Hyppää pääsisältöön

Jännittäjästä tv:n suosikki- kapellimestariksi

Marjut Tervola tapasi Katja Lapin MTV3:n Putouksen studiolla.
Marjut Tervola tapasi Katja Lapin MTV3:n Putouksen studiolla pikkujoulutunnelmissa. Marjut Tervola tapasi Katja Lapin MTV3:n Putouksen studiolla. Kuva: YLE/Minna Dufton tv1 strada

- Entiset opettajani varmasti muistavat minut äärimmäisenä jännittäjänä, joka saattoi mennä ihan lukkoon laulamaan tai soittamaan pyydettäessä. Edelleen jouluisin suvun kesken kun joku pyytää soittamaan niin vastaus on, että en soita! Näin kertoo tv-kapellimestari Katja Lappi ja nauraa. Katja on esimerkki siitä miten jännittäjästäkin voi tulla tv:n suorissa lähetyksissä viikottain esiintyvä ja näyttelijöiden kanssa rohkeasti tilanteisiin heittäytyvä muusikko.

MTV3:n Putouksessa Katja toimii Putouksen bändin kapellimestarina. Musiikinopettajan virasta Riihimäellä on tällaisessa harrastuksessa hyötyä:

- Olen tottunut pitelemään useita naruja käsissäni yhtäaikaa ja olemaan napakka tarvittaessa. Minulle Putouksessa ja tässä porukassa soittaminen on kunnia ja nämä tv-hommat ja keikat pitävät opettajan päänupin reilassa. Esimieheni ovat onneksi ymmärtäneet tämän.

Sibelius-Akatemiassa opiskellessani improvisointi ei irronnut. Ei vaan kertakaikkiaan lähtenyt!

Improvisaatioonkin voi oppia

Putouksen kaltaisessa tv:n huumoriohjelmassa musisointi vaatii improvisaatiokykyä. Sekään ei aikoinaan ollut Katjalle itsestäänselvyys:

- Sibelius-Akatemiassa opiskellessani improvisointi ei irronnut. Ei vaan kertakaikkiaan lähtenyt, Katja muistelee. Nykyään Katja kuuluu mm. improvisaatioryhmä VSOP:n riveihin ja nauttii improkeikoista. TV2:n Siskonpedissä Katja Toimii omien sanojensa mukaan musiikkinatsina, jonka erikoisalaa ovat sarjan suositut hittikimarat eli mash upit, joissa kahta tai useampaa hittibiisiä yhdistellään aivan uudeksi kappaleeksi.

Strada vieraili TV2:n Siskonpedin laulutreeneissä 25.11.2014.
Strada sai Siskonpedin laulutreeneistä Eppu Normaalilta kuulostavan korvamadon. Strada vieraili TV2:n Siskonpedin laulutreeneissä 25.11.2014. Kuva: YLE/Minna Dufton tv1 strada

Mash upeilla uusia näkökulmia

Parhaillaan Siskonpedin naiset treenaavat yhdessä mm. Katjan sovittamaa ja Niina Lahtisen sanataituroimaa 21 Eppu Normaalin biisiä sisältävää mash upia, josta kuullaan maistiainen Stradassa tänä iltana.

- Yhdessä Niinan kanssa tykästyimme aikoinaan Glee -nimiseen tv-sarjaan, jossa jollakin tuotantokaudella alettiin viljellä mash upeja. Se toi minulle aivan uutta oivaltamisen meininkiä kun huomasin miten yhdistelemällä eri biisien sointuja ja teemoja alkoikin syntyä aivan uusia näkökulmia.
Tavoitteenamme Siskonpedissä on viedä omat mash upimme aina johonkin ihan toiseen tyylisuuntaan.

Siskonpedin ensimmäisellä tuotantokaudella Katjan ja Niinan yhteistyönä tekemien hittikimaroiden kohteina olivat suomalaiset naisartistit. Kun Siskonpeti alkuvuodesta 2015 palaa ruutuun, vuorossa vaikuttaisivat olevan suomalaiset miesartistit.

Strada TV1 pe 5.12. klo 21.30.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri