Hyppää pääsisältöön

Maailma kutsuu lääkäriä

Terhi Heinäsmäki katsoo karttapalloa.
Terhi Heinäsmäki katsoo karttapalloa. Kuva: Yle, Akuutti. akuutti

Infektiolääkäri Terhi Heinäsmäki on vuosien varrella pakannut matkalaukun useaan kertaan lähteäkseen työkomennukselle maailman kriisikohteisiin. Vastaan on tullut luonnonkatastrofeja, tautiepidemioita, sota-alueiden tuhoja. Olosuhteet vaihtelevat, mutta ihmiset – heillä on samat inhimilliset perustarpeet ja toiveet kautta maailman.

Nyt viisikymppinen Terhi Heinäsmäki kiinnostui jo lääketieteen opiskelijana mahdollisuudesta työharjoitteluun ulkomailla. Sudan ja Egypti olivat ensimmäiset harjoittelupaikat. Terhi totesi kuinka lääketiede ja potilaatkin ovat periaatteessa hyvin samanlaisia maasta riippumatta. Sen sijaan apua tarvitsevia oli muualla suhteessa enemmän kuin kotimaassa. Terhille erikoistuminen infektiotauteihin oli luonnollinen sysäys siihen, että työskentely ulkomailla tuntui yhä kiinnostavammalta.

– Usein avustusjärjestöt eivät palkkaa aivan vastavalmistuneita lääkäreitä. Lääkärit ilman rajoja -järjestö hyväksyi nuorempiakin lääkäreitä, joten sen kautta lähdin ensimmäiselle työkeikalleni Liberiaan, infektiolääkäri Terhi Heinäsmäki kertoo.

– Sisällissodan runtelemassa Liberiassa työ oli hyvin konkreettista ja siinä mielessä palkitsevaa, että työn ja auttamisen tulokset näkyivät heti, Terhi muistelee.

Haasteita päin

Myöhemminkin Terhi Heinäsmäki on työskennellyt myös sota-alueilla tai muuten räjähdysherkissä kohteissa. Noudattaen kulloisenkin avustusorganisaation antamia turvaohjeita Terhi ei ole joutunut uhkaaviin tilanteisiin.

– Ajattelen niin, että suurin osa ihmisistä on hyviä. Kun katsoo heitä silmiin ja aloittaa heti keskustelun, ei ongelmia yleensä synny, Terhi Heinäsmäki arvioi.

Ajattelen niin, että suurin osa ihmisistä on hyviä. Kun katsoo heitä silmiin ja aloittaa heti keskustelun, ei ongelmia yleensä synny.

Usein väitetään, että uskonnot aiheuttavat vaikeuksia avustustyöntekijöiden toimintaan. Terhillä on päinvastaisia, hyviä kokemuksia.

– Pakistanissa menimme paikallisen uskonnollisen johtajan luo selittämään miksi olisi tärkeää saada hiv-potilaita hoidettaviksi, uskontohan ei saisi syrjiä ihmisiä. Tämän keskustelun seurauksena asenteet muuttuivat ja työmme helpottui, Terhi Heinäsmäki kertoo.

Kenttätyössä ja järjestötehtävissä

Useat työtehtävät Terhi Heinäsmäelle ovat tulleet Punaisen Ristin kautta. Viimeisin pitkä työperiodi oli Malesiassa, jossa Terhi toimi kansainvälisen Punaisen Ristin terveyskoordinaattorina alueella, joka kaikkiaan kattaa 37 maata. Työhön sisältyi perustoiminnan lisäksi erityisohjelmia HIV:stä ja tuberkuloosista. Erityisesti paneuduttiin myös muiden kuin tarttuvien tautien hoito-ohjelmiin.

Terhi Heinäsmäki Botswanassa.
Terhi Heinäsmäen yksi vaativimmista, mutta myös antoisimmista työtehtävistä on ollut Botswanassa. Terhi Heinäsmäki Botswanassa. Kuva: Taina Värri terhi heinäsmäki

– Kehittyvät maat kärsivät nykyään huomattavasti diabeteksesta, sydän- ja verisuonitaudeista, keuhkosairauksista. Ne tappavat ja vaurioittavat jopa enemmän kuin tarttuvat taudit, Terhi Heinäsmäki huomauttaa.

Ennen Malesia-jaksoa Terhin työmaa oli Trinidad ja siellä HIV-klinikka. Samaan aikaan Trinidadiin rantautui myös sikainfluenssa, hyvinkin vahvana. Sairaalassa, missä Terhi työskenteli, hoidettiin yli tuhat vakavasti sairastunutta potilasta.

Yhdeksi vaativimmista mutta myös antoisimmista työtehtävistään Terhi arvioi eteläisen Afrikan HIV-epidemian alkuvuodet.

Yli 30 prosenttia Botswanan asukkaista oli HIV-positiivisia, ja tätä vastaan taisteltiin useamman vuoden ajan.

– Kyse oli siitä, että kokonainen kansakunta oli kuolemassa sukupuuttoon. Yli 30 prosenttia Botswanan asukkaista oli HIV-positiivisia, ja tätä vastaan taisteltiin useamman vuoden ajan, Terhi Heinäsmäki kertoo.

Terhi muistelee miten turhauttavalta tuntui odottaa lääkkeiden saamista alueelle. Länsimailla tehokas HIV-lääkehoito oli jo käytössä, mutta viive lääkkeiden saannissa Botswanan alueelle oli useita vuosia.

– Tässä näkyi jälleen yksi maailman suurimmista ongelmista köyhyyden lisäksi, eli avun saannin epätasa-arvo, infektiolääkäri Terhi Heinäsmäki toteaa.

Pienikin apu on tarpeen

Kahden lapsen äitinä Terhi Heinäsmäki tietää, että maailmalle lähteminen ei aina ole mahdollista. Ensimmäisen lapsensa ollessa pieni Terhikin oli vain lyhyitä pyrähdyksiä ulkomaan komennuksilla. Nuoremman Amanda-tyttären kanssa hän puolestaan on ollut lähes koko ajan poissa Suomesta. Terhin työskentely on viime vuodet perustunut pitempiaikaisiin sopimuksiin, jolloin tytön hoito ja koulunkäynti on luonnistunut.

– Lapsen kanssa matkustaminenhan ei ole ongelmallista, kun takana on hyvä järjestö, joka huolehtii myös perheestä, Terhi toteaa.

Terhi Heinäsmäki avustaa Amanda-tytärtään koulutehtävien tekemisessä.
Terhi Heinäsmäen Amanda-tytär on asunut suuren osan elämästään ulkomailla. Terhi Heinäsmäki avustaa Amanda-tytärtään koulutehtävien tekemisessä. Kuva: Yle, Akuutti amanda heinäsmäki

Välillä on kuitenkin hyvä pitää pientä taukoa ulkomaan komennuksista. Terhi ja Amanda palasivat keväällä 2014 Suomeen, ja nyt Terhi työskentelee lääkärinä kotimaassa. Ajatuksissa kuitenkin on taas jossain kohtaa lähteä uusiin haasteisiin.

– Olen ehkä jollain lailla rauhaton luonne, kaipaan uusia kokemuksia. Mutta myös omasta jaksamisesta on syytä pitää huolta, ei voi auttaa muita, jos on itse uuvuksissa, Terhi Heinäsmäki huomauttaa.

Terhi haluaa muistuttaa, että itse kukin voi osaltaan toimia humaanisti ja osallistua maailman hyvinvoinnin edistämiseen.

Olen omin silmin nähnyt, miten apu saavuttaa kohteensa. Aika onnetonta mielestäni olisi elää jatkuvasti kaikkea epäillen ja vain omaa etua ajatellen.

– Ei kaikki voi, eikä tarvitsekaan lähteä humanitääriseen työhön katastrofien ja kriisien keskelle. Pienilläkin teoilla voi vaikuttaa, esimerkiksi kummilapsitoiminta on hieno, pitkäjänteinen tapa auttaa, Terhi huomauttaa.

Niille, jotka epäilevät erilaisten keräysten ja avustuslähetysten perillepääsyä infektiolääkäri Terhi Heinäsmäellä on painavaa sanottavaa.

– Olen omin silmin nähnyt, miten apu saavuttaa kohteensa. Aika onnetonta mielestäni olisi elää jatkuvasti kaikkea epäillen ja vain omaa etua ajatellen, Terhi Heinäsmäki muistuttaa.

Lisää ohjelmasta

Mikko Penttilä vapaaehtoistyössä
Mikko Penttilä vapaaehtoistyössä Kuva: Yle, Akuutti akuutin omalääkäri
Joulukoristeita ja yksinäinen nainen.
Joulukoristeita ja yksinäinen nainen. Kuva: Yle, Akuutti joulukoristeita ja yksinäinen nainen.
Kuvassa Eila Helmivirta ja Niko Illikainen
Kuvassa Eila Helmivirta ja Niko Illikainen Kuva: Yle, Tero Kyllönen. iltamat
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä