Hyppää pääsisältöön

Keskon pääjohtaja sanoi pääministeri Kiviniemeä kokovartaloministeriksi

Keskon pääjohtaja Matti Halmesmäki totesi vuonna 2011, että pääministeri Mari Kiviniemi on kokovartaloministeri. Halmesmäen kommentit nostivat kohun. Ne myös herättivät keskustelua siitä, onko ulkonäköön liittyvä julkinen kommentointi asiallista ja mitä vaikutuksia johtajien kohukommenteilla on yrityskuvaan.

Halmesmäen kokovartalo-puheenvuoro kuultiin tammikuussa 2011 Kaupan päivillä, jonne osallistui myös pääministeri Kiviniemi. Kohun noustua Keskon puolelta ei julkisesti kommentoitu asiaa, mutta viikon kuluttua pääjohtaja Halmesmäki tuli toimittajien eteen selittämään sanomisiaan. Kameroita ei itse tiedotustilaisuuteen saanut viedä.

Kommentit olivat vain huumoria

Halmesmäki oli lähettänyt jo aiemmin Ylen tv-uutisille sähköpostia, jossa hän totesi Kaupan päivien puheen olleen "harkittu kokonaisuus ja että huumori on taitolaji." Muutaman päivän kuluttua näkemys oli jo hieman muuttunut. Halmesmäen mielestä hänen puheensa sisältö ei ollut onnistunutta eikä hänen viestintänsä ylipäätään.

"Se ymmärrettiin täysin päinvastoin kuin mikä meidän tarkoitus oli. Ja siitä me olemme pahoillamme ja kannamme vastuun", lausui Halmesmäki.

Lisäksi hän oli omien sanojensa mukaan yliarvioinut kykynsä viestittää asioita huumorin avulla ja piti vitsiään Kiviniemestä kömpelönä. Halmesmäki kun oli vain halunnut kehua Kiviniemen edustavuutta.

Johtajien vitsit kolhivat helposti yrityksen mainetta

"Ylin johto edustaa yrityksen vastuullisuutta, arvoja ja koko henkilökuntaa ja siksi huumorin käyttö julkisessa roolissa on riskialtis laji", toteaa toimitusjohtaja Elina Melgin ProCom Viestinnän ammatilaiset ry:stä.

Halmesmäki harmittelikin Keskon saamaa kielteistä julkisuutta, mutta korosti, että määrätietoisesti tehdään töitä tasa-arvon eteen.

"Siitä olemme saaneet kiitosta kansainvälisesti", Halmesmäki väitti.

Pääministeri Kiviniemi sen sijaan ei halunnut ottaa kohuun kantaa. Hän aikoi jatkossakin "keskittyä asioihin".

Kommentit