Hyppää pääsisältöön

Raivaa tiesi kulttuurieliittiin!

Kahvikutsut
Raivaa tiesi maamme kulttuurieliittiin! Kahvikutsut Kuva: yle kahvikuppirouvat

Nämä ohjeet ovat totista totta: Kulttuurieliitin koostumusta ja sosiaalista taustaa koskevat tiedot perustuvat väljästi professori Ilkka Ruostetsaaren tutkimukseen (Vallan sisäpiirissä, Vastapaino 2014). Käytännön vinkit ja havainnot perustuvat Stradan toimituksen pitkään kokemukseen kulttuurialoista. Jos noudatat ohjeita, voit hyvinkin päätyä osaksi kulttuurieliittiä.

antiikin aikainen pylväs
antiikin aikainen pylväs Kuva: Wikipedia pylväs

Haaste 1. 

Synny vauraaseen sivistyssukuun. Kotisi kulttuuritausta siivilöityy kuin itsestään osaksi persoonallisuuttasi ja perhepiirisi kontaktit ovat avuksi monta kertaa urasi aikana. 
Tulet saamaan opastusta oopperateoksiin oopperalaulajilta itseltään, kirjallisuuden klassikot ovat jo kirjahyllyssäsi ja monet uudemmista kotimaisista elokuvista ovat perhetuttujen tekemiä. 
Voit tarkistaa, onko sukutaustasi riittävän sivistynyt esimerkiksi vierailemalla Ritarihuonella tai Suomen sukututkimusseurassa.  

Jos sukutaustasi on vaatimattomampi, voit silti päästä kulttuurieliittiin. Työväenmuokkaisesta taustasta voi jopa olla sinulle hyötyä, mikäli omaksut yhteiskunnallisesti aktiivisen identiteetin ja verkostoidut aktiivisesti nuorten radikaalien kanssa. 
Maanviljelijätausta on vaikein lähtökohta, mutta vain tilastollisesti: näytä mallia, ja ole uudenlainen kulttuurieliitin edustaja!

antiikin aikainen pylväs
antiikin aikainen pylväs Kuva: Wikipedia pylväs

Haaste 2.

Opiskele kulttuurialaa korkeakoulutasolla. Kaikkein vaikeinta on sisään pääseminen. Sen jälkeen kaikki helpottuu huomattavasti. Sinun ei välttämättä tarvitse tulla kaikkein parhaaksi alallasi: eliittiin pääsemiseksi on aina riittänyt se, että on hyvä, tuntee alan ja on muutenkin sopiva hoitamaan yhteisiä asioita. 
Suuntaa huomiosi siihen, että luot hyvät henkilökohtaiset suhteet opiskelukavereihisi. Suositeltaviin taidekouluihin kuuluu mm. Taideyliopisto. Korkeakouluopinnot ovat vasta lähtökohta, mutta opetustöiden kautta voit edetä professoriksi ja sitä kautta kulttuurieliitin jäseneksi. Huom! Tässä yhteydessä professorilla ei tarkoiteta tuonnempana mauinittua taiteilijaprofessorin asemaa.

Jos et pääse taidekouluun, opiskele talousosaajaksi tai kulttuurialoille soveltuvan teknologian erikoisosaajaksi, ja perehdy kulttuurialaan muilla tavoin. 

antiikin aikainen pylväs
antiikin aikainen pylväs Kuva: Wikipedia pylväs

Haaste 3.

Muuta pääkaupunkiseudulle. Riihimäki tai esimerkiksi Hyvinkää eivät ole pääkaupunkiseutua. Jos et asu pääkapunkiseudulla, olet vaarassa tulla luokitelluksi maakuntasarjaan. Kulttuurieliitti tapaa toisiaan päivittäin eri kulttuuritilaisuuksissa, jotka tapahtuvat Helsingissä. Mikä tilaisuus kulloinkin on se, mihin kulttuurieliitti suunnistaa ei ole ennakoitavissa, vaan se pitää aistia intuition avulla. Kiinnostavimmat tilaisuudet ovat niitä, joihin kutsutaan henkilökohtaisella kutsulla. Silti niihin osallistuvat monet muutkin kuin henkilökohtaisesti kutsutut, koska ovella ei yleensä kontrolloida sisäänpääsyä. Sosiaalinen verkostosi vihjaa sinulle, missä milloinkin kannattaa olla. Näiden tilaisuuksien yhteydessä järjestetään usein vielä suppeampi, puolisalainen jatkotilaisuus, kuten illallinen tms. Sinne pääsy on vaikeampaa, ja edellyttää yleensä henkilökohtaista kutsua. Jos kuitenkin olet oikeaan aikaan oikeassa paikassa, jatkotilaisuuden isäntä tai emäntä saattaa spontaanisti kutsua sinutkin mukaan.

Jos et voi muuttaa Helsinkiin, voit yrittää päästä kulttuurieliittiin perustamalla jonkinlaisen kulttuuriyhteisön mahdollisimman eristyksissä olevaan paikkaan. Sieltä käsin voit tehdä näyttäviä esiintymisvierailuita Helsinkiin, mutta siinä tapauksessa pelkkä hengailu ei riitä. Sinulla ja yhteisölläsi pitää olla kunnianhimoinen ja laadukas ohjelma. Tutustu esim Mustarinda-seuran antamaan esimerkkiin.
Pohdi myös mahdollisuutta muuttaa ulkomaille, erityisesti Berliiniin tai New Yorkiin. Kun teet kaikille tiettäväksi, kuinka tärkeä osa näiden kaupunkien kulttuurielämää olet, ja kun uudestaan ja uudestaan olet halukas majoittamaan kaupunkiin saapuvan suomalaisen kulttuurieliitin luoksesi ilmaiseksi, sinut aletaan enenevässä määrin lukea kulttuurieliitin piirissä ”yhdeksi meistä”. 

antiikin aikainen pylväs
antiikin aikainen pylväs Kuva: Wikipedia pylväs

Haaste 4.

