Hyppää pääsisältöön

Tieteen pioneereja

Brian Cox CERNissä sarjassa Tieteen pioneerit
Brian Cox CERNissä sarjassa Tieteen pioneerit Kuva: BBC tieteen pioneerit

Tieteen historia on myös Britannian historiaa. Kolmiosaisessa sarjassa fyysikko Brian Cox etsii Britanniasta luonnontieteen juuria ja olemusta.

Teemaltakin tuttu Brian Cox vierailee paikoilla, joilla kuuluisat brittiläiset tiedemiehet tekivät uraauurtavia löytöjä. Nykytiedekin on paljon velkaa tieteen pioneereille, mutta tiede on paitsi neroutta ja inspiraatiota myös yhteistyötä ja sinnikkyyttä.

Osa 1. Järjestyksen luojat

Ensimmäisessä osassa ollaan modernin tieteen syntyvaiheissa Isaac Newtonin ajassa. Newton oli vaikea persoona. Hän ei epäröinyt vetää mattoa kilpailijoidensa alta ja omia salaisuuksiaan hän varjeli mustasukkaisesti. Näistä ajoista tieteen tekeminen on muuttunut melkoisesti. Jaksossa vieraillaan myös CERNissä, missä tutkimusta tehdään tunnontarkasti, yhteistyössä ja keskinäisen kritiikin ilmapiirissä.

Osa 2. Frankensteinin hirviö

Toisen osan aiheena on voimistuva ristiriita: tiede etsii rajattomasti vastauksia aina uusiin kysymyksiin, mutta suuri yleisö suhtautuu yhä vain epäilevämmin tieteen menetelmiin ja ennen kaikkea uusien keksintöjen soveltamiseen. Jakso aloittaa kemisti Humphry Davysta, joka oli Frankenstein-romaanin erään päähenkilön esikuva, ja jatkaa DNA:n keksimisen kautta nykypäivän kiistoihin geenimuunnellusta ruuasta ja kolmen vanhemman sikiöistä.

Osa 3. Raha

Mikä on tieteen tarkoitus? Onko se maailmankaikkeuden salaisuuksien selvittäminen vai ihmisen elämän parantaminen? Tieteen varhaisvaiheissa tutkimusta rajoitti pieni joukko samanmielisiä rikkaita miehiä. Mutta myöhemmin tieteestä tuli liian tärkeä asia jätettäväksi rahakkaiden harrastelijoiden vastuulle. Brian vierailee Lontoon Crick-instituutissa, jonka on määrä antaa maailman taitavimmille tutkijoille vapaat kädet tutkia mitä haluavat...

  • Tieteen pioneereja (In Search of Science: The Story of British Science), Britannia 2013. Tuotanto BBC
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa