Hyppää pääsisältöön

Tarva aamukahvitti Suomen ja yllytti sen avustustalkoisiin

Niilo Tarvajärvi oli 1950- ja 1960-luvuilla Yleisradion keskeinen viihdepersoona, aluksi radiossa ja sitten ensi askeleitaan ottavassa televisiossa. Arkiston helmiä -sarjassa muisteltiin vuonna 1993 muun muassa hänen Palapeli- ja Tervetuloa aamukahville -ohjelmiaan.

Tietolaatikko

Lähdekirjallisuutta:
Niilo Tarvajärvi, Tarvan mustelmat, Kustannusosakeyhtiö Lehmus 1964.
Raimo Salokangas, Aikansa oloinen, Yleisradion historia 1926–1996, Yleisradio 1996.

Vuonna 1958 alkanut Palapeli oli elävän yleisön edessä kuvattu lavaviihdeohjelma, jonka esikuvana oli Ruotsin tv:n Hylands hörna. Mukana oli joitakin esityksiä, jutustelua kulloistenkin vieraiden kanssa sekä seremoniamestari Tarvajärven ideoimia tempauksia ja kilpailuja.

Huippusuositun lähetyksen odotetuin osuus oli "laatikkoleikki", jossa kilpailija sai valita rahatukun ja laatikon kätkemän yllätyslahjan välillä.

"Tarva" sai ohjelmaansa mukaan myös yhteiskunnan eliittiä, mikä ei vielä tuolloin ollut tavallista. Aiemmin parturina toiminut valtioneuvos K. A. Fagerholm suostui jopa ajelemaan häneltä hiukset kameroiden edessä. Laatikkoleikistä tämä Alkon johtaja sai viemisikseen korkkiruuvin.

Lasten ja poliisien hyväksi

Palapelin suosiota hyödynnettiin myös monissa hyväntekeväisyyskampanjoissa. Yksi niistä sai alkunsa, kun Tarvajärvi sai maatalousnäyttelystä lahjaksi elävän porsaan. "PP-possua" alettiin lihottaa, ja sen mittoja arvuuteltiin maksusta. Rahoilla kustannettiin sadan rajaseudun lapsen joululahjat ja visiitti Helsinkiin.

Myöhempinä Mainos-TV-aikoinaan Tarvajärvi pani pystyyn mm. keräyksen, jolla hankittiin autoja liikennepoliisille hamsteritarrojen myynnillä. Päämääränä oli ehkäistä ennalta rattijuoppouden aiheuttamia onnettomuuksia. Seitsemässä viikossa koottiin varat peräti 58 autoon. "Se oli rytinöiden rytinää, kun tämä puuha eteni", Tarva toteaa.

Kekkonen toivottaa järkeä

Tarvajärven läpilyönti tapahtui 1950-luvun alussa käynnistyneissä Tervetuloa aamukahville -radiolähetyksissä, joiden idea oli niinikään lainattu Ruotsista. Koostumukseltaan ne muistuttivat aika lailla myöhempiä Palapelejä: musiikkia ja seremoniamestarin rupattelua vieraiden kanssa yleisön edessä. Sunnuntaiaamuisessa ohjelmassa juotiin luonnollisesti myös kahvia, jonka tarjoilusta huolehti "Frida-rouva".

Tavalliset kansalaiset pääsivät Aamukahveilla harvinaisen lähelle päättäjiä. Tarvajärven muistiin on jäänyt muuan säännöstelyaikana radioitu lähetys, jossa helsinkiläinen perheenäiti pani kansanhuoltoministeri Teuvo Auran tilille siitä, miksi kahvi oli jälleen pantu kortille.

Pahimman munauksensa Tarvajärvi sanoo tehneensä ohjelmassa, johon pääministeri Urho Kekkonen oli lupautunut kertomaan puhelimitse kuulumisia Lappeenrannassa pidetystä kokouksesta. Sunnuntaiaamuna Tarva soitti sovitusti pääministerin hotelliin – mutta, kuten ilmeni, liian varhain. Kekkonen nukkui vielä.

Sinnikäs Tarvajärvi teki vielä pari yritystä, kunnes sai haastateltavansa herätetyksi ja langan päähän ohjelman ollessa juuri alkamassa. Uninen Kekkonen vastaili kysymyksiin kohteliaasti, mutta lyhyesti ja kuivakasti. Juttutuokio päättyi liian innokkaalle juontajalle osoitettuun näpäytykseen: "Kiitän tästä haastattelusta. Toivotan Yleisradiolle järkeä."

Teksti: Jukka Lindfors