Hyppää pääsisältöön

Imettäjät: Erilaisia imetysongelmia

Tällä viikolla Imettäjissä käsitellään erilaisia imetysongelmia. Imetys voi sattua, vauva saattaa raivota tai imettämässä pitäisi olla koko ajan. Mikä neuvoksi?

Imetys sattuu
Yleisimpiä syitä kivuliaisiin rinnanpäihin ovat vauvan huono imuote, huono imetysasento ja rinnanpäiden sieni-infektio eli sammas.

Hyvä imetysasento helpottaa imuotetta. Hyvä imuote puolestaan vähentää vauvan ilmavaivoja ja auttaa vauvaa kontrolloimaan maidon virtausta. Huono imuote saattaa johtaa siihen, ettei vauva saa tarpeeksi ravintoa vaan häntä joudutaan syöttämään usein tai että hänellä on koliikkia. Imetyksen alussa opettelun ja maidon muodostumisen vakiintuminen vie aikaa keskimäärin kuutisen viikkoa.

Sammas eli hiivasienitulehdus on yleinen vaiva, joka saattaa iskeä niin vauvan suuhun kuin äidin rintoihinkin. Rinnoissa sammas aiheuttaa kipua ja saattaa vaikeuttaa nännihaavojen paranemista. Sammas ei välttämättä näy rinnoissa mitenkään, mistä syystä sen toteaminen voi olla vaikeaa.

Pelko maidon riittämisestä
Äidit ovat usein huolissaan maidon riittävyydestä. Usein miten maito kyllä riittää, kunhan edetään lapsentahtisesti, ja äiti saa apua mahdollisiin imetysongelmiin.
Maidon tulo tasaantuu rintojen totuttua uuteen tehtäväänsä. Tällöin vauva saattaa olla levoton ja tuskastua maidon hitaampaan herumiseen. Maidon määrää ei voi mitata, mutta on olemassa erilaisia keinoja varmistaa äidinmaidon riittävyys.

Vauva suosii pulloa rinnan kustannuksella
Joskus vauvalle joudutaan antamaan imettämisen lisäksi lisämaitoa pullolla. Lisämaidon antaminen saattaa johtaa siihen, että vauva hermostuu rinnalla, kun maitoa ei tule yhtä nopeasti kuin pullosta. Vauva saattaa unohtaa rinnan imemisen tekniikan. Imetyksen tuen sivustolla on tietoa ja vinkkejä osittaisimetykseenkin.

Vauvan rintaraivarit ja ”lakkoilu”
Rintaraivarit ovat melko yleinen ilmiö. Monesti kiukkukaudet menevät ohi omia aikojaan, mutta raivoavan vauvan äitiä tilanne ymmärrettävästi huolestuttaa ja stressaa. Toisinaan vauva saattaa päiväsaikaan olla imemislakossa, mutta syödä öisin syödä normaalisti. Rinnalla lakkoiluun on useita erilaisia syitä. Sitä on havaittu esiintyvän esimerkiksi kolme-neljäkuukautisilla, puolen vuoden ja 8 kuukauden tienoilla. Näissä vaiheissa vauva saa uusia liikunnallisia taitoja tai hänen aistiensa toiminta kehittyy uudelle asteelle. Rintaraivareiden selättämiseen on keinoja.

Suihkutissit
Suihkutissisyydellä tarkoitetaan niin voimakasta herumista, että maito suihkuaa paineella ulos rinnoista. Kovalla paineella tuleva maito voi vääristää vauvan imuotteen. Vauvalle voi tulla tukehtumisen tunne, vatsanväänteitä ja pulauttelua. Ongelmaa voi helpottaa muuttamalla imetysasentoa ja lypsämällä.

Tiheän imun kausi
Vauva on elämänsä alkutaipaleella luonnostaan rytmitön. Hän ei tunne kelloa eikä piittaa vanhemmille muovautuneesta vuorokausirytmistä. Hän haluaa ravintoa, silloin kun hänellä on nälkä. Äidinmaito sulaa nopeasti, joten vauvan täytyy syödä tavallisesti 8 -12 kertaa vuorokaudessa. Jotkut vauvat voivat syödä jopa 20 kertaa vuorokaudessa, mikä sekin on normaalia.

Vauvalla saattaa olla myös niin sanottuja tiheän imun kausia noin kolmen viikon, kuuden viikon, kolmen ja kuuden kuukauden iässä. Tiheän imun kaudellaan vauva valmistelee tulevaa kasvupyrähdystään ja tilaa lisää maitoa. Myös hampaiden puhkeaminen tai flunssa voi aiheuttaa lisääntyvää imemistä. Vauva imee vasta-aineita itseensä.

Tiheän imun kauden alkaessa äidille saattaa tulla ajatus, että maito on loppumassa, mutta jos vanhemmat jaksavat luottaa rintojen ja vauvan yhteistoimintaan, on suvantovaihekin tulossa – aina siihen asti, kunnes vauva lähtee liikkumaan.

Onko sinulla ollut ongelmia imetyksessä? Minkälaisia?

Kommentit
  • Näin valmistetaan äidinmaitoa

    Äidinmaidosta ovat kiinnostuneita paitsi vauvat ja taaperot, myös kehonrakentajat ja lättyjen ja jäätelön valmistajat. Mutta kuinka äidinmaitoa tehdään? Maitokokit kertovat!

  • Imettäjät: Äidinmaito ja äidinmaidonkorvike

    Imettäjät-sarjassa Jenni ryhtyi antamaan vauvalleen iltaisin lisämaitoa toivoen, että tämä takaisi hieman pidemmän unijakson. Joskus näin kävikin, useimmiten ei. Neuvolassa Jenni pahoitti mielensä, kun hänet kirjattiin osittais- eikä täysimettäjäksi.

  • Imettäjät: imetyksen lopettaminen

    Imettäjät-sarjan Viljami lopetti rinnalla käymisen omaan tahtiinsa. Kokonaan Viljami lopetti äidinmaidon imemisen täytettyään neljä vuotta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua