Hyppää pääsisältöön

"Jos elämässä menee päin helvettiä, ainakin siitä voi saada hyvän jutun"

Toisen Naurun tasapaino-kauden voittaja Iikka Kivi
Iikka Kivi vertaa omaa komiikkaansa mäkihyppyyn, koska molemmissa ponnistetaan tuntemattomaan ja pitää vain luottaa siihen, että maa ottaa vastaan jossain vaiheessa. Toisen Naurun tasapaino-kauden voittaja Iikka Kivi Kuva: Yle/Jussi Nahkuri iikka kivi

Koomikko Iikka Kivi on päällisin puolin rento ja joviaali jutuniskijä, mutta sen taustalla myllää myös terävästi havainnoiva analyyttisyys. Tämä yhdistelmä toi Kivelle voiton Naurun tasapainon toisella tuotantokaudella. Nyt Kivi summaa tunnelmat kilpailusta ja tähänastisesta stand up –urastaan. Samalla käynnistyy haku uudelle Naurun tasapaino-kaudelle.

Iikka Kivi ei ole tuhlaavaista sorttia. Vaikka Naurun tasapainosta on jo yli kuukausi, maailmanympärysmatkalle ei ole lähdetty tai heräteostoksia kahmittu, vaan lähes kaikki voittorahat ovat vielä visusti tallessa.

- Ei minulla ole elämässä suurempia rahareikiä. Maltillisesti mennään, vaikka pätäkkää tulikin yht’äkkiä enemmän. Lähinnä olen miettinyt, että summalla voisi tehdä paljon hyvää Oulun alueen paikallisille koomikoille. Toki raha helpottaa yleistä olemista ja projekteihin keskittymistä, koska elätän itseni stand up –koomikkona.

Iikka on kouluttautunut toimittajaksi, mutta sen alan hommia hän ei ole valmistumisen jälkeen tehnyt päivääkään.

- Lehtijuttujen kirjoittamisen aloitin kyllä jo 16-vuotiaana ja ehdin tehdä niitä useita vuosia. Opiskelujen aikana kuitenkin kiinnostuin stand up –komediasta, joka vei mukanaan. Ehkä nyt voi jo sanoa, ettei se ollut huono ratkaisu, vaikka suku saattaakin olla eri mieltä.

Alun perin stand up –uran taustalla ei tosin ollut kovin suurta määrätietoisuutta.

- Ensimmäisen keikan tein kylmiltäni, kun olin mennyt kaverin seuraksi paikalle. Toviin ei sen suurempia ambitioita ollutkaan. Eli tavallaan ajauduin alalle.

Varsinainen tuntu siitä, että huumorista voisi olla ammatiksi asti, tuli Kuopion komediafestivaaleilla neljä vuotta sitten. Samassa paikassa Iikka esiintyi myös Naurun tasapainossa – ja teki siellä sekä omasta että monien muidenkin mielestä tähän mennessä parhaan keikkansa.

- Kuopiossa ympyrä sulkeutui aika nätisti. Oma kasvuni koomikkona näkyi selvästi. Vuonna 2010 kerroin lähinnä törkeitä alapääjuttuja, nyt jotain ihan muuta.

Syvätasolla muutos ei silti ole ollut niin suuri kuin voisi kuvitella.

- Työskentelyprosessini on pysynyt alusta asti samana, eikä se itse asiassa eroa juurikaan toimittajan duunista. Hyvä toimittaja tutustuu aiheeseensa perusteellisesti ja useista eri näkökulmista. Koomikko tekee aivan samaa. En halua mystifioida asiaa yhtään.

Toisen Naurun tasapaino-kauden voittaja Iikka Kivi
Koomikko Kiven suosikkieläimiä ovat ”kaikki apinat, myös ihmiset”. Toisen Naurun tasapaino-kauden voittaja Iikka Kivi Kuva: Yle/Jussi Nahkuri iikka kivi

Koomikon työtä Iikka kuvaa yhtä aikaa sekä äärimmäisen palkitsevaksi että viheliäiseksi.

- Pää on tavallaan aina töissä ja joskus rasittaa, että kaikesta pitää alkaa kehitellä vitsiä. Välillä voisi ottaa jotain vakavastikin. Toisaalta jos elämässä menee kaikki päin helvettiä, ainakin siitä voi saada hyvän jutun. Ihan parasta on se oivalluksen tuntu, kun ymmärtää yhteyden joidenkin asioiden välillä ja saa puettua niiden välillä olevan komiikan sanoiksi.

Helmikuussa Iikka Kivi lähtee kahden muun Naurun tasapaino –finalistin eli Tomi Haustolan ja Jussi Simolan kanssa palkintokiertueelle.

- Voiton myötä olen kai tavallaan kiertueen pääesiintyjä, mutta en itse ajattele asiaa niin. Meitä on kolme koomikkoa ja kaikki voivat hoitaa homman millä tahansa paikalla. Esiinnyimme koko viime viikon Tomin ja Jussin kanssa Oulun Riossa. Meillä ei ole keskenämme minkäänlaista nokkimisjärjestystä, vaan kommentoimme ja hiomme toisten komiikkaa hyvässä hengessä.

Ego ei siis ole ongelma ainakaan näillä koomikoilla. Konstailematon asenne näkyy myös suhtautumisessa kiertueen puitteisiin.

- Jätetään raiderit rokkareille. Meille on yllätys, jos takahuoneessa ylipäätään on kaljaa. Viimeksi kun ei ollut. Ja siis ihan tosissaan ainakin omat tavoitteeni ovat edelleen samat kuin aina. Kirjoittaa parempia juttuja ja tehdä mahdollisimman hyviä keikkoja.

Naurun tasapaino on Iikan mukaan koomikolle ainutlaatuinen koulu, jollaista ei saa muualta.

- Kisa on aika kova ja vaati ainakin minulta paljon henkistä kanttia vetää läpi. Vaikka näytän ulospäin rennolta, jännitin välillä aivan hirveästi ja Kansalliteatterin finaalia pahemmassa paikassa en ole vielä ollut. Ohjelmahan oli aika pitkä rypistys, touhu oli käynnissä yli puoli vuotta siitä päivästä kun tuli tieto, että pääsi mukaan. Mutta koomikolle kyseessä on poikkeuksellinen mahdollisuus hakea rajojaan ja saada lisää yleisöä.

Uuden kauden haku on voimassa 6.1.2015 asti. Mitkä ovat Iikka Kiven terveiset niille, jotka haluavat tai sittemmin myös pääsevät valittujen joukkoon?

- Rohkeasti mukaan vaan. Itse ohjelmassa kannattaa muistaa, että tv:tä tehdään tv:n ehdoilla. Pitää olla realisti eikä pahastua siitä, jos komiikka ei jokaisessa käänteessä ohjaa laivaa vaan tulee vähän tosi-tv:tä. Tärkeintä on tietysti olla oma itsensä sen sijaan, että miettisi millainen tyyppi kannattaa olla tai millaisia juttuja kertoa. Jos on mitä on, ei voi hävitä.

Haku Naurun tasapainon kolmannelle tuotantokaudelle

Seuraa Iikka Kiveä Twitterissä.

Yle TV2