Hyppää pääsisältöön

Hevosen ehdoilla kouluradalle

Kouluratsukko
Kouluratsukko Kuva: Emmi Kähkönen hevosen ehdoilla kouluradalle

Kouluratsastaja Eevamaria Porthan-Broddellilla on ollut hyvä vuosi. Hän on edustanut Suomea niin MM- kuin PM-kisoissakin ja ratsasti luottoratsullaan Solos Lacanilla myös SM-kultaa. Helsinki UB Horse Showssa ratsukko saavutti kaksintaisteluratsastuksessa luokkavoiton. HIHSissä Eevamaria palkittiin myös vuoden esikuvana.

Menestyksen takana on määrätietoinen harjoittelu. Kisatilanteessa Eevamaria luottaa fiilikseen ja valmistautuu kilpailuihin hevosen ehdoilla. 

Kouluratsukko radalla
Kouluratsukko radalla Kuva: Emmi Kähkönen hevosen ehdoilla kouluradalle

Ennen HIHSiä Eevamaria antoi Solos Lacanin eli "Solkun" toipua Ranskan kilpailureissusta. Treeni on ollut kevyempää ja MM-kilpailuiden jälkeen tasoa on nostettu pikku hiljaa.

Kisaverryttelyyn Eevamaria varaa aikaa tilanteesta riippuen 20-45 minuuttia.  

- Jos on esimerkiksi kuuma kesä ja jo kolmas kisapäivä alla niin vähempi on parempi.

Ennen kilpailuja ratsastaessaan Eevamarian pitää huolen siitä, että Solkku venyttää itseään.

- Solkku on syntynyt peräänantoon, joten ennen kisoja ratsastan sitä niin, että se venyttäisi itseään. Menen kotona aika paljon nivelkuolaimella ja saatan mennä sillä jopa ennen kilpailujakin. Voisin mennä tällä hevosella radan vaikka riimu päässä. 

Kouluratsukko radalla
Kouluratsukko radalla Kuva: Emmi Kähkönen hevosen ehdoilla kouluradalle

Kouluratsukko verryttelemässä
Kouluratsukko verryttelemässä Kuva: Emmi Kähkönen hevosen ehdoilla kouluradalle

Venyttäminen on avainasemassa myös kisaverryttelyssä.

- Teen verryttelyssä sellaisia liikkeitä, jotka pitävät hevosen reaktiivisena. Annan hevosen venyä rauhassa, teen sivuliikkeitä, siirtymisiä ja lisään kokoomisastetta hiljalleen. Saatan tehdä myös piaffeen valmistamista, mutta en välttämättä edes piaffea.

Hevosen luottamus on tärkeintä

Lihasten lämmittämisen lisäksi verryttelyn tarkoitus on valmistaa ratsukko henkisesti radalle. Eevamaria sanoo, että suurin virhe, mitä verryttelyssä voi tehdä on pettää hevosen luottamus.

- Sekä hevonen että ratsastaja tekevät virheitä, mutta omaa turhautumista ei saa purkaa hevoseen.

Verryttelyssä pitää pitää itsensä coolina, vaikka suoritus kuinka jännittää.

kouluhevosen jalat
kouluhevosen jalat Kuva: Emmi Kähkönen hevosen ehdoilla kouluradalle

Toinen asia, mitä pitää verryttelyssä välttää, on kiire.

- Kiireessa sortuu helposti yliratsastukseen, mikä stressaa hevosta. Onnistunut rata edellyttää sitä, että hevosella on aikaa vertyä rehellisesti. 

Verryttelyssä rento hevonen voi sekunnissa pingottua viulun kieleksi, kun on aika astua radalle. Varsinkin isoilla areenoilla aplodit, kellon kilahdus tai kuuluttajan ääni voi herpaannuttaa kokeeneenkin hevosen

keskittymisen.

-  Solkun kanssa kilpaileminen on jännittävää, koska olemme tehneet yhteistyötä vasta vuoden. Siksi lähes jokaisessa kisassa on tullut vastaan jokin sellainen tilanne, jossa emme ole aikaisemmin olleet. Solkun kanssa säikähdys on tullut pari kertaa kilpailuista niin puskista, etten ole osannut varautua siihen.

Vuoden aikana Eevamaria on kuitenkin kehittänyt keinoja rauhoittaa jännittynyttä hevosta. 

- Jos Solkku säikkyy ennen rataa, annan sen hengähtää ja katsoa ympärilleen. Saatan antaa myös ohjaa, taputtelen ja juttelen.

Jotkut ratsastajat puolestaan ratkaisevat hevosen säikkymisen niin, että ratsastus jatkuu niin kuin mitään pelottavaa ei olisikaan. 

- Jotkut ratsastavat hevosta päättäväisesti sen "pelkoa kohti". Minä näen, että silloin hevosella on kaksi viholllista, peottava asia sekä ratsastaja, joka pakottaa sen menemään kohti mörköä.

Kouluratsukko radalla
Kouluratsukko radalla Kuva: Emmi Kähkönen hevosen ehdoilla kouluradalle

Ei liikaa painetta suoritukseen

Omalta kohdaltaan Eevamaria yrittää jättää viime hetken henkisen valmistautumisen mahdollisimman vähälle.

- Olen vähän taikauskoinen siinä mielessä, että jos laittaa liikaa latausta yhteen hetkeen, niin läskiksi menee ihan varmasti. Tunti ennen suoritusta yritän rauhoittua, mutta muuten en ihmeellisemmin valmista itseäni suoritukseen.

Tärkeintä Eevamarian mielestä kilpailutilanteessa on pysyä tyynenä tilanteessa kuin tilanteessa. 

- Vahvuuteni on siinä, että hallitsen katastrofaalisetkin tilanteet sillä, että pysyn "coolina". Kouluratsastus on hyvin pitkälti korvien välissä oleva laji.

Vielä ennen alkutervehdykseen menoa Eevamaria muistuttaa itselleen, miksi on menossa radalle.

- Haluan nauttia hetkestä, enkä ratsastaa verisuonet pullollaan. Oikeastaanhan kisarata on ihan lomaa, kun saa keskittyä vai yhteen asiaan, eli ratsastamiseen.

kirjoittaja Emmakaisa Jokiniemi

 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.