Hyppää pääsisältöön

Älypuhelinten säteily selvittämättä

Maailman terveysjärjestö WHO arvioi kolme vuotta sitten, että matkapuhelimen säteily saattaa aiheuttaa syöpää.

Jo kolmella neljästä 6–12-vuotiaasta on älypuhelin, vain vajaalla kymmenellä prosentilla ei ole puhelinta lainkaan. Säteilyturvakeskus suosittelee, että vanhemmat voivat halutessaan rajoittaa lasten kännykän käyttöä.

”Suositus ei ole riittävä, koska emme tiedä, miten pitkäaikainen kännykän käyttö vaikuttaa lapsiin”, Säteilyturvakeskuksen entinen tutkimusprofessori Dariusz Leszczynski sanoo MOT:lle.

Älypuhelimet säteilevät paljon enemmän kuin peruspuhelimet, koska ne säteilevät myös silloin, kun niihin ei puhuta. Vaikka puhelin on taskussa, se välittää dataa erilaisten sovellusten, kuten esimerkiksi Facebookin, Twitterin ja WhatsAppin kanssa.

Lasten saamaa säteilykuorman määrää lisää myös tabletti-tietokoneiden käyttö langattomien lähiverkkojen välityksellä.

Matkapuhelimen käyttöä koskevissa tutkimuksissa mitataan pelkkää puhelimeen puhumista. Sen sijaan tutkimuksissa ei ole selvitetty, miten paljon lapset altistuvat vuorokauden aikana säteilylle tai miten jatkuva säteily vaikuttaa lapsiin.

”Kattavaa arviota nykytilasta ei ole käytettävissä. Siinä olisi mielenkiintoinen tutkimusaihe”, laboratorionjohtaja Tommi Toivonen Säteilyturvakeskuksesta sanoo.

MOT: Säteilevä sukupolvi
TV1 maanantaina klo 20

Kommentit