Hyppää pääsisältöön

Avec Tastula: Äidin taistelu syöpää vastaan

Saavatko pienten lasten äidit kuolla, kysytään Avec Tastula -ohjelmasarjan toisen tuotantokauden ensimmäisessä osassa.

Marjo-Riitta Karhusella on kolme lasta. Onni on kuuden ja Nooa yhdeksän vuoden ikäinen. Kolmas lapsi, 17-vuotias Iina, on jo muuttanut pois kotoa.

Marjo-Riitalla todettiin 42-vuotiaana aggressiivinen rintasyöpä. Marjo-Riitalta poistettiin toinen rinta ja hän kävi läpi ankarat sytostaatti- ja sädehoidot.

Maarit Tastula elää Marjo-Riitan rinnalla tämän kamppailussa sairautta vastaan, mukana tunteiden vuoristoradalla, jossa paremmat ja huonommat kaudet seuraavat toistaan ja toivo vaihtuu epätoivoon ja jälleen toivoon. Kaiken aikaa läsnä on tunne elämän rajallisuudesta, ja sairauden ja hoitojen aiheuttama äärimmäinen kipu.

marjo-riitta ja iina lavalla
Marjo-Riitta Karhunen ja Iina marjo-riitta ja iina lavalla Kuva: Tommi Ketonen marjo-riitta karhunen

Ohjelmaa kuvattiin miltei vuoden ajan. Marjo-Riitta pitää myös avointa videopäiväkirjaa ajatuksistaan, tunteistaan ja tuntemuksistaan.

Yksi ohjelman isoista teemoista on, kuinka kertoa sairaudesta ja kuolemasta lapsille, ja miten lapsi sen ymmärtää. Kuulemme myös Onnin ja Nooan pohdintoja asiasta.

Marjo-Riitan tytär Iina sairasti varhaisteininä pahan anoreksian ja kävi itsekin lähellä kuolemaa. Tämä on jättänyt äidin ja tyttären välille huonoa omatuntoa, ja selvittämättömiä asioita. On jätetty sanomatta asioita, jotka olisi pitänyt sanoa.

Ohjelma kasvaa lopussa kuvaukseksi anteeksiannosta. Lopulta on tehtävä sovinto elämän ja läheisten kanssa, kohdata tuleva - oli se millainen tahansa - rauhallisin mielin ja rakastaen, puhtaalta pöydältä.

Avec Tastula –ohjelmasarjan toisella tuotantokaudella Maarit Tastula kohtaa jälleen ihmisiä heidän arjessaan.

45-minuuttisissa, dokumentaarisissa keskusteluohjelmissa eletään irtisanomisuhan alla, pohditaan tarvitseeko masentunut terapiaa vai potkua takalistolle ja seurataan kolmen lapsen äidin henkiinjäämistaistelua. Lisäksi näytetään kuinka vaarallista usko auktoriteetteihin voi olla ja kysytään, tuleeko eläimistä onnellisempia, jos niitä kohdellaan ihmisen kanssa tasaveroisina.

Katso ohjelma Yle Areenassa: http://areena.yle.fi/tv/2372307
Katsottavissa 19.11.2015 saakka.

Kommentit
 • Alzheimerin tauti nostaa esiin sekä herkkiä tunteita että raivokohtauksia

  Alzheimerin tautia sairastavien omaisten kokemuksia

  Etenevästä muistisairaudesta kärsivien määrä kasvaa, kun väestö ikääntyy. Suomessa on arviolta lähes 200 000 muistisairasta ihmistä, joista puolet vähintään keskivaikeassa vaiheessa sairauttaan. Vuosittain lähes 15 000 ihmistä sairastuu muistin sairauksiin. Yleisin etenevä muistisairaus on Alzheimerin tauti.

 • Aamusydämellä: Borrelioositartunta

  Borrelioosiin sairastuneet kertovat kokemuksiaan

  TV1 sunnuntaina 17.4.2016 klo 9.05 - 9.45 Punkkien levittämä borrelioosi eli Lymen tauti vaanii kesäisessä luonnossa. Sari Kiiski sai tartunnan 14 vuotta sitten ja Niklas Hallmanilla todettiin neuroborrelioosi runsas puoli vuotta sitten.

 • Aamusydämellä: Nuoren syöpä

  Anna-Elina ja Aapeli ovat selvinneet syövästä

  TV1 sunnuntaina 3.4.2016 klo 9.05 - 9.45 Miltä tuntuu sairastua syöpään, kun on nuori ja elämä on juuri alkamassa suunnitelmineen ja unelmineen. Anna-Elina Rahikainen ja Aapeli Myllynen kertovat miten syöpä heidät pysäytti ja millaista tukea he olisivat sairastaessaan kaivanneet.