Hyppää pääsisältöön

Jouluäänet vievät nariseville hangille ja tavaratalojen hälinään

Joulutunnelman voi luoda matka jouluiseen äänimaisemaan. Yle Arkiston joulutehosteet ovat niin rauhallisia hetkiä lintulaudalla kuin vilkasta hälyä juhlakiireiden keskellä.

Yhdelle joulun tekee hangessa nariseva pulkka, toiselle se on tavaratalojen ruokaosastojen hektinen hälinä ja rytmi.

Joulu voi olla myös kuusen sahausta ja sen raahaamista lumisen metsän läpi kodin lämpöön, tai rautatieaseman kuulutuksia junille, jotka vievät jouluviettoon muualle.

Yle Arkiston tehosteiden kanssa pääsee myös pororeen matkaan Lapin hangille sekä Ruotsiin viettämään Lucian päivää. Itsenäisyyspäivää juhlittiin railakkaasti ravintola Klaavassa 1960-luvulla. Joulusaunan lämpö rauhoittaa pikkujouluista ja muista joulukiireistä.

Joulujuhlien ja joululaulujen humun keskellä on mukava kuunnella myös takapihan lintulaudan arkea ja takkatulen loimua.

Mukana on myös yksi erikoisuus, jota ei ehkä tiedä kaipaavansa: puhuva itsepalveluvaaka, joka toivottaa asiakkaalle hyvät joulut sen jälkeen, kun on asiallisesti kertonut, kuinka monta grammaa kurkku painaa.

Äänitteet, jotka eivät sisällä musiikkia, ovat ladattavissa.

Teksti: Sonja Fogelholm

Kommentit
 • Unelmien maa rakennettiin Norjaan öljyrahalla, ihmishengillä ja ympäristötuhoilla

  Norjan vaiheikas öljyhistoria synnytti menestyssarjan.

  Pohjanmerellä 1969 tehty ennätyssuuri öljylöytö käynnisti muutoksen, joka teki pienestä kalastajavaltiosta johtavan öljymaan. Uusi teollisuus ajoi Norjan yhteiskunnalliseen murrokseen, jota menestyssarja Unelmien maa (Lykkeland) kuvaa. Katastrofaalinen öljyvuoto ja yli sata ihmishenkeä vaatinut porauslautan kaatuminen muistuttivat norjalaisia, että öljyseikkailu ei ole pelkkää rahantuloa.

 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto