Hyppää pääsisältöön

Suomeen tulee Pokémon-musikaali – kyllä, luit oikein

Joukko suomalaisia faneja aikoo tuottaa massiivisen musikaalin Pokémoneista – ilman lupaa tai rahoitusta.

Sama ryhmä on tuottanut aikaisemmin musikaalin Hopeanuoli-sarjasta. // Kuva: Isabella Fagerström

Taskuhirviö-Pokémonit täyttävät 20 vuotta vuonna 2016. Kuusi suomalaista fania on päättänyt juhlistaa suosikkihahmojaan tuottamalla musikaalin, joka pursuaa nostalgiaa ja näyttäviä asuja.

Valitsen sinut! -musikaali perustuu animesarjan ensimmäiseen tuotantokauteen sekä Red, Blue ja Yellow Pokémon-peleihin. Musikaalin tarinassa suuri rikollisorganisaatio juonii Pokémonien päänmenoksi. Päähenkikö Red löytää haavoittuneen Pikachun ja seikkailu alkaa.

- Sarja on suunnattu lapsille, mutta me käsittelemme musikaalissa isompiakin kysymyksiä, kuten geenimuuntelua ja kloonaamista. Juoneen on tehty omia tulkintoja Pokémon-myyteistä, pääjärjestäjä Ree Fagerström kertoo.

Fanien keskuudessa pyörii villejä teorioita eri pokémon-hahmojen taustatarinoista. Musikaali ottaa kantaa esimerkiksi siihen, miten Cubone-pokémon on saanut kallonsa tai millainen on ihka ensimmäisen pokémonin, Mewn, tarina. Projektin suurimpia haasteita on saada Pokémonien puvustus kohdalleen.

- Asut tehdään gijinka-tyylin eli ihminen pukeutuu pokémoniksi. Puvuissa tullaan yhdistelemään vanhaa japanilaista tyyliä pokémonien omiin elementteihin. Niistä tulee isoja ja vakuuttavia, Fagerström sanoo.

Fagerströmin mukaan puvustus tulee viemään ison osan tuotannon budjetista. Esimerkiksi valtava merilohikäärme Gyarados toteutetaan kiinalaisen lohikäärmetanssin tyyliin liikuteltavana lavasteena. Suurella tuotannolla ei ole vielä rahoitusta.

- Olemme järjestämässä joukkorahoituskampanjaa ja haemme erilaisia apurahoja, Fagerström sanoo.

Budjetin puute ei hidasta projektin etenemistä.

Valitsen sinut! -musikaalin tsempataan hakijoita pokékokeisiin. // Kuva: Kuvakaappaus: valitsensinut.net

Tervetuloa pokékokeisiin

Tällä hetkellä kuuden hengen tiimi pyörittää tuotantoa, jonka on tarkoitus kasvaa 20 hengen kokoiseksi työryhmäksi. Ensimmäinen kierros "pokékokeita" eli koe-esiintymisiä käydään viikonloppuna 29–30. marraskuuta.

Pääjärjestäjä Ree Fagerström kertoo, että hakemuksia Helsingin koe-esiintymisin tuli lähes sata, joista kaukaisin Oulusta asti. Koe-esiintymisissä tanssitaan, näytellään ja esitetään oma tulkinta Pokémon-teemakappaleesta.

- Meillä on myös aika paljon yhteiskivaa, leikitään ja lauletaan yhdessä. Kokeillaan, miten porukka toimii yhdessä, Fagerström kertoo.

Produktiota on tarkoitus tehdä tiiviissä porukassa lähes kaksi vuotta, joten toimivan yhteishengen saavuttaminen on yksi koe-esiintymisten tärkeimmistä osista. Osallistujat eivät saa työstään palkkaa, mutta esimerkiksi Fagerström on saanut Pokémonien parista arvokkaita ystäviä.

- Tutustuin netissä Pokémonien kautta tuotantotiimin muihin tyyppeihin ja olemme pitäneet yhteyttä nyt jo yli kymmenen vuotta, Fagerström sanoo.

Pokékokeissa esitetään muun muassa Pokémon-tunnuslaulua.

Millä luvalla?

Musikaalin kappaleet perustuvat pääosin pelien ja animesarjan biiseihin. Fagerström vakuuttaa, että kappaleista maksetaan teostokorvaukset, vaikka Pokémon-tuotemerkki ei olekaan antanut virallista hyväksyntää projektille.

- Olimme yhteydessä Pokémonin maahantuojaan, mutta he eivät osanneet sanoa tästä mitään varmaa. Meitä ohjattiin ottamaan yhteyttä Japaniin tai Yhdysvaltoihin, mutta vastausta ei ole tullut.

Pokémon on alun perin peliyhtiö Nintendon julkaisema tavaramerkki, jonka omistaa erillinen The Pokémon Company -yhtiö. Fagerström luottaa siihen, ettei monikansallinen yhtiö lähde haastamaan produktiota tekijänoikeusrikkomuksista.

- Emme saa projektista mitään tuottoa emmekä pyydä maksua lipuista. Tämä on puhtaasti faniproduktio.

Anime-ikoni päätyi sattumalta yleisöön

Pokémon-produktio ei ole ensimmäinen Suomeen suunniteltu anime-musikaali. Fagerströmin työryhmä teki vuonna 2011 musikaalin Hopeanuoli-sarjasta. Ensimmäisen näytös pidettiin Tampere-talon viisisataapaikkaisessa salissa Tracon-anime ja roolipelitapahtuman yhteydessä.

- Sali oli täynnä, ja puolet jonottajista joutui silti jäämään ulkopuolelle, Fagerström kertoo.

Sattumalta yleisöön päätyi myös itse Hopeanuoli-sarjan luoja, mangaka Yoshihiro Takahashi. Taitelija oli kutsuttu kunniavieraaksi Tracon-tapahtumaan, mutta Takahashi ei ehtinyt nähdä kuin näytöksen lopun.

- Hän ihastui vierailullaan Suomeen ja tuli seuraavana vuonna takaisin. Kakkosesitys tehtiin varsinaisesti sen takia, että sarjan luoja pääsi näkemään esityksen kokonaisuudessaan, Fagerströmin kertoo.

Show esitettiin toisen kerran täydelle salille Kuopion musiikkitalolla Animeconin yhteydessä ja siitä kirjoitettiin myös japanilaisessa anime-lehdistössä.

Valitsen sinut! -musikaalille suunnitellaan useampia näytöksiä. Fagerströmin mukaan anime-tapahtumat ovat ottaneet tuotantoon jo yhteyttä, vaikka ensi-ilta pidetään vasta parin vuoden kuluttua. Tuottaja uskoo, että Pokémon-show tulee olemaan Hopeanuoltakin suurempi menestys.

- Nyt ihmiset tietävät, millä skaalalla me tehdään tätä, vaikka tämä on amatööriteatteria. Me tehdään sitä ihan täysillä, Fagerström sanoo.

Hopeanuoli-musikaali on katsottavissa kokonaisuudessaan Youtubessa.

 • FLOW FESTIVAL 2018: Kendrick Lamar oli viikonlopun odotetuin artisti – eikä syyttä

  Kalifornialaisräppäri kruunasi tämän vuoden Flow'n.

  Kendrick Lamar kruunasi Flow Festivalin tähtien täyteisen viikonlopun. Flow Festivalin päälavalla sunnuntai-iltana nähdään perinteisesti maailmanluokan artisti, jonka vuoksi koko viikonlopun Suvilahdessa tanssineet festarikävijät jaksavat jatkaa vielä kolmannen päivän. Vuosi sitten lavan otti haltuun Frank Ocean, vuonna 2016 Helsingissä nähtiin Sia. Tänä

 • FLOW FESTIVAL 2018: Arctic Monkeys tarjosi hengästyttävän rock-show’n Suvilahden lauantai-illassa

  Arctic Monkeys nähtiin ensimmäistä kertaa Suomessa.

  Brittibändi teki 21 biisin setillään selväksi, että tänne Flow'hun tultiin tanssimaan, ei jutustelemaan. Vuonna 2002 perustettu Arctic Monkeys on yhtye, joka on jo vuosien ajan nauttinut valtavaa suosiota indierockin ystävien parissa. Nyt, 16 vuotta myöhemmin, brittibändi nähdään ensimmäistä kertaa livenä Suomessa. Kun Flow Festivalin päälavan ympäristöä tarkkailee juuri

 • FLOW FESTIVAL 2018: Samaistuttava Sigrid on tulevaisuuden supertähti

  Norjalaisartisti hurmasi Black Tentin yleisön.

  Superlahjakas Sigrid saattaa näyttää tavalliselta, mutta on kaikkea muuta. Flow Festivalin Black Tentissa odotukset ovat korkealla: lavalle on nousemassa norjalaisartisti, joka valittiin vuoden alussa BBC:n Sound of 2018 -listauksen lupaavimmaksi uudeksi artistiksi. Siis sellaiseksi, jolta on lähitulevaisuudessa aihetta odottaa nousua kansainvälisen muusiikkimaailman kärkikastiin. Kello t