Hyppää pääsisältöön

Ruotsiksi myös, ja latinaksi ja...

Miksi Yle tekee ruotsinkielisiä sisältöjä? Ja paljonko ne oikein maksavat?

Suomen kansalliskielet ovat suomi ja ruotsi. Suomen perustuslaki turvaa sekä suomen- että ruotsinkielisen väestön oikeuden omaan kieleen ja kulttuuriin ja myös oikeuden saada palveluja omalla äidinkielellään.

Tästä syystä laki Yleisradio Oy:stä velvoittaa meidät tekemään ja lähettämään ruotsinkielistä ohjelmaa. Ruotsinkielinen tarjonta kuuluu siis julkisen palvelun tehtäviimme.

Ylen hallintoneuvosto valvoo, että hoidamme tämän tehtävämme. Sisältötarjontamme linjaavat siis hallintoneuvosto ja yhtiön toimiva johto.

Eduskunta käsittelee vuosittain hallintoneuvoston antaman kertomuksen Ylen toiminnasta. Eduskunta voi halutessaan huomauttaa, jos se ei pidä toimintaamme asianmukaisena. Huomautettavaa ei ole ollut, joten ohjelmiston painopisteet ja mittakaava ovat olleet kohdallaan.

Paljonko sitä oikein on?

Ylen ruotsinkieliset radiokanavat ovat Radio X3M ja Radio Vega. Televisiokanavia on yksi, Yle Fem. Lisäksi teemme verkossa sisältöjä svenska.yle.fi-sivustolle.

Kanavamme ovat ainoat valtakunnalliset radio- ja televisiokanavat ruotsinkielisille.
Ohjelmia katsoo ja kuuntelee myös suuri joukko suomenkielisiä, ja lähes kaikki tv-ohjelmat on tekstitetty suomeksi.

Yle Femin kanavapaikalla lähetetään päivittäin myös SVT World -kanavaa. Sen tuottaa SVT, yksi Ruotsin yleisradioyhtiöistä. SVT Worldin ohjelmisto on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat seurata Ruotsissa tehtyä ruotsinkielistä ohjelmistoa.

SVT World -palvelun hankinnan on linjannut Ylen hallintoneuvosto. Taustalla on pitkään jatkunut kulttuurivaihto Suomen ja Ruotsin välillä. Suomen TV Finland on vastavuoroisesti tarjolla antenni- ja kaapeliverkoissa suuressa osassa Ruotsia.

Mitä ruotsinkielinen ohjelmisto maksaa?

Ruotsinkielisiä sisältöjä Ylessä tekee Svenska Yle. Sen osuus Ylen kokonaiskustannuksista jää selvästi alle kymmenen prosentin.

Kaikkiaan ruotsinkielisen toiminnan kustannuksia ei voi aivan tarkasti määrittää. Tämä johtuu siitä, että esimerkiksi tekstitykset sekä osa infrastruktuurista maksetaan muualta kuin Svenska Ylen kustannuspaikoilta. Ylen eri osastot tekevät myös paljon yhteistyötä, eikä ole tarkoituksenmukaista ynnäillä, mikä työtunti hyödyttää ketäkin.

SVT Worldin kustannus ei ole Ylelle merkittävä. Tarkka summa on Ylen ja SVT:n välinen sopimus, eikä sitä ole julkistettu.

Sisältöjä myös monella muulla kielellä

Suomen ja ruotsin lisäksi teemme sisältöjä myös monella muulla kielellä, esimerkiksi englanniksi, venäjäksi, selkosuomeksi, viittomakielellä ja kolmella saamen kielellä.

Onpa meillä myös tehty 30 vuotta Nuntii Latinia, maailmallakin suosittua uutislähetystä latinaksi (lähetykset löytyvät Yle Areenasta) sekä Romano mirits, asiaa romaneista romanin kielellä.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua