Hyppää pääsisältöön

Taideviennin valttikortit

Jotkut taiteilijat tuntuvat olevan ulkomailla suositumpia kuin kotimaassa. Videotaiteilijat Eija-Liisa Ahtila ja Pilvi Takala ovat tästä kaksi esimerkkiä. Mikä on heidän kansainvälisen menestyksensä salaisuus?

Eija-Liisa Ahtila on Suomen kansainvälisesti arvostetuimpia taiteilijoita. Sekä MOMA että Tate Gellery ovat hehkuttaneet Ahtilan töitä. Tänä vuonna ilmestyi Serlachius-museoiden johtaja, taidehistorioitsija Pauli Sivoselta Eija-Liisa Ahtilan luontosuhdetta kattavasti käsittelevä teos. Espoon modernin taiteen museo EMMAssa tällä hetkellä esillä oleva teos Vaakasuora on siinä analysoitu kiinnostavalla tavalla.

Pauli Sivonen: Eija-Liisa Ahtila. Metsässä on lintu. SKS 2014
Pauli Sivonen: Eija-Liisa Ahtila. Metsässä on lintu. SKS 2014 Pauli Sivonen: Eija-Liisa Ahtila. Metsässä on lintu. SKS 2014 Kuva: SKS sks

Ahtila kuuluu Suomessa mediataiteen pioneereihin. Toisin kuin muut suomalaistaiteilijat 90-luvulla, Ahtila lähti opiskelemaan elokuvataidetta Lontooseen ja Los Angelