Hyppää pääsisältöön

Lepakko — vaikeiden vuosien läpi katkeraan loppuun

Helsingin Lepakko oli Elävän musiikin yhdistys Elmun kotitalo ja kaupungin tärkein rockkulttuurikeskus vuosikaudet. Siellä toimi myös paikallisradioasema Radio City. Lepakko purettiin konttorirakennuksen alta vuonna 2000.

Nyt nähtävässä artikkelissa ääneen pääsevät miehet, jotka pitkälle vastasivat Lepakon viimeisien, varsin vaikeiden vuosien toiminnasta. Kaikki haastattelut on kuvattu Lepakossa joitain viikkoja ennen sen purkamista, syksyllä 1999.

Njassa oli pikän linjan Lepakko-aktiivi, joka pyöri talossa heti sen kuuluisan valtauksen jälkeen. Hänestä tuli myöhemmin ehkä keskeisin ääni talossa toimineelle paikallisradioasema Radio Citylle.

Toisessa klipissä vieraillaan viimeistä kertaa Radio Cityn alkuperäisessä Lepakon studiossa, jossa toimi vajaan kaksi viikkoa projektiradioasema Lepakkoradio ennen talon purkamista. Nauhalla nähdään eri polvien Radio City -veteraaneja: Njassa, Tumppi Heikkola, Klaus Bremer ja Maria Veitola.

Tapio Hopponen tuli Lepakkoon nuorena aktiivina ja siitä alkoi hänen tiivis suhteensa Elmuun. Lepakossa hän työkenteli useissa tehtävissä talonmiehestä ylöspäin ja sieltä hän päätyi myöhemmin Elmun ja sen uuden kotipesän Nosturin toiminnanjohtajaksi.

Kimmo Helistö oli Radio Cityn ensimmäisen aallon musiikkitoimittajia, josta tuili myöhemmin sekä Lepakkoa että radioasemaa pyörittäneen Elmun puheenjohtaja. Näistä tehtävistä hänen tiensä vei useiksi kausiksi Helsingin kaupunginvaltuustoon.

Samppa Murtomäki tuli Elmuun töihin vaikeassa vaiheessa. 1990-luvun puolivälissä yhdistyksen talous oli pahasti kuralla ja Lepakon suurin vuokranmaksaja Radio City oli muuttanut Kaapelitehtaalle. Koko talon toiminta piti miettiä uusiksi.

Björn "Nalle" Westermark tuli luotsaamaan Elmua sen viimeisiksi Lepakon vuosiksi. Taloudellinen tila paljastui paljon kerrottua pahemmaksi. Lepakon purkamisen jälkeen Westermark luotsasi yhdistyksen sen uuten kotiin, Nosturiin Helsingin Hietalahteen.

Jouni "Joffe" Markkanen taas vastasi Elmun ohjelmapäällikkönä Lepakon pariviikkoisten lopettajaisten ohjelmistosta. Myös hän oli keskeisiä henkilöitä Elmun muuttaessa Nosturiin.

Teksti: Axa Sorjanen

Kommentit