Hyppää pääsisältöön

Imettäjät: imetyksen lopettaminen

Helinä ja Vilja (kuvaaja: Helinä)
Helinä ja Vilja (kuvaaja: Helinä) imettäjät

Imettäjät-sarjan Viljami lopetti rinnalla käymisen omaan tahtiinsa. Helinä ei rajoittanut rinnalla käymistä, mutta ei myöskään tarjonnut rintaa. Imetys väheni vähitellen puolen vuoden aikana niin, että loppukeväästä Viljami saattoi käydä rinnalla enää vain kerran päivässä. Toisinaan tuli päivän taukoja. Kokonaan Viljami lopetti äidinmaidon imemisen täytettyään neljä vuotta.

Imetys loppui pikkuhiljaa asteittain, joten sekä Helinä että Viljami ehtivät tottua ajatukseen imetyksen loppumisesta. Helinän rintoihin ei tullut lopettamisen jälkeen tukoksia tai tulehduksia.

Imettäminen on lapselle muutakin kuin vain syömistä. Rintaa imiessään lapsi saa läheisyyttä ja turvaa. Imetystä lopetettaessa on muistettava lisätä lapsen sylissä pitämistä ja antaa hänelle paljon läheisyyttä.

Paras tapa lopettaa imettäminen on tehdä se asteittain. Imetyksen lopettaminen kertaheitolla altistaa rinnat tulehduksille ja tukoksille ja hämmentää vauvaa. Imetyskertoja voi jättää pois vähitellen niin, että aluksi luovutaan vauvalle vähiten tärkeimmältä tuntuvasta imetyskerrasta. Yleinen tapa on jatkaa iltaimetystä imetyksen loppuun saakka. Kun imetyskertoja vähentää esimerkiksi yhden imetyskerran viikossa, vähenee maidontuotanto asteittain.

Mikäli imetys lopetetaan ennen vuoden ikää eikä äiti halua pumpata maitoa, täytyy vauvalle antaa korviketta äidinmaidon sijasta. Lehmänmaito ei sovi alle yksivuotiaalle.

Imetyksen päätyttyä vie vielä noin 40 vuorokautta, ennen kuin maitoa tuottavat rakenteet rinnassa alkavat hävitä ja rinta palaa raskautta ja imetystä edeltäneeseen tilaan.

Joskus maidoneritys täytyy lopettaa nopealla aikataululla. Silloin rintoja on hyvä pumpata tai lypsää tyhjemmäksi tukoksien tai tulehduksien välttämiseksi. Maidonerityksen lopettamiseen on olemassa myös reseptiä edellyttäviä lääkevalmisteita, mutta WHO ei niitä suosittele.

Imetyksen loppuessa äidit käyvät läpi tietynlaisen surutyön, kun tietty aika elämästä päättyy ja uusi alkaa. Netissä ilmaiseksi luettavissa oleva Imetyksen lohtukirja puhuu imetyksestä äitien kokemusten näkökulmasta. Kirja käsittelee mm. imetyksen lopettamista, imetyspettymyksiä, imetysvaikeuksia ja imetyksen esteitä.

  • Näin valmistetaan äidinmaitoa

    Äidinmaidosta ovat kiinnostuneita paitsi vauvat ja taaperot, myös kehonrakentajat ja lättyjen ja jäätelön valmistajat. Mutta kuinka äidinmaitoa tehdään? Maitokokit kertovat!

  • Imettäjät: Äidinmaito ja äidinmaidonkorvike

    Imettäjät-sarjassa Jenni ryhtyi antamaan vauvalleen iltaisin lisämaitoa toivoen, että tämä takaisi hieman pidemmän unijakson. Joskus näin kävikin, useimmiten ei. Neuvolassa Jenni pahoitti mielensä, kun hänet kirjattiin osittais- eikä täysimettäjäksi.

  • Imettäjät: imetyksen lopettaminen

    Imettäjät-sarjan Viljami lopetti rinnalla käymisen omaan tahtiinsa. Kokonaan Viljami lopetti äidinmaidon imemisen täytettyään neljä vuotta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua