Hyppää pääsisältöön

Ylen Joulukalenterissa meemeistä tuttu koira: Varastaako Doge show’n?

Se on kissamainen ja itsepäinen, sanoo ohjelman tuottaja uudesta tähdestä. Roolista kamppaili myös bulldoggi.

Joulukalenteri-sarjan Rekku. // Kuva: Yle

Ylen uudessa Joulukalenteri: Poronkuiskaajan arvoitus -sarjassa nähdään koira, jonka ulkonäkö on monelle tuttu ennen kaikkea internetistä, Doge-nettimeemeistä. Yhtäläisyydet eivät jää pelkkään ulkonäköön, sillä meemeissä kevyesti punertavan pystykorvan kuvien päälle on ollut tapana kirjoittaa kömpelöllä englanninkielellä lyhyitä lauseita, joilla on kuvattu sen päässä liikkuvia ajatuksia. Myös Joulukalenterissa koiran ajatukset tulevat esiin näyttelijän puhumina.

Sarjan tuottaja Juuso Räsänen sanoo, että kyseessä on sattuma. Rekku-koiraa näyttelevä Hupi valittiin sarjaan ilman ajatustakaan Dogesta. Se valittiin, koska rodun ulkonäkö sopii tuottajan mukaan hyvin suomalaiseen joulutunnelmaan. Rekun tie sarjaan kulki kuitenkin pienen mutkan kautta.

Ylen Joulukalenteri-ohjelmassa on mukana "Doge", eli shiba-rotuinen Rekku.

- Mietimme siihen alun perin bulldoggia, koska se on sarkastinen ja heittelee vähän toppuuttelevia kommentteja touhukkaille hahmoille. Mä näin sen lakonisena ja sarkastisena. Siitä syntyi ensimmäinen mielikuva bulldoggista, Räsänen sanoo.

Eettiset syyt kuitenkin kallistivat valinnan shiba-rodun puoleen. Koira-asiantuntija kertoi tekijätiimille, että bulldoggeilla on paljon sairauksia, eikä olisi oikein, että rotu saisi lisää suosiota sarjan myötä. Kun tuottaja Räsänen ja ohjaaja Johanna Smith saivat kuvan shibasta, heidät oli myyty.

- Se iski heti meihin. Siinä on suomen pystykorvan lookki ja hieman jouluista punertavuutta. Sen lisäksi siinä on joku tällainen aasialainen anime-vaikutelma, että se näyttää suoraan ihan sarjakuvahahmolta, Räsänen sanoo.

"Kissamainen itsepäinen rotu"

Koiranäyttelijän kanssa ei ole ollut aivan niin mutkatonta työskennellä, miltä ruudussa näyttää. Tuottaja sanoo, että taitavalla kuvanrajaamisella ja leikkaamisella kaikesta on saatu sujuvaa. Rekku näyttää hyvin  tottelevaiselta. Räsänen sanoo, että Rekku hidasti kuvauksia riittävästi omalla aktiivisuudellaan.

- Sehän on hyvin tällainen kissamainen, itsepäinen rotu. Koirakouluttajakin sanoi meille, että sitä voi tiettyyn pisteeseen asti kouluttaa ja se oppii temppuja, mutta se saattaa olla hyvin omapäinen, Räsänen sanoo.

Rekun nousu sarjan tähdeksi on kova saavutus, sillä Joulukalenteri: Poronkuiskaajan arvoitus -sarjassa näyttelevät muun muassa Pirkka-Pekka Petelius, Vesa Vierikko ja Vesa-Matti Loiri.

- Näyttelijätkin ovat saaneet Joulukalenterin Facebook-sivuilla ihan kivasti tykkäyksiä, mutta kun heitin sinne yhden kuvan Rekusta, niin sitä jaettiin heti ja se keräsi satoja tykkäyksiä, Räsänen kertoo.

Sosiaalisen median huomion lisäksi yleisö haluaa tietää, minkä rotuinen Rekku on. Räsänen sanoo saavansa paljon meilejä, jossa kysytään lisätietoja shibasta.

Katso sarja Yle Areenassa.