Hyppää pääsisältöön

Ääniä ei kuule, jos niitä ei kuuntele... Avaruusromua 7.12.2014

raput, kaide
raput, kaide Kuva: YLE kaide

Miksi kylmä vesi pitää kaadettaessa erilaista ääntä kuin kuuma vesi? Miksi portaissa ylöspäin menevät askeleet kuulostavat erilaisilta kuin alaspäin menevät? Vai kuulostavatko ne?

"Mitään ei tapahdu, ennen kuin ääniä alkaa kuunnella"
, sanoo kanadalainen äänien ja äänimaisemien tutkija Raymond Murray Schafer. Hän tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että ääniä ei kuule, jos niiden kuuntelemiseen ei keskity. Ainakin kaupunkioloissa elävä ihminen on tottunut niin valtaisaan äänien sekamelskaan, että hän pystyy elämään suuremmin kaupungin äänistä välittämättä ja kuuntelematta niitä. Ihminen ikäänkuin tajunnassaan muuttaa koko ympäröivän äänimaailman jonkinlaiseksi taustakohinaksi ja kuuntelee kulloinkin vain sen minkä kokee tarpeellisena tai tärkeänä. Ihminen oppii kuuntelemaan valikoivasti.

Ja ehkä asia ei koske ainoastaan kaupunkien asukkaita, vaan myös maaseudulla eläviä ihmisiä. On hyvin todennäköistä, että asuinpaikasta riippumatta ihminen arkipäiväisessä elämässään jättää kuuntelematta suuren osan ympäristön äänistä. Tutussa ääniympäristössä ääniin kiinnittää huomiota vain silloin, kun ne jotenkin poikkeavat totutusta tai ovat muuten yllättäviä tai kiinnostavia. Ilmiö on samanlainen kuin silloin kun kulkee, kävelee tai pyöräilee, jotakin hyvin tuttua ja jokapäiväistä reittiä pitkin. Silloin ei katsele maisemia eikä suuremmin ihaile ympäristöään, silloin asiat huomaa vain jos ne ovat jotenkin muuttuneet, jos esimerkiksi joku talo on maalattu tai purettu, tai puu on kaadettu. Äänien ja ääniympäristön kanssa tapahtuu samoin.

"Etsi jostakin ääni, jossa on ensin matala kumahdus ja sitten korkea sirinä"
, ehdottaa äänitutkija Raymond Murray Schafer. "Yritä kertoa jokin tuttu tarina ilman sanoja, pelkkien äänien avulla", hän ehdottaa. "Tai valitse neljä ääntä ja anna niiden kuulua yhtaikaa kahden minuutin ajan. Etsi paikka, jossa ihmiset kävelevät portaita ylös ja alas. Kuulostavatko ylöspäin menevät askeleet samalta kuin alaspäin menevät? Kuuntele niitä monenlaisia ääniä, jotka syntyvät erilaisten ovien sulkeutuessa. Etsi viisi erilaista pintaa, joilla käveleminen synnyttää erilaisen äänen." Tällaisia ovat Raymond Murray Schaferin neuvot ja tehtävät äänien ja äänimaisemien kokemiseen. Kerrotaan, että eräs vaikeimmista hänen tehtävistään on: "Valitse jokin ääni, vain yksi ääni. Tee sillä äänellä mitä tahansa viiden minuutin ajan, mutta niin ettei sitä kuunnellessa pitkästy".

Raymond Murray Schafer puhuu Korfulla äänimaisemasta:

Raymond Murray Schafer on tullut siihen tulokseen, että mitään ääntä ei kuulla kahta kertaa samalla tavalla. Ääni ei välttämättä fyysisesti muutu miksikään, mutta meidän omat tilanteemme ja suhteemme ääniin vaihtelevat jatkuvasti.

Äänien ja äänimaisemien tutkija Raymond Murray Schafer on sitä mieltä, että ääniä on yleensä tutkittu aivan liian teknologisesti: pelkillä mittareilla ja numeroilla. On mitattu yksinomaan äänen voimakkuuksia ja taajuuksia ynnä muita numeroilla ilmaistavia ominaisuuksia. Hänen mielestään se on osoitus siitä, kuinka pitkälle metsään on menty tai kuinka paljon on osuttu itse asian viereen. Schafer haluaa muistuttaa että vanhat kreikkalaiset, jotka tekivät hyvin olennaisia ja paikkansa pitäviä akustisia havaintoja, olivat huomattavasti parempia kuuntelijoita kuin tämän päivän akustiikka-arkkitehdit ja ääni-insinöörit. Aristoteles kysyi: miksi äänet kuulostavat niin erilaisilta yöllä kuin päivällä?

Suomalainen HattiBhutamBand luonnehtii omaa musiikkiaan äänimaisemamusiikiksi, äänimaiseman ja mielenmaiseman dialogiksi. Ryhmässä ovat Rinneradiosta tutut Tapani Rinne ja Tuomas Norvio sekä Radioateljeesta tunnettu Harri Huhtamäki ja Amerikan juurimusiikin tuntija Esa Karjula. Ryhmän kummallinen nimi tulee Harri Huhtamäen väärin kuullusta nimestä, Hatti Bhutam on bangkokilainen, thainkielinen tulkinta hänen nimestään.

Äänimaisemallista ja mielenmaisemallista musiikkia Avaruusromussa esittävät HattiBhutamBand, Omfalos Renaissance, Lauri Hannu, Jonathan Badger, Janek Shaefer ja Orchestra of the Upper Atmosphere.

Avaruusromua 7.12.2014 - ohjelman musiikki:

HATTIBHUTAMBAND: Alcatraz Night (Affects of Old Time)
HATTIBHUTAMBAND: Journey Home (Affects of Old Time)
HATTIBHUTAMBAND: Ain't So Red (Affects of Old Time)
OMFALOS RENAISSANCE: Ortodoksivälike 1 (Ranskalainen sarja)
OMFALOS RENAISSANCE: Ortodoksivälike 2 (Ranskalainen sarja)
LAURI HANNU: Last Tango at Vilppula (Vegetable Guitar vol. 2)
JONATHAN BADGER: Bouge (Verse)
JANEK SCHAEFER: White Lights of Divine Darkness (Unfolding Luxury Beyond the City of Dreams)
JANEK SCHAEFER: Luxury (Unfolding Luxury Beyond the City of Dreams)
ORCHESTRA OF THE UPPER ATMOSPHERE: Curvature of the Earth (02)

Kommentit