhuvan, mutta oikeasti elokuvan tekijä on se, joka puhuu. Kuvassa olevaa ihmistä ei ehkä ole olemassakaan.

Tämän asian kielitieteilijä Chomsky osaa selittää elokuvantekijä Gondrylle ja antaa sille nimenkin: psyykkinen jatkuvuus.

Ihmismielellä on rakenteensa ja sen mukaiset rajansa. Kuten Chomsky elokuvassa sanoo, kuu näyttää meistä suuremmalta lähellä horisonttia, ja vaikka tiedämme sen olevan illuusio, vaikka tietäisimme mistä se johtuu, emme voi sille mitään. Se näyttää suuremmalta. Emme voi sillekään mitään, että elokuva näyttää todellisuudelta, sen hetken jonka kestää. Sitä on elokuvan taika. Eikä taika katoa, vaikka tiede selittää sen.

  • Ovatko pitkät ihmiset onnellisia? (Is the Man Who Is Tall Happy?), Ranska 2013. Piirrosanimaatio, ohjaus Michel Gondry.

Elokuva sai Suomen-ensi-iltansa Teeman elokuvafestivaalilla marraskuun lopulla 2014.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa