Hyppää pääsisältöön

Hectorin sodanvastainen hitti vääntyi tv-huumoriksi

Palkkasotilaasta levyllä laulanut Hector tuotiin TV2:n viihdeohjelmassa laskettelurinteeseen esiintymään hiihto-onnettomuuden uhriksi joutuneena "palkkapotilaana". Tuore folktähti sai esittää ohjelmassa "protestin hiihdonopettajalle".

Hectorin ensilevytys Palkkasoturi nousi radion Kahdeksan kärjessä -listaohjelman ykköseksi alkuvuodesta 1966. "Protestilauluihin" luettu kantaa ottava kappale oli käännös amerikkalaisen folklaulajan Buffy-Sainte Marien pasifistisesta Universal Soldierista, josta oli tullut kansainvälinen hitti skottilaisen Donovanin esittämänä.

Laulajatulokas kiinnitettiin hetimiten Jarmo Porolan ohjaamaan lumimiespelleilyyn nimeltä Jeti. Hän esiintyi laskettelua eli slalomia käsittelevässä sketsissä. Laji oli vasta tulossa muotiin Suomessa.

Sketsissä saksaa puhuva opettaja neuvoo alppilajin oikeita otteita, ja sen jälkeen on oppilaiden vuoro kokeilla liikkeitä käytännössä. Duffeliin, pitkään kaulaliinaan ja lippalakkiin sonnustautunut Hector lähtee liikkeelle jalat jäykkinä. Seuraavaksi nähdään rinnettä alas kierivä iso lumipallo, jonka sisään kokematon laskettelija on ilmeisesti joutunut.

Kohta nuorukainen ilmestyy kuvaan rullatuolipotilaana, jalka paketissa ja käsi kantositeessä, ja hän kuvailee koettelemuksiaan viisussa, jonka tekstinikkari Juha Vainio oli väsännyt Palkkasoturin melodiaan. Laskettelijan kohtalo on kova, koska mahdolliset korvauksetkin häviävät lääkärien taskuihin. "Palkkapotilasta" pidettiin ohjelmatiimissä ilmeisen hauskana väännöksenä "palkkasotilaasta".

Parodia ei kenties vastannut idealistisen folk-artistin ajatusta sodanvastaisen protestilaulun noteeraamisesta televisiossa, mutta itse kuvaelmassa hän esiintyy luontevasti ja joviaalisti.

Ohjelma oli Hectorin ensimmäisiä tv-esiintymisiä, ja oheinen klippi on varhaisin videotallenne, joka laulajasta on Ylen arkistossa säilynyt. Se julkaistiin yleisön nähtäväksi dvd-kokoelmalla Hector 60v-juhlatupla vuonna 2007.