Hyppää pääsisältöön

Varsinainen perävaunuyhdistelmä on nyt täykkäri

PS-täykkäri eli varsinaisen perävaunuyhdistelmän pienoismalli PS:n pinkillä sohvalla
PS-täykkäri eli varsinaisen perävaunuyhdistelmän pienoismalli PS:n pinkillä sohvalla Kuva: YLE/Totti Toivonen ps-täykkäri

Puoli seitsemän julisti viime viikolla Suuren varsinaisen perävaunuyhdistelmän nimeämiskilpailun. Kannanottoja tuli satoja. Voittajaksi on nyt valittu monen ammattikuljettajan käyttämästä täysperästä jatkojalostettu täykkäri.

Mittamies kävi luovuttamassa voittaneen nimiehdotuksen Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKALin käyttöön toimitusjohtaja Iiro Lehtoselle. Nimenluovutustilaisuudessa Lehtonen lupasi vastedes käyttää varsinaisesta perävaunuyhdistelmästä nimeä täykkäri, vaikka hänen henkilökohtainen suosikkinsa olikin Mattiesko.

Valinnasta väännettiin pitkään yöhön venyneissä neuvotteluissa Mittamiehen saunan lauteilla ja voittaja valittiin seuraavin perustein:
- Nimi sopii hyvin suomalaisten suuhun ja kuulostaa sympaattiselta.
- Monen ammattikuljettajan käyttämä täysperä on terminologisesti pari puoliperälle. Koska puoliperä(vaunuyhdistelmä)n lempinimi on rekka, etsimämme kaltaiseksi nasakaksi lempinimeksi täysperä(vaunuyhdistelmä)lle eli varsinaiselle perävaunuyhdistelmälle sopii täykkäri.

Voittanutta nimeä ehdottivat nimimerkit Riitta Vainio, tapio sippo, jukkis, rahti jussi, Humppa, Erno Pietikäinen, Joni sekä Roudari. Kiitos myös kaikille muille kommenttinsa antaneille!

Rekka-sanaa voi toki myös käyttää

Rekka on perävaunullinen kuorma-auto.

Mittamies tähdentää, että tottakai kaikkia raskaan liikenteen yhdistelmiä voi edelleen kutsua kielitoimiston sanakirjan mukaisesti rekoiksi. Tärkeintä olisi, ettei kukaan suomalainen enää sekoittaisi keskenään termejä kuorma-auto ja rekka. Kaikki isot tavarankuljetusautot, joiden kokonaispaino ylittää 3500 kg ovat kuorma-autoja. Rekka taas on perävaunullinen kuorma-auto. Mutta koska pieni pilkunviilaus kuuluu hauskaan elämään, voi sivistyneisyytensä osoittaa muun muassa sillä että käyttää lempinimiä rekka ja täykkäri oikein.

Mittamies palkittiin vuoden rekkajournalistina

SKAL pääsi yllättämään Mittamiehen nimenluovutustilaisuuden päätteeksi kun toimitusjohtaja Iiro Lehtonen palkitsi hänet Vuoden 2014 Rekkajournalisti-tunnustuksella.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua