Hyppää pääsisältöön

Avec Tastula: Äidin taistelu syöpää vastaan

Saavatko pienten lasten äidit kuolla, kysytään Avec Tastula -ohjelmasarjan toisen tuotantokauden ensimmäisessä osassa.

Marjo-Riitta Karhusella on kolme lasta. Onni on kuuden ja Nooa yhdeksän vuoden ikäinen. Kolmas lapsi, 17-vuotias Iina, on jo muuttanut pois kotoa.

Marjo-Riitalla todettiin 42-vuotiaana aggressiivinen rintasyöpä. Marjo-Riitalta poistettiin toinen rinta ja hän kävi läpi ankarat sytostaatti- ja sädehoidot.

Maarit Tastula elää Marjo-Riitan rinnalla tämän kamppailussa sairautta vastaan, mukana tunteiden vuoristoradalla, jossa paremmat ja huonommat kaudet seuraavat toistaan ja toivo vaihtuu epätoivoon ja jälleen toivoon. Kaiken aikaa läsnä on tunne elämän rajallisuudesta, ja sairauden ja hoitojen aiheuttama äärimmäinen kipu.

marjo-riitta ja iina lavalla
Marjo-Riitta Karhunen ja Iina marjo-riitta ja iina lavalla Kuva: Tommi Ketonen marjo-riitta karhunen

Ohjelmaa kuvattiin miltei vuoden ajan. Marjo-Riitta pitää myös avointa videopäiväkirjaa ajatuksistaan, tunteistaan ja tuntemuksistaan.

Yksi ohjelman isoista teemoista on, kuinka kertoa sairaudesta ja kuolemasta lapsille, ja miten lapsi sen ymmärtää. Kuulemme myös Onnin ja Nooan pohdintoja asiasta.

Marjo-Riitan tytär Iina sairasti varhaisteininä pahan anoreksian ja kävi itsekin lähellä kuolemaa. Tämä on jättänyt äidin ja tyttären välille huonoa omatuntoa, ja selvittämättömiä asioita. On jätetty sanomatta asioita, jotka olisi pitänyt sanoa.

Ohjelma kasvaa lopussa kuvaukseksi anteeksiannosta. Lopulta on tehtävä sovinto elämän ja läheisten kanssa, kohdata tuleva - oli se millainen tahansa - rauhallisin mielin ja rakastaen, puhtaalta pöydältä.

Avec Tastula –ohjelmasarjan toisella tuotantokaudella Maarit Tastula kohtaa jälleen ihmisiä heidän arjessaan.

45-minuuttisissa, dokumentaarisissa keskusteluohjelmissa eletään irtisanomisuhan alla, pohditaan tarvitseeko masentunut terapiaa vai potkua takalistolle ja seurataan kolmen lapsen äidin henkiinjäämistaistelua. Lisäksi näytetään kuinka vaarallista usko auktoriteetteihin voi olla ja kysytään, tuleeko eläimistä onnellisempia, jos niitä kohdellaan ihmisen kanssa tasaveroisina.

Katso ohjelma Yle Areenassa: http://areena.yle.fi/tv/2372307
Katsottavissa 19.11.2015 saakka.

Kommentit