Hyppää pääsisältöön

Inhimillinen tekijä: Rakkautta seniori-iässä

Inhimillinen tekijä, Kaija Pohjola, Pirkko Arstila, Hannu Sorri, Sari Valto, Yle TV1
Kaija Pohjola (alhaalla vas.), Pirkko Arstila, Hannu Sorri ja Sari Valto keskustelevat rakkaudesta. Inhimillinen tekijä, Kaija Pohjola, Pirkko Arstila, Hannu Sorri, Sari Valto, Yle TV1 sari valto

TV1 lauantaina 12.3.2016 klo 17.10 - 18.00
Yle Areenassa vuoden ajan.

Yhä useampi yli 60-vuotias eroaa ja solmii eläkeiässä uuden parisuhteen. Millaista on rakastua vanhemmalla iällä? Tuoko eletty elämä uuteen suhteeseen painolastia vai onko elämänkokemus vain hyväksi?

Inhimillisen tekijän vieraat kertovat, että uusi rakkaus "kolmannessa iässä" saattaa olla nuoruuden liittoa intohimoisempi ja tasa-arvoisempi.

Kaikki eivät halua pitkän liiton jälkeen enää sitoutua uuteen parisuhteeseen. Seniorikin voi olla sinkku omasta tahdostaan.

Kaija jäi leskeksi

Tangokuningatar vuodelta 1991, Kaija Pohjola, jäi viime vuonna 62-vuotiaana eläkkeelle. Hän keikkailee yhä ahkerasti ja viime vuonna ilmestyi uusi levy. ”Laulamista ei lopeteta tuosta vain! Viikonloput menevät keikkaillessa, erityisesti kesäisin.”

Kaija jäi seitsemän vuotta sitten leskeksi. Takana oli 30 vuotta avioliittoa, ylämäkeä ja alamäkeä. Kaijalta vei vuosia toipua yksin jäämisen surusta.

”Ajattelin koko ajan, että olisi kiva saada vielä kumppani rinnalle. Joku, jonka kanssa käydä riennoissa ja matkustella. Ihmisen ei ole hyvä olla yksin. En olisi ikinä uskonut, että rakastun tällä tavalla! Olen ollut kuin teinityttö, hullaantunut Mattiin”, Kaija kertoo.

Yhdestä katseesta menoa!

Kaija tapasi Mattinsa reilu vuosi sitten pubissa Tampereen Pispalassa.

”Yleensä käyn lauantai-iltaisin vain keikoilla. Vapaailtana päätin tervehtiä tuttuja "olohuoneessamme". Ystäväni esitteli minut kaverilleen Matille ja totesi, että tässä on nyt tällainen leskien kohtaaminen.”

Se oli yhdestä katseesta selvää! Kaijan mukaan ihmeellistä oli sekin, ettei Matti ollut ikinä aikaisemmin käynyt kyseisessä pubissa.

Vanhemmiten osaa puhua

Kaija ja Matti ovat nyt kihloissa ja lähestulkoon asuvat yhdessä. Aikuiset lapset ja lastenlapset ovat suunnilleen samanikäisiä ja koko joukko on sopeutunut uuteen kuvioon hyvin.

”Poikani sanoi minulle, että äiti, sinä olet ansainnut tämän onnen. Se tuntui hyvältä”, Kaija sanoo.

Kaija ja Matti elävät vahvasti tätä päivää. He eivät suunnittele tulevaisuutta, vaan nauttivat jokaisesta hetkestä, jonka viettävät yhdessä.

”Tätä onnea osaan arvostaa. Vanhemmiten osaan sanoa, mitä ajattelen ja tarvitsen, nuorempana vain suljin kaiken sisälleni. Elämänkokemus on vain hyväksi uudelle suhteelle.”

Lapset ja sukulaiset hermostuivat

Hannu Sorri on 69-vuotias sielunhoidon lehtorin työstä eläkkeelle jäänyt pappi. Hän on ollut kahdeksan vuotta naimisissa rakkautensa, Päivin, kanssa. Ennen Päiviä hän oli eronnut 37 vuotta kestäneestä avioliitosta.

”Oli iso ja vaikea päätös lähteä pitkästä liitosta. En pystynyt rakastamaan silloista vaimoani siten kuin hän olisi ansainnut, eikä ollut järkeä vain esittää rakastavansa. Olin mennyt nuorena liittoon.”

”Aikuiset poikani eivät pitäneet siitä, että erosin heidän äidistään. Sukulaisten silmissä olin konna. Ellei ole rehellinen parisuhteessaan, ei ole sitä muillakaan elämän osa-alueilla.”

Turvallinen mies

Hannu rakastui Päiviin ensisilmäyksellä. ”Hänen kanssaan saan olla se mies, joka haluan olla. Minä olen se turvallisuuden antaja liitossamme.”

Hannun ja Päivin suhteessa fyysisyys on vahvasti läsnä. ”Se tulee luonnostaan, kun on oikea tunne sydämessä. On tärkeää tulla hyväksytyksi pohjiaan myöten.”

Välillä Hannu kertoo surevansa Päivin kanssa sitä, etteivät he tavanneet jo aikaisemmin. Aikaa on vääjäämättä vähemmän edessä kuin takanapäin.

”Toisaalta tietoisuus kuolemaa vasten elämisestä tuo arkeen painokkuutta. Se tuo myös intensiivisyyttä suhteeseen”, Hannu sanoo.

Pirkko elää kiireistä elämää

Pirkko Arstila muistetaan MTV3-kanavan ensimmäisenä naisuutisankkurina ja Huomenta Suomi -ohjelman juontajana.

Nyt 75-vuotiaana hän elää edelleen kiireistä elämää keikkojen, kirjoittamisen ja vetämänsä teeyhdistyksen merkeissä. Uutta vakavaa suhdetta hän ei ole solminut avioeronsa jälkeen.

”Onhan noita miessuhteita ollut, mutta ei mitään varsinaista sitoutumista. Erosin 57-vuotiaana ja sen jälkeen suuri vapautumisen tunne valtasi minut. Hyökkäsin kaikkea uutta kohtaan, löysin uusia harrastuksia ja uusia ystäviä.”

Ei hoivaajaksi

”Edelleen viihdyn erinomaisesti yksin. En etsi ketään, sillä en halua luopua oman elämäni herruudesta. Pohjoismaat ja erityisesti Suomi on maita, joissa itsenäisen naisen on hyvä elää. Täällä nainen voi elää kuin mies”, Pirkko naurahtaa.

Pirkko ei tunne itseään yksinäiseksi. "Joskus harvoin tulee heikkoja hetkiä, jolloin olisi kivaa, kun vieressä olisi kumppani. Näin tapahtuu, kun katson vaikka jotain nyyhkyleffaa. Tunne menee nopeasti ohi.”

Jos Pirkko haluaisi löytää uuden suhteen, niin tarjonta hänen ikäluokassaan ei kuulemma ole enää kovin runsasta. Miehillä on terveydellisiä vaivoja, ja osa etsii hoivaajaa.

”Minusta ei ole hoivaajaksi. Asia on niin, että miehiä on ylipäätään vähemmän vapaana kuin naisia. Miehet usein tulevat vanhemmiten kärttyisiksi.”

Inhimillisen tekijän jakso on esitetty TV1:llä aikaisemmin vuonna 2014.

Kommentit
 • Keskustele valtion budjetista!

  Sailaksen ja Virtasen riihessä

  Antti Rinteen hallitus istui tällä viikolla budjettiriihessä. Mitä jäi käteen? Mikä maksaa? -ohjelman omassa budjettiriihessä kymmenien budjettien miehet Raimo Sailas ja Erkki Virtanen arvioivat hallituksen esitystä ja lukevat omat talouden madonlukunsa. Vähän vanhojakin muistellaan

 • Näyttelijä Taisto Reimaluoto: "Toisten eteen tehty työ kantaa."

  Elämässä runot lääkitsevät ja yhteispeli kannattelee.

  Taisto Reimaluoto on näyttelijänä tulisieluinen oman tien kulkija ja vahva runojen tulkitsija. Useissa elokuvissa, televisiosarjoissa sekä teatteriproduktioissa näytellyt taiteilija kokee että toisten eteen tehdyn työ kannattaa aina. Kajaanin runoviikon esiintyjänä ja johtajana vuodet 2011-2018 toimineelle Reimaluodolle yhteispeli on kaikessa kaiken avain.

 • Keskustele radiolupien jakamisesta!

  Kaupallisen radion lupien jakaminen

  Vuodenvaihteessa alkaa kaupallisessa radiotoiminnassa uusi vaihe, kun kymmenen vuoden radioluvat astuvat voimaan. Suomessa luvat on jaettu ns. kauneuskilpailussa, mutta olisiko huutokauppa parempi vaihto? Asiaa ovat selvittäneet Mika Mäkilä ja Janne Holopainen. Kuulemme myös Radiomedian toimitusjohtajan Stefan Möllerin kommentit asiaan.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Elämä

 • Keskustele valtion budjetista!

  Sailaksen ja Virtasen riihessä

  Antti Rinteen hallitus istui tällä viikolla budjettiriihessä. Mitä jäi käteen? Mikä maksaa? -ohjelman omassa budjettiriihessä kymmenien budjettien miehet Raimo Sailas ja Erkki Virtanen arvioivat hallituksen esitystä ja lukevat omat talouden madonlukunsa. Vähän vanhojakin muistellaan

 • Näyttelijä Taisto Reimaluoto: "Toisten eteen tehty työ kantaa."