Hakeudu taiteen alan järjestötyöhön. Sinun ei tarvitse olla maailman paras taiteilija, mutta sinun tulee tuntea koko taiteenalasi hyvin, ja omaksua alallasi vallitsevia käsityksiä siitä, minkälainen taide on hyvää ja mikä ei. Yhteistyökyky on valttia, mutta ei välttämätöntä.

Mikäli järjestöjen hallituspaikat eivät aukea sinulle heti, pysy sinnikkäänä. Osoita aktiivista kiinnostusta taiteilijapolitiikkaan, roiku taiteilijajärjestöjen vuosikokouksissa, kunnes kokouksen loppupuolella tarvitaan vielä muutama vapaaehtoinen hallitustyötä tekemään. Hallitustyöskentely avaa sinulle monia ovia kulttuurieliittiin, mutta haasteena saattaa olla, että työstä ei makseta mitään ja kiitokset tulevat useimmiten haukkujen muodossa. Monet taiteilijajärjestöt tunnetaankin erityisen riitaisesta ilmapiiristään. 

antiikin aikainen pylväs
antiikin aikainen pylväs Kuva: Wikipedia pylväs

Haaste 5.

Ole sukupolvesi tärkein taiteilija. Älä huoli, teitä on monta. Tärkeintä on, että ympärilläsi on jatkuvasti menestyksen vaikutelma. Yhden projektin pitää olla jo mainetta niittänyt, toisen pitää olla juuri julkistusvaiheessa ja kolmannen suunnitteilla lähitulevaisuuteen. Tehosta vaikutelmaa kunnioittamalla läsnäolollasi säännöllisesti jotakin keskeistä kulttuuritapahtumaa. Vieraile myös usein alan erikoistoimittajien luona ja pidä huolta siitä, että he tietävät, mitä olet juuri nyt tekemässä. Kun olet päähenkilönä toistuvasti isojen kulttuurilaitosten ohjelmistossa voit pitää asemaasi toistaiseksi varsin hyvänä. Mutta vain toistaiseksi, sillä paikkaasi vaanii moni kaltaisesi.

Jos taiteellinen luominen ei ole sinun alaasi, voit päästä kulttuurieliittiin myös virkamiehenä.  Opiskele vaikkapa jotakin pientä kulttuurialaa riittävästi, ja ryhdy opintojen ohessa perehtymään kulttuuripolitiikkaan ja kulttuurialan järjestöihin. Hakeudu töihin, joissa pääset tekemään kulttuurialaa koskevia selvityksiä. Tästä voi aueta polku, joka vie kenties Opetusministeriön ylijohtajaksi asti.

antiikin aikainen pylväs
antiikin aikainen pylväs Kuva: Wikipedia pylväs

Haaste 6.

Tule nimitetyksi taiteilijaprofessoriksi tai taiteen akateemikoksi. Useimmat positiot kulttuurieliitissä ovat vain hetkellisiä ja saattavat livetä käsistäsi, ellet pidä niistä kiinni huolellisesti. Taiteilijaprofessorina tai taiteen akateemikkona asemasi kulttuurieliitissä on jo sen verran vakaa, että voit keskittyä muihin asioihin. Tämä ei tarkoita, etteikö sinun edelleenkin oletettaisi tekevän ilmaista työtä milloin tahansa, kun joku sitä katsoo asiakseen pyytää. Lisäksi taiteilijaprofessorin nimitykset ovat vain viisivuotisia. Akateemikoilla vastaavaa harmia ei ole, tosin akteemikkouteen ei liity palkkaa eikä apurahaa.

Jos et saa valtiovallan korkeimpia julkisia tunnustuksia, voit silti kuulua kulttuurieliittiin eräänlaisena sydänten akateemikkona. Jos olet kuvataiteilija tai säveltäjä, kirjoita esimerkiksi kaunokirjallinen teos, josta tulee yleisön suosikki. Jos olet näyttelijä tai filosofi, esiinny laulajana. Jos olet kirjailija, ryhdy näyttelijäksi. Olennaista on, että osoitat taiteenlajien rajat ylittävää osaamista ja ymmärrystä.

Testaa kuulutko kulttuurieliittiin!

Severi Suhonen jäi junasta
Severi Suhonen jäi junasta Kuva: Yle severi suhonen

Mikäli kulttuurieliittiin kapuaminen ei vieläkään onnistunut, harkitse näitä...

Tee vallankumous. Mikään ei ole pysyvää, varsinkaan nykyinen kulttuurieliitti. Ole uuden ajan airut, ja aloita jotain aivan uutta.
Älä välitä. Soittamisen ilo on sittenkin tärkeämpää, kuin se mahdollinen statusarvo, joka kulttuurieliittiin kuulumisesta voi koitua.
Hae lohtua jostakin toisesta eliittiryhmästä. Itse asiassa muut eliittiryhmät ovat sosiaalisesti arvostetumpia kuin kulttuurieliitti. Lähtisitkö mukaan vaikka politiikkaan?

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri