Hyppää pääsisältöön

Imettäjät: imetys ja alkoholi

Katri (Kuvaaja: Sasu Haapanen)
Katri (Kuvaaja: Sasu Haapanen) imettäjät

Kun Imettäjät-sarjan Katri kertoi blogissaan juoneensa kaksi lasia viiniä, seurauksena oli vihainen palauteryöppy. Viinin juominen tuomittiin vastuuttomaksi. Voiko imettävä äiti juoda viinilasillisen riskeeraamatta vauvan terveyttä ja kehitystä?

Viinilasillisen juomisesta ei näytä olevan haittaa, koko pullollisesta todennäköisesti kyllä.

THL:n lastenneuvolakäsikirjan mukaan äidinmaidon alkoholipitoisuus on korkeimmillaan 30-60 minuuttia alkoholin nauttimisen jälkeen. Alkoholin määrä ja äidin paino vaikuttavat siihen, kuinka nopeasti rintamaito puhdistuu alkoholista. Alkoholi ei siis varastoidu maitorauhasiin vaan poistuu äidinmaidosta samalla tavalla kuin verestä. Maitoa ei varmuuden vuoksi tarvitse pumpata pois. THL:n mukaan lasillinen viiniä ruokailun yhteydessä silloin tällöin ei ole este imettämiselle.

Alkon julkaisun mukaan äidinmaidon ja veren alkoholipitoisuudet vastaavat suunnilleen toisiaan. Kertasyötön yhteydessä lapsi saa noin viisi prosenttia äidin painoon suhteutetusta alkoholiannoksesta. Vaikka määrä ei ole niin suuri, että lapsi tulisi siitä humalaan, on suositeltu, että imetystä kannattaa välttää 3–4 tunnin ajan alkoholin nauttimisesta. Imetyksen tuki kehottaa tarkistamaan laskureista, kuinka kauan nautitun alkoholimäärän palaminen kestää elimistössä (yksi ravintola-annos tai saunakalja noin 2 tuntia).

Alkoholin käytön täydellinen tuomitseminen imetyksen aikana voi perustua siihen, että humalaiset vanhemmat saattavat olla holtittomia hoitajia lapsilleen. Vahvasti juopuneet vanhemmat voivat käyttäytyä pelottavasti ja arvaamattomasti, kompuroida ja käsitellä lasta varomattomasti. Varsinaisesti päihderiippuvaisia äitejä arvioidaan Suomessa olevan noin 6 %.

Imettävän äidin tupakoinnista tiedetään olevan vauvalle haittaa. Imetyksen tuki tietää, että osa äideistä tupakoi imetysaikanakin. Jos äiti tupakoi vain satunnaisesti tai hyvin vähän, näyttää siltä, että imetyksen terveydelliset hyödyt ovat suuremmat kuin tupakoinnin aiheuttamat riskit. Satunnainen tupakointi suositellaan ajoittamaan niin, että lapsi ei todennäköisesti tarvitse rintaa pian tupakan jälkeen. Yleisesti suositellaan ainakin 2,5 tunnin imetystaukoa tupakan polton jälkeen.

Terveyskirjastosta löytyy luettelo lääkkeistä, joiden käyttöä tulisi imetettäessä välttää.

  • Näin valmistetaan äidinmaitoa

    Äidinmaidosta ovat kiinnostuneita paitsi vauvat ja taaperot, myös kehonrakentajat ja lättyjen ja jäätelön valmistajat. Mutta kuinka äidinmaitoa tehdään? Maitokokit kertovat!

  • Imettäjät: Äidinmaito ja äidinmaidonkorvike

    Imettäjät-sarjassa Jenni ryhtyi antamaan vauvalleen iltaisin lisämaitoa toivoen, että tämä takaisi hieman pidemmän unijakson. Joskus näin kävikin, useimmiten ei. Neuvolassa Jenni pahoitti mielensä, kun hänet kirjattiin osittais- eikä täysimettäjäksi.

  • Imettäjät: imetyksen lopettaminen

    Imettäjät-sarjan Viljami lopetti rinnalla käymisen omaan tahtiinsa. Kokonaan Viljami lopetti äidinmaidon imemisen täytettyään neljä vuotta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua