Hyppää pääsisältöön

Imettäjät: Äidinmaito ja äidinmaidonkorvike

Paola
Paola imettäjät

Imettäjät-sarjassa Jenni ryhtyi antamaan vauvalleen iltaisin lisämaitoa toivoen, että tämä takaisi hieman pidemmän unijakson. Joskus näin kävikin, useimmiten ei. Neuvolassa Jenni pahoitti mielensä, kun hänet kirjattiin osittais- eikä täysimettäjäksi.

Onko korvikkeella ja äidinmaidolla eroa? Onko toinen toista ravitsevampaa?

Äidinmaito on vastasyntyneelle ja pienelle vauvalle täydellistä ravintoa. Ensi vaiheen äidinmaitoa kutsutaan kolostrumiksi. Se sisältää paljon proteiineja ja rasvaliukoisia vitamiineja ja sekä vasta-aineita ja antioksidantteja, joiden tehtävänä on valmistaa vastasyntynyttä kohdun ulkopuolisen bakteerikannan kohtaamiseen. Äidinmaidossa ei ole tarpeeksi K- eikä D-vitamiinia, mistä syystä niitä annetaan vauvalle tippoina ja rokotteena.

Äidinmaidonkorvikkeiden koostumusta, markkinointia ja myyntiä on säädelty asetuksella. Äidinmaidonkorviketta käytetään silloin, kun äiti ei syystä tai toisesta imetä lainkaan tai imettää osittain. Se pyrkii täyttämään yksinään imeväisen ravitsemukselliset tarpeet siihen saakka, kun hän alkaa syödä täydentävää ravintoa.

Äidinmaidonkorvike jäljittelee koostumukseltaan rintamaitoa. Fineli on tutkinut korvikkeen ja äidinmaidon koostumukset. Ne ovat tutkituilta ravintoarvoiltaan hyvin samankaltaiset. Käypä hoito -sivustolta löytyy eri valmisteiden ominaisuuksia ja käyttösuosituksia.

Joskus imettävä äiti ryhtyy antamaan lapselleen äidinmaidon lisäksi korviketta pelätessään, ettei vauvan ravinnontarve täyty pelkällä äidinmaidolla. Imetyksen alkuvaiheissa pikkuvauva saattaa haluta imeä muutaman tunnin välein, mutta toisinaan myös lähes jatkuvasti ilman, että kysymys olisi nälkiintymisestä.

Moni kokee korvikkeen antamisen epäonnistumisena. Sanat korvike ja vierotusvalmiste kuulostavat kolkoilta. Äidinmaidonkorvikkeella lapsiaan syystä tai toisesta ruokkivia vanhempia ei pitäisi ratkaisustaan syyllistää. Jokainen pyrkii olemaan paras mahdollinen vanhempi lapselleen.

Imettäjät-sarjan Karoliina on taaperoimettäjä. Monet uskovat, että pitkään imettäneen äidin maito on sokerilitkua. Karoliina tutkitutti äidinmaitonsa laboratoriossa. Osoittautui, että Karoliinan maito vastasi tavanomaista kypsää äidinmaitoa. Imetysasiantuntija Heta Kolanen kertoo ohjelmassa, että äidinmaidon koostumus on kaikkialla maailmassa hyvin samankaltainen ja vaihtelee äidin nauttiman ravinnon, kuten rasvan ja vitamiinien sekä imetyksen vaiheen mukaan.

Onko sinulla kokemuksia vauvan ruokkimisesta äidinmaidonkorvikkeella?

  • Näin valmistetaan äidinmaitoa

    Äidinmaidosta ovat kiinnostuneita paitsi vauvat ja taaperot, myös kehonrakentajat ja lättyjen ja jäätelön valmistajat. Mutta kuinka äidinmaitoa tehdään? Maitokokit kertovat!

  • Imettäjät: Äidinmaito ja äidinmaidonkorvike

    Imettäjät-sarjassa Jenni ryhtyi antamaan vauvalleen iltaisin lisämaitoa toivoen, että tämä takaisi hieman pidemmän unijakson. Joskus näin kävikin, useimmiten ei. Neuvolassa Jenni pahoitti mielensä, kun hänet kirjattiin osittais- eikä täysimettäjäksi.

  • Imettäjät: imetyksen lopettaminen

    Imettäjät-sarjan Viljami lopetti rinnalla käymisen omaan tahtiinsa. Kokonaan Viljami lopetti äidinmaidon imemisen täytettyään neljä vuotta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua