Hyppää pääsisältöön

Kiitos roikkujille – ja palkinto kannustavimmalle poppoolle!

roikkumishaaste
Kiitos kaikille haasteen mukana roikkujille - niin kirjaimellisesti roikkuneille kuin haastetta netissä roikkumallakin seuranneille :) roikkumishaaste Kuva: Markku Vahtila roikkumishaaste

Iso kiitos kaikille marraskuun roikkumishaasteeseen osallistuneille! Vielä Prisma Studiotakin enemmän kiittävät kuitenkin roikkujien hartiat ja selät. Lisäksi valitsimme haasteen alussa luvatun palkinnon voittajatahon.

Marraskuun roikkumishaaste innosti ihmisiä roikkumaan eri puolella Suomea ja kaikista ikäryhmistä. Moni kiitteli, että roikkuminen toi helpotusta etenkin niska-hartiaseudulle sekä selkävaivoihin, kuten vähensi selän jäykkyyttä ja vähensi selkäkipuja.

Lisäksi roikkumishaaste kokonaisuudessaan sai ihmisiä hyvälle tuulelle ja kannusti pitämään liikunnallisia taukoja päivän aikana. Erityistä innovatiivisuutta osoitettiin eräällä työpaikalla – siitä hyvästä palkitsimmekin heidät.

Kämmenet koville – selkä kuntoon

Moni roikkumishaasteeseen osallistunut sai huomata nopeasti jo marraskuun alussa, että etenkin kämmenet joutuvat koetukselle roikkuessa.

Ei kuitenkaan huolta – puristusvoima voimistuu kyllä, kun vaan roikkuu säänöllisesti, ja kämmenetkin tottuvat pikkuhiljaa roikkumiseen. Puristusvoiman kehittymisen myös huomaa helposti, mikä tekee osaltaan roikkumisesta palkitsevaa.

Moni kiittelikin, että jaksoi marraskuun lopulla roikkua jopa useita kymmeniä sekunteja pidempään kuin kuun alussa.

Monen roikkumisaika piteni kymmeniä sekunteja.

Puristusvoima on kokonaisuudessaan hyvä mittari, jolla voit arvioida omaa ylävartalon lihaskuntoasi. Lue lisää artikkelista Heikko puristusvoima – lyhyt elämä?

Kuten aiemmissa roikkumisaiheisissa artikkeleissa todettiin (katso linkit tämän jutun lopusta), niin roikkuminen saattaa myös tuoda helpotusta muun muassa hartiaseudun vaivoihin, selkäkipuihin sekä stressiin.

Roikkumalla eroon selän jäykkydestä!

Moni roikkuja oli sitä mieltä, että roikkuminen tuntui ja teki hyvää nimenomaan selälle. Jotkut jopa kokivat selkäkipujen tai selän jäykkyyden vähentyneen. Moni havaitsi myös ryhtinsä parantuneen ja hengityksen tuntuvan roikkumisen myötä vapautuneemmalta.

Moni myös hyödynsi roikkumishaasteen tarjoamia aktiivisempia ja lihaksia harjoittavia roikkumistapoja. Roikkumishaasteen vinkkien avulla roikkumista voi soveltaa myös melko helppojen, mutta monipuolisten lihaskuntoliikkeiden tekemiseen. Katso vinkit:

Näin roikut muuallakin kuin netissä! #roikkumishaaste

Haasta itsesi hyvinvointiin – #roikkumishaaste-jatkovinkit

Palkinto liikuntaan kannustavalle työpaikalle

Roikkumishaasteeseen osallistujat osoittivat paljon innovatiivisuutta ja innostusta niin roikkumispaikkojen etsinnässä kuin erilaisten roikkumistyylien kokeilemisessa. Roikkumishaaste myös yhdistettiin muihin hienoihin tempauksiin, kuten Nenäpäivään ja Arkiliikunnan SM-kilpailuihin. Ihmiset kannustivat toisiaan roikkumaan niin työpaikoilla, kouluissa kuin vapaa-ajallakin. Kiitos kaikille!

roikkumishaaste
Palkintona on renkaat, joissa voi niin roikkua kuin jumpata. roikkumishaaste Kuva: Markku Vahtila roikkumishaaste

Roikkumishaasteen alussa luvattiin, että Prisma Studio palkitsee innovatiivisimman roikkujan tai roikkumisvinkin/-kokemuksen jakajan.

Voittajaksi valitsimme tahon, joka osoitti, miten työpaikoilla voidaan hauskalla tavalla kannustaa työntekijöitä työpäivän lomassa kuntoilemaan ja siten pitämään huolta omasta terveydestään – ja samalla parantaa koko työyhteisön hyvinvointia.

Palkinto menee Valkeakosken Osuuspankin henkilökunnalle. Toimitusjohtaja Juha Luomala kertoi marraskuun alussa, että Osuuspankki tukee työntekijöidensä liikuntaharratuksia esimerkiksi tarjoamalla heille uimahalli-, kuntosali- ja ryhmäliikuntapalveluita. Lisäksi kaksi vuotta sitten pankki osti työntekijöille omat Jopot, joilla he tekevät yhdessä työporukan kesken pyöräretkiä.

Lisäksi pankin työntekijöiden taukotilasta löytyy leuanvetotanko, ja kaksi puhdasta leukaa vetävälle pankkitoimihenkilölle on luvattu palkallinen vapaapäivä. Nyt osa työntekijöistä treenaa voittaakseen niin vapaapäivän kuin itsensä.

”Haastoimme myös pankin työntekijät, 26 henkilöä mukaan roikkumishaasteeseen”, Luomala lisää.

Kahden leuan vetäjälle palkallinen vapaapäivä.

Prisma Studio palkitsee nyt koko tämän liikunnallisuuteen kannustavan työyhteisön voimistelurenkailla, jotka pankin työntekijät voivat ripustaa taukotilaansa leuanvetotangon kaveriksi. Renkaiden avulla voi tehdä monia hyviä venyttely- ja jumppaliikkeitä ja niiden roikkumiskorkeutta on helppo säätä.

Onnittelut voittajille – ja samanlaisia tempauksia myös muille työpaikoille!

Asiantuntijan vastaukset roikkujien kysymyksiin

Yhdessä roikkumishaasteen artikkelissa http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/11/14/kysy-roikkumisesta-asiantuntijat-vastaavat kehoitettiin lukijoita lähettämään roikkumiseen liittyviä kysymyksiä, joihin Prisma Studio pyrkisi sitten hakemaan vastauksia sopivilta asiantuntijoilta.

Kysymyksiä ei tullut kovinkaan montaa, mikä kertonee siitä, että lukijat saivat roikkumishaasteen aikana julkaistuista artikkeleista ja tietolähteistä jo muutenkin vastauksia heitä askarruttaviin kysymyksiin.

Tässä on kuitenkin vielä tarkemmat asiantuntijakommentit muutamaan roikkujilta tulleeseen kysymykseen, joihin ei suoraan löydy vastausta marraskuun aikana julkaistuista artikkeleista. Vastaajana Suomen Selkäliiton fysioterapeutti Hilkka Virtapohja.

1. Mikä olisi paras tapa roikkua, ettei olkapään kiertäjäkalvosin vahingoitu?

”Kiertäjäkalvosin kestää kyllä yleensä roikkumisen, ellei siinä ole ennestään repeämää. Jos roikkuessa tuntuu kipua, kiertäjäkalvosin saattaa jäädä puristukseen lapaluun vajaan kiertymisen tai nivelkapselikireyden takia. Jos olkanivelen ulkokiertoliikkuvuus on rajoittunut, sitä olisi hyvä lisätä ennen kuin aloittaa roikkumisen.

Roikkuminen kannattaa aloittaa osapainolla ja asettautumalla aluksi pieneen takanojaan, jolloin täyttä olkanivelen liikkuvuutta ei vaadita ja suosia aktiivista roikkumista passiivisen sijaan. Ennen roikkumista olkanivelet ja hartiat kannattaa lämmitellä hyvin vaikka kuminauhajumpalla.”

2. Mikä lienee syynä, mutta jos aamulla roikun, alkaa silmissä mustua ja pientä huimausta. Illalla ei ole mitään vaikeuksia. Onkohan verenpaineella (yleensä n. 120) jotain tekemistä asian kanssa?

"Verenpaine on usein matalampi juuri herättyä, mikä saattaisi selittää aamuroikkumisen oireita, kun kysyjällä on luonnostaankin matalahko verenpaine. Myös niskat saattavat olla nukkumisen jäljiltä jäykät. Kannattaa jättää aamuroikkumiset väliin ja tarkistuttaa asia omalta lääkäriltä."

3. Mietin vain että vasemman käden kiertäjäkalvosin oireyhtymä vaivaa siinä määrin että se tuottaa kipua joissakin käden liikkeissä. Onkohan roikkuminen kivun sallimissa rajoissa edes suositeltavaa?

"Jos roikkuessa ei tunnu kipua tai roikkuu kivun sallimissa rajoissa, osapainolla ja aktiivisesta roikkumisesta voi olla pidemmän päälle hyötyä lapaluun tukilihasten vahvistumisen ja ryhdin paranemisen myötä. Yleensä kivun pelosta ja liiasta varomisesta on haittaa. Käden käytön ja liikkeiden rytmittäminen päivän mittaan on viisasta ja suotavaa, mieluummin vähän kerrallaan ja usein. Sama sääntö pätee myös roikkumiseen."

4. Olisi hienoa saada tietoa roikkumisen ja luontoelämyksen yhdistelmästä Metsähallituksen vastaamana.

Tähän kysymykseen on tulossa vastaus erillisessä artikkelissa. Linkki ilmestyy myös tähän heti kun artikkeli on julkaistu!

Marraskuun aikana tuli myös tiedusteluja siitä, mistä voi hankkia itselleen oman ovenkarmien väliin asennettavan leuanvetotangon tai roikkumiseen soveltuvat renkaat. Olen koonnut ohjeet tänne (samaiset roikkumisvälineet sopivat hyvin myös leuanvetojen tekemiseen sekä monenlaiseen kotijumppaan).

Kiitos kaikille roikkujille!

Kiitos vielä kerran kaikille roikkumishaasteeseen osallistuneille ja sitä seuranneille. Kiitos kaikista lähettämistänne kommenteista, kysymyksistä, kokemuksista, ehdotuksista, valokuvista, videoista sekä sähköposteista.

Jos roikkumishaasteen loppuminen tuntuu haikealta, niin nyt joulukuussa on tarjolla seuraavaksi liikunnalliseksi tempaukseksi esimerkiksi Touhukalenteri tai Leuanveto-joulukalenteri. Niihin ehtii vielä hyvin hypätä mukaan!

Kaikki roikkumishaasteen aikana julkaistut artikkelit löytyvät näistä linkeistä:

Prisma Studio haastaa sinut roikkumaan!

Näin roikut muuallakin kuin netissä! #roikkumishaaste

Roiku irti stressistä!

Kysy roikkumisesta – asiantuntijat vastaavat

Heikko puristusvoima – lyhyt elämä?

Me roikumme hiuksista, jaloista – keinuen, kieppuen, nukkuen

Haasta itsesi hyvinvointiin – #roikkumishaaste-jatkovinkit

Roikkumishaasteen Facebook-tapahtumasivulla voi yhä käydä kurkkaamassa, miten haaste eteni ja millaisia kokemuksia roikkujilla oli.

Haasteen löytää edelleen myös Twitteristä (#roikkumishaaste, @YlePrismaS, @MillaVahtila). Kaikenlaisia haasteeseen liittyviä kokemuksia ja ajatuksia, kuten myös kuvia ja videoita voi yhä jakaa sosiaalisessa mediassa, tämän artikkelin kommenttikentässä tai laittaa mailia osoitteeseen milla.vahtila@yle.fi.

leuanvetohaaste
Seuraavaksi haasteeksi Leuanveto-joulukalenteri? leuanvetohaaste Kuva: Markku Vahtila leuanvetohaaste

Toivottavasti roikkumishaaste vastasi odotuksianne ja tarjosi teille kiinnostavaa faktatietoa sekä käytännön vinkkejä. Kaikenlainen palaute on yhä tervetullutta.

Saitko mielestäsi riittävästi roikkumiseen liittyvää tietoa ja roikkumisvinkkejä haasteen aikana? Olivatko julkaisut selkeitä ja havainnollistavia? Oliko julkaisuja mielestäsi liikaa/ liian vähän? Laita mailia tai vastaa artikkelin lopun kommenttikenttään.

Kiitos vielä kerran – ja jatketaan roikkumista sekä hyvinvointimme edistämistä!