  Elämässä runot lääkitsevät ja yhteispeli kannattelee.

  Taisto Reimaluoto on näyttelijänä tulisieluinen oman tien kulkija ja vahva runojen tulkitsija. Useissa elokuvissa, televisiosarjoissa sekä teatteriproduktioissa näytellyt taiteilija kokee että toisten eteen tehdyn työ kannattaa aina. Kajaanin runoviikon esiintyjänä ja johtajana vuodet 2011-2018 toimineelle Reimaluodolle yhteispeli on kaikessa kaiken avain.

 • Keskustele radiolupien jakamisesta!

  Kaupallisen radion lupien jakaminen

  Vuodenvaihteessa alkaa kaupallisessa radiotoiminnassa uusi vaihe, kun kymmenen vuoden radioluvat astuvat voimaan. Suomessa luvat on jaettu ns. kauneuskilpailussa, mutta olisiko huutokauppa parempi vaihto? Asiaa ovat selvittäneet Mika Mäkilä ja Janne Holopainen. Kuulemme myös Radiomedian toimitusjohtajan Stefan Möllerin kommentit asiaan.

 • Keskustele valehtelemisesta

  Miksi valehtelemme?

  Mikä saa meidät toimimaan vastoin moraaliamme ja turvautumaan joskus valehtelemiseen? Millaisissa tilanteissa toisen valehtelu saattaa saada hyväksyntämme? Entä onko sanonta "rehellisyys maan perii" totta?

 • Keskustele huipputuloisista!

  Se suurituloisin promille

  Millaista on kaikkein suurituloisten elämä Suomessa? Eniten tienaavan promillen sisällä erottuu kolme joukkoa: perijät, ammattijohtajat ja yrittäjät. Millaista heidän elämänsä on ja mitä he ajattelevat suomalaisesta yhteiskunnasta? Kunniansa saavat kuulla niin poliitikot, media kuin koko hyvinvointivaltiokin.

 • Keskustele metsäpolitiikasta

  Mihin suuntaan metsiemme hoitoa pitäisi viedä?

  Miten Suomen metsiä pitäisi sekä hyödyntää taloudellisesti että pitää huolta hiilinieluista ja luonnon monimuotoisuudesta? Miten siis sekä säästää että syödä kakku?

 • Keskustele huvipuistoista!

  Huvittavaa bisnestä

  Mistä huvipuistojen tuotto syntyy, ja miten investoida niin, että yleisö tulee aina uudelleen ja uudelleen? Kun vielä on kesää jäljellä huvipuistotaloudesta kertovat Lasten päivän säätiön ja Linnanmäen toimitusjohtaja Pia Adlivankin ja Särkänniemen kehitysjohtaja Ville Aarresuo. Puhelimen päähän saamme Sariolan kiertävän tivolin toimitusjohtajan Ville Sariolan.

 • Kai Ekholm: Kirjasto on lupaus sivistyksestä, yhteisyydestä, ja jatkuvuudesta

  Kansalliskirjasto inspiroi edelleen Kai Ekholmia

  Kirjojen lukemisen lähettilääksi intoutunut tutkija ja tietokirjailija Kai Ekholm tietää mistä puhuu. Lähes neljäkymmentä vuotta kirjastomaailmassa työskennellyt, Kansalliskirjaston ylihoitajan virasta eläköitynyt Kai Ekholm puhuu lämmöllä kirjojen lukemisen merkityksestä ja kirjastojen tärkeydestä. Tampereen yliopistossa lehtorina sekä Vaasan yliopistossa professorina toiminut Ekholm keskittyy nyt eläköidytään organisoimaan omaa laajaa kirja- ja levykokoelmaansa. Useita tietokirjoja, ja dekkareita kirjoittaneena hän unelmoi myös kirjoittavansa enemmän tulevaisuudessa.

 • Keskustele toivosta

  Etsimmekö toivoa ja onnea vääristä paikoista?

  Kirjailija Mark Mansonin mielestä ihmiset pakenevat omaa merkityksettömyytään erilaiseen viihdykkeisiin ja vääränlaisiin toivonlähteisiin. Toivoa etsitään hänen mielestään milloin uudenlaisesta dieetistä, milloin uskonnosta tai ideologiasta.

 • Keskustele tässä yrityselämästä!

  Yrityselämän ongelmana on lyhytjänteisyys

  Vaivaako yrityksiämme lyhytjänteisyystauti? Kyllä vaivaa, sanovat työelämäprpfessori Lasse Mitronen ja konsultti Timo Raikaslehto. Tauti estää tai vaikeuttaa yritysten uudistumista ja menestymistä kansainvälisessä kilpailussa. Mutta siitä voi parantua. Miten, sen Mitronen ja Raikaslehto - tuoreehkoon tutkimukseensa nojaten - kertovat tässä ohjelmassa.