Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Parasta nyt pääkuva

Nate Mendel: "Sonic Highways on siisteintä, mitä Foo Fighters on tehnyt"

Foo Fighters - Sonic Highways, 2. jakso.
Foo Fighters - Sonic Highways, 2. jakso. Kuva: Yle Kuvapalvelu washington

Yle Teeman Sonic Highways -sarjan viimeisissä jaksoissa Foo Fighters vierailee vielä Seattlessa ja New Yorkissa nauhoittamassa levyn kaksi viimeistä kappaletta. Bändin basisti Nate Mendel paljastaa yle.fi/musiikille, että mikä tässä erityislaatuisessa projektissa oli parasta.

Foo Fightersin Sonic Highways -albumi äänitettiin kahdeksassa eri kaupungissa ja studiossa. Samalla kuvattin koko ajan samannimistä tv-sarjaa. Levy valmistui tällä kertaa siis täysin erilaisissa olosuhteissa, kuin mihin bändi on edellisillä levyillään tottunut. Esimerkiksi bändin päähahmon Dave Grohlin osuus poikkesi paljon aiemmasta. Koska Grohl kirjoittaa biisit, hänellä on aina ollut tapana olla hyvin tarkka lopullisesta tuloksesta.

"Hän sekaantui nyt vähemmän pieniin yksityiskohtiin. Dave on ikään kuin leikkaaja; me nauhoitamme osamme, mutta viimeinen sana on Davella. Tällaista tarkkailua oli tällä kertaa vähemmän. Kun minä nauhoitin omia bassojani, niin ne olivat täysin omia osuuksiani, Davelta ei tullut erityistä palautetta nyt siitä. Hän ei sanonut, että kokeillaanpa tähän vielä tallaista ja tällaista. Tämä normaali käytös loisti poissaolollaan, koska Dave oli vain niin jumalattoman kiireinen juostessaan ympäri kaupunkia sarjaa tehden!", Nate naurahtaa.

Foo Fighters -yhtyeen Sonic Highways -levyn kansi
Foo Fighters -yhtyeen Sonic Highways -levyn kansi Kuva: Sony foo fighters

Koska bändi on ollut kasassa jo niin pitkään, niin jäsenet nykyään Naten mukaan tietävät mitkä yhteiset musiikilliset prioriteetit ovat. "Pystymme olemaan itsenäisiä muusikoita sekä työskentelemään yhdessä niin, että kuulostamme siltä miltä Foo Fighters kuulostaa. Ja bändihän on tavallaan Daven hengentuote. Mutta olemme tehneet tätä yhdessä jo niin pitkään, että hän luottaa bändin toimivan."

Vaikka Nate sanoo, että hänelle on ihan sama onko Dave enemmän vai vähemmän osallisena bändin levynteossa, hän kuitenkin pitää laulajan läsnäolosta. "Arvostan Davea muusikkona todella paljon ja häneltä on helppoa ja mukavaa oppia uutta. Bassokuvion keksimisen jälkeen mietin, että onko se tarpeeksi hyvä kappaleeseen ja mikä Daven mielipide siihen on. Ja toivon, että oma ideani on yhtä hyvä kuin hänen."

Sonic Highwaysissa oli miljoona hienoa asiaa ja se oli hauskinta mitä minulla on tässä bändissä ollut. Siistein juttu, mitä olemme koskaan tehneet.

Näin Sonic Highways -reissusta jo hieman palautuneena, Nate kokee parasta olleen sen, että jokaisessa äänityskaupungissa sai viettää aikaa viikon verran. "Tykkäsin, että olimme pois kotoa ja elimme tehden levyä. Jos nauhoitat albumia kotona, niin elät levyä vain studiossa, sen ulkopuolella elät taas normaalia elämää. Minusta oli hienoa, kun olimme kaikki yhdessä ihan koko prosessin ajan."

Olosuhteiden pakosta yhtye vietti levyä tehdessä myös hyvin paljon normaalia enemmän aikaa yhdessä. "Ei ollut mitään paikkaa mihin mennä päivän päätteksi, joten sitä jäi hengailemaan studioon, kun muut soittivat omia osuuksiaan. Oltiin kavereina kuin tien päällä, mutta samalla nauhoitettiin uutta levyä. Se oli todella hienoa. Sonic Highwaysissa oli miljoona hienoa asiaa ja se oli hauskinta, mitä minulla on tässä bändissä ollut. Siistein juttu, mitä olemme koskaan tehneet."

Nate myös paljastaa, että bändillä on jo hienoja ideoita seuraavaa levyä varten ja se tulee olemaan jotain aivan erilaista mitä Sonic Highways oli. Se tulee olemaan myös jotain, mitä bändi ei ole koskaan aiemmin tehnyt.

Lue lisää Sonic Highwaysistä Yle Teeman sivuilta.

Sonic Highways -jaksoesittelyt Yle Teeman sivuilla.

Lue lisää Chicagon Electrical Audio Studiosista täältä.

Lue lisää Nashvillen jaksosta täältä.

Lue lisää Austinin jaksosta täältä.

Lue lisää Los Angelesin jaksosta täältä.

Lue lisää New Orleansin jaksosta täältä.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua