Hyppää pääsisältöön

Jouluäänet vievät nariseville hangille ja tavaratalojen hälinään

Joulutunnelman voi luoda matka jouluiseen äänimaisemaan. Yle Arkiston joulutehosteet ovat niin rauhallisia hetkiä lintulaudalla kuin vilkasta hälyä juhlakiireiden keskellä.

Yhdelle joulun tekee hangessa nariseva pulkka, toiselle se on tavaratalojen ruokaosastojen hektinen hälinä ja rytmi.

Joulu voi olla myös kuusen sahausta ja sen raahaamista lumisen metsän läpi kodin lämpöön, tai rautatieaseman kuulutuksia junille, jotka vievät jouluviettoon muualle.

Yle Arkiston tehosteiden kanssa pääsee myös pororeen matkaan Lapin hangille sekä Ruotsiin viettämään Lucian päivää. Itsenäisyyspäivää juhlittiin railakkaasti ravintola Klaavassa 1960-luvulla. Joulusaunan lämpö rauhoittaa pikkujouluista ja muista joulukiireistä.

Joulujuhlien ja joululaulujen humun keskellä on mukava kuunnella myös takapihan lintulaudan arkea ja takkatulen loimua.

Mukana on myös yksi erikoisuus, jota ei ehkä tiedä kaipaavansa: puhuva itsepalveluvaaka, joka toivottaa asiakkaalle hyvät joulut sen jälkeen, kun on asiallisesti kertonut, kuinka monta grammaa kurkku painaa.

Äänitteet, jotka eivät sisällä musiikkia, ovat ladattavissa.

Teksti: Sonja Fogelholm

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto