Hyppää pääsisältöön

Viipurin lapsuusmaisemissa

Suomalais-venäläinen näyttelijä Alina Tomnikov vie Lailan Viipuriin.

Laila Matilainen, 74, pakeni mumminsa kanssa Viipurista suurhyökkäyksen kynnyksellä 1944. Hän oli tuolloin 4-vuotias. Evakkoon lähtö ja mummin kaipuu Viipuriin ovat jääneet elävinä Lailan mieleen. Nyt hän unelmoi vierailusta lapsuutensa kotitaloon. Suomalais-venäläinen näyttelijä Alina Tomnikov vie Lailan tunteita nostattavalle matkalle, jossa tämä kohtaa silmästä silmään entisen kotinsa nykyiset asukkaat.

Laila, 74, pääsi käymään lapsuutensa Viipurissa ja sai vierailla vanhassa kotitalossaan. Lailan seurassa näyttelijä Alina Tomnikov.
Laila, 74, pääsi käymään lapsuutensa Viipurissa ja sai vierailla vanhassa kotitalossaan. Lailan seurassa näyttelijä Alina Tomnikov. Kuva: Yle unelmapäivä

Unelmapäivässä tunnetut suomalaiset auttavat ikäihmisiä toteuttamaan suurimman haaveensa. Ohjelma on osa Ylen Lupa välittää -kampanjaa, joka pyrkii lievittämään vanhusten yksinäisyyttä.

Kommentit
  • Välittämisaalto kasvaa!

    Lupa välittää -kampanjassa tuhannet nuoret ovat järjestäneet tapahtumia lähistön vanhuksille ja tuhannet suomalaiset ovat antaneet oman, henkilökohtaisen välittämislupauksensa. Olemme synnyttäneet yhdessä välittämisen aallon, joka pyyhkii koko Suomen yli. Järjestöjen vapaaehtoistyöhön virtaa lisää väkeä. Kampanja käynnistyi jo syksyllä, kun kutsuimme nuoret ideoimaan yhteistä tekemistä ikäihmisten kanssa, Tähän mennessä vanhainkodeissa, hoivakodeissa ja palvelutaloissa on järjesteyy yli 250 tapahtumaa; joissa on laulettu, tanssittu, ulkoiltu, leivottu ja tutustuttu. Ennen kaikkea sukupolvet ovat kohdanneet. Viisi viikkoa sitten kutsuimme mukaan kaikki suomalaiset antamaan oman välittämislupauksensa. Halusimme tehdä näkyväksi arjen hyviä tekoja ja innostaa kaikkia antamaan enemmän aikaansa ikäihmisille. Kymmenet TV- ja radio-ohjelmat, netti ja some kertoivat tarinoita ikäihmisistä ja kannustivat sukupolvia yhteiseen tekemiseen. Tuhansista teoista kasvoi välittämisen aalto. Jatketaan ja kasvatetaan sitä entisestään!

  • Tunnetut kansalaiset löysivät aikaa välittää vanhoista

    Kymmenet tunnetut suomalaiset ovat mukana välittämisessä.

    Kymmenet tunnetut suomalaiset ovat mukana välittämisen aallossa. Pienillä teoilla. Musta Barbaari, Enni Rukajärvi, Olli Herman, Elastinen, Viivi Pumpanen, rap-mummo Eila, Santtu-Matias Rouvali, Lasse Kukkonen ja Isac Elliot: Miten he lupaavat välittää vanhoista ja kenet he haastavat?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua