Hyppää pääsisältöön

Englantilainen joulu – Merry Christmas!

Pienoismalli englantilaisesta kylästä joulukoristeltuna.
Joulutunnelmaa pikkukylässä. Pienoismalli englantilaisesta kylästä joulukoristeltuna. Kuva: Kevin Dooley pienoismalli

Englantilaisille tärkeintä joulussa on kiireetön yhdessä vietetty aika. Aattona pistäydytään markkinoilla tai pubissa joulusiiderillä ja joulupäivänä syödään tuhti kalkkuna-ateria. Englannissa joulua on juhlittu vuoden vaihteen tienoilla jo noin tuhat vuotta.

Charles Dickens tuo joulun

Charles Dickens on jättänyt kauniit jälkensä siihen kuvaan, joka meillä on englantilaisesta joulusta. Charles Dickensin tarina " A Christmas Carol", Saiturin joulu, levittää joulun sanomaa hyvän mielen ja lahjan antamisen juhlana. Englantilaiseen joulutunnelmaan pääsetkin parhaiten vierailemalla perinteisillä Dickensin henkeen järjestetyillä joulumarkkinoilla.

Joulua vietetään joulupäivänä

Joulun kohokohta on Englannissa joulupäivä, Christmas Day.Jouluaattona, Christmas Eve,englantilaiset nauttivat alkaneesta lomasta ja perheen ja ystävien seurasta. Tyypillistä on joululaulujen laulaminen ja keskiyön jumalanpalvelus. Illan aikana saatetaan myös pistäytyä pubissa tuopillisella, pint, tai lämpimällä joulusiiderillä,mulled cider.

Joulusukat takan reunalla.
Joulusukat takan reunalla. Kuva: Tom englantilainen joulu

Joulupäivä on täynnä touhua. Aamulla jaetaan lahjat ja iltapäivällä syödään jouluateria. Joulupukki, Father Christmas, on jouluyönä tupsahtanut savupiipusta tuomaan lahjat sukkaan takan reunukselle.

Joulupukin retkikuntaan kuuluu 9 poroa: Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner, Blitzen ja etunenässä tietysti Petteri Punakuono - Rudolf the Red-Nosed Reindeer.

Joulupöydän kunniavieras on kalkkuna

Jouluateria, Christmas dinner, syödään jo päiväsaikaan. Lounasta valmisteltaessa kuunnellaan kuningattaren perinteinen joulutervehdys, perinne jo vuodesta 1932. Joulutervehdys alkaa edelleen sanoilla “I speak now from my home and from my heart, to you all..”.

Englantilainen joulupöytä.
Englantilainen joulupöytä. Kuva: Coco Leroc kieliohjelma

Britit syövät jouluateriallaan kalkkunaa, Christmas turkey, jonka kanssa nautitaan paistettuja perunoita sekä vihanneksia, kuten ruusukaalia ja porkkanoita. Kalkkuna nousi englantilaisiin joulupöytiin 1500-luvulla syrjäyttämään riikinkukon ja villisian.

Englantilaisia jouluruokia.
Christmas dinner Englantilaisia jouluruokia. Kuva: sunchild57 kieliohjelma

Jouluaterialla nautitaan melko tavallisiakin ruokia; lohkoperunoita, pateita, perunamuusia ja kaikenlaisia pieniä makkaroita. Kaiken kruunaa tietysti kastike, gravy.

Englantilainen jouluvanukas.
Pudding Englantilainen jouluvanukas. Kuva: Simon Lee kieliohjelma

Tärkein joulupöydän jälkiruoka on jouluvanukas, Christmas pudding. Sen valmistus aloitetaan yleensä jo marraskuun loppupuolella. Runsaat mausteet, kuivatut hedelmät ja pähkinät antavat vanukkaalle sen jouluisen maun.Vanukas lämmitetään, valellaan brandyllä, liekitetään ja nautitaan kerman kanssa.

Jouluaterialla avataan alkuruuan yhteydessä paukkukarkit,  Christmas Crackers. Rullaa kiskaistaan yhdessä molemmista päistä ja sisältä paljastuu paperinen kruunu, pikkulahjoja ja jouluarvoitus tai -vitsi.

What says Oh Oh Oh? Santa walking backwards.

Mince pies

Mausteisella hedelmäseoksella täytetyt pikkupiirakat ovat suosittu joulunajan herkku, joka on levinnyt koko englanninkieliseen maailmaan.

Mince pie -piiraita
Mince pie -piiraita Kuva: Peter Roberts englantilainen joulu

Mince pie -resepti

Murotaikina

100 g voita

1dl sokeria

3dl vehnäjauhoja

tai 
paketti valmista murotaikinaa

Mince meat - hedelmäsekoitus

250g rusinoita

250g korintteja

65g mantelimurskaa

250g pilkottuja, vihreitä omenoita

125g pehmeää voita

puolikkaan sitruunan kuori

ripaus kanelia ja muita joulumausteita

Sekoita pehmeä voi ja sokeri. Nypi joukkoon jauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää tarvittaessa hiukan vettä. Tai sulata taikina.
Painele taikina muffinivuoan syvennysten pohjalle ja reunoille. Jätä taikinaa kansiin!

Keitä mince meat -täytettä 10 min. Anna jäähtyä.
Jaa täyte syvennyksiin. Leikkaa taikinasta piiraille kannet. Painele reunat haarukalla kiinni ja pistele pintaan muutama reikä.
Kypsennä uunin keskitasolla 225 asteessa 15 - 17 min tai kunnes kypsiä.

Christmas carols

Ensimmäiset englanninkieliset joululaulut syntyivät 1400-luvulla ja niitä esittivät ovelta ovelle kiertävät laulajat. Nykyään laulajat keräävät rahaa hyväntekeväisyyteen. Vanhimpia englantilaisia carol-lauluja ovat Gentlemen, The First Nowell ja The Holly And The Ivy. Niitä pääsee joulun aikaan laulamaan myös joissain suomalaisissa kirkoissa.

Lauluihin liittyy monissa maissa uskomus, jonka mukaan niiden laulaminen ennen joulukuuta tai joulupäivän jälkeen tuo huonoa onnea. 

Christmas Pantomime

Yksi erikoisimmista jouluperinteistä on hullunhauska joulunäytelmä, Christmas pantomime, jossa miespääosaa esittää yleensä nuori nainen miehen vaatteissa. Vanhempi naishahmo, yleensä päähahmon äiti, on mies. Ja repliikit sisältävät kaksimielisyyksiä, jotka hauskuuttavat aikuisyleisöä. Yleisö osallistuu esitykseen varsin äänekkäästi!

Boxing Day

Joulupyhät päättyvät Tapaninpäivään, Boxing day. Ja tämä on se päivä, jolloin koko perhe lähtee yhdessä seuraamaan jalkapallo-ottelua. Paidat päälle, huivit kaulaan ja omaa joukkuetta kannustamaan! Jos ei jalkapallo kiinnosta, niin aina voi lähteä shoppailemaan, sillä alennusmyynnit ovat alkaneet.

Merry Christmas and a Happy New Year!

Carrollers - kiertävät laulajat
Carollers, kiertävät laulajat Carrollers - kiertävät laulajat Kuva: Chris Walts kieliohjelma
Jouluaamuna avataan lahjat.
Jouluaamuna avataan lahjat. Jouluaamuna avataan lahjat. Kuva: Dan Hatton kieliohjelma
Englantilainen paukkukarkki.
Christmas cracker, paukkukarkki Englantilainen paukkukarkki. Kuva: Steph Gary kieliohjelma
Piikkipaatsama, holly
Jouluvihreää, holly Piikkipaatsama, holly Kuva: Powderphotography kieliohjelma

Videot: Ohjelmasta A Christmas Card from England, tuot. Footstep Productions / Yle, 2000.

 • Kapusta Master 2 - osa 10: Eron hetki

  Toivotuksia, onnitteluja ja juhlahetkiä.

  Toivotuksia, onnitteluja - поздравления, eron hetkiä - все уезжают, sekä elämän juhlahetkiä - праздники.

 • Kapusta Master 2 - osa 9: Taloudesta ja säästä

  Kapusta Master 2 - osa 9: Taloudesta ja säästä

  Tämän jakson aiheita ovat säätila - Какая сегодня погода? - liikenne, liikkuminen ja liikeverbit - Ира идёт в театр. Петри едет в Москву. Томас летит в Амстердам - sekä asuminen - Вы живёте в центре города или в районе?

 • Kapusta Master 2 - osa 8: Rakastan elämää

  Ihmissuhteet, naimisiinmeno.

  Aiheina ovat ihmissuhteet ja verbit, joilla venäjäksi mennään naimisiin. Lisäksi kysytään Какой год?- Mikä vuosi? ja Когда?- Milloin? sekä В каком году? - Minä vuonna?

Kielet

 • Italian pikavisiitti

  Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

  Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

 • Es español 1 - espanjan kielen alkeiskurssi

  12-osainen alkeiskurssi tutustuttaa myös maan kulttuuriin.

  Es español 1 on 12-osainen espanjan kielen alkeiskurssi. Sanastoa, puheenymmärtämistä, fraaseja ja kielioppia harjoitellaan runsaiden tehtävien avulla ja kulttuuriosassa tutustutaan monipuolisesti Espanjan kulttuuriin. Kielten taitotasoasteikolla kurssi sijoittuu tasolle A1-A2.

 • SWE - pakko puhua ruotsia!

  SWE on sarja viidestä Ruotsiin muuttaneesta suomalaisesta.

  SWE on nettisarja viidestä Ruotsiin muuttaneesta suomalaisesta. Lyhyet videot kertovat, miltä Ruotsi näyttää suomalaisin silmin. Ruotsiksi. Mielenkiintoisia ja vauhdikkaita henkilöitä ja aiheita, jotka tempaavat mukaansa – ja saattavat aiheuttaa kiinnostusta ruotsin kieleen!

 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  10 keskustelutuokiota suomeksi

  Welcome to learn Finnish! With these easy videos you learn to deal with everyday situations, e.g. buy food, tell about your family and introduce yourself.

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

  Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

  Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Liettua

  Tutustu liettuan kielen alkeisiin ja Liettuan historiaan.

  Haluatko oppia muutaman sanan liettuan kieltä? Täällä voit tutustua myös Liettuan historiaan.

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Puola

  Tutustu puolan kielen alkeisiin (ei toimi mobiilissa).

  Puolan kielen alkeet ja kulttuuri tulevat tutuksi Easypolish-kurssilla.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!