Hyppää pääsisältöön

Viikon sitaattivinkki: Ei karjalan- vaan Savon piirakka

lihalörtsy, josta haukattu palanen
Tämä on lihalörtsy lihalörtsy, josta haukattu palanen Kuva: Wikipedia commons / Stonda lörtsy

Kaamosaika on alkanut, mutta Kotuksen kielitoimiston sanakirjan väki on silmät auki, eikä sanakaan jää heiltä huomaamatta! Tästä oivallisena osoituksena on sanakirjan toimituksen valitsema marraskuun sana: lörtsy. Näin kotuslaiset tuumaavat lörtsystä:

Lörtsy on alkuaan savonlinnalainen erikoisuus, vehnätaikinasta valmistettu melko ohutkuorinen, umpinainen, lämpimänä nautittava piirakka

”Marraskuun puoliväli oli lörtsykohun, lörtsygaten ja varsinkin sosiaalisessa mediassa myös lörtsyraivon aikaa. Syynä kuohuntaan oli luonnosvaiheessa oleva Elintarviketurvallisuusviraston eli Eviran elintarviketieto-opas. Sen mukaan elintarvikkeen nimeksi kelpaamattomina on ainakin toistaiseksi pidettävä mm. nimityksiä riihileipä, ruisvuoka ja lörtsy. Tämä sai kansan ja mediankin kiihtymään: voiko Evira kieltää esimerkiksi lörtsy-nimen käytön? Pian kohun alettua Evira tiedottikin, että jos se ei aiemmin pitänyt lörtsyä ”kaikkialla Suomessa vakiintuneena nimenä”, niin keskustelun myötä lörtsyn vakiintuneisuus tuli sillekin selväksi. Lörtsyä saa siis jatkossakin sanoa lörtsyksi.

Gastronomian sanakirjan (2009) mukaan lörtsy on ”alkuaan savonlinnalainen erikoisuus, vehnätaikinasta valmistettu melko ohutkuorinen, umpinainen, lämpimänä nautittava piirakka”. Täyte voi olla joko suolainen tai makea.

Lörtsy on hakusanana myös marraskuussa vapaasti verkossa julkaistussa Kielitoimiston sanakirjassa, joka kuvaa suomen nykyisen yleiskielen sanastoa: lörtsy1 ruoka-ala, us. lämmitettynä syötävä uppopaistettu litteähkö liha- t. hillotäytteinen piirakka.”

Näin etenee maamme muutenkin jo täydellisyyttä hipova elintarviketurvallisuutemme jälleen jättiharppauksin, kun tieto sanan lörtsy levinneisyydestä saatiin viraston viisaisiin korviin!

Pasi Heikura
aristoteles@yle.fi

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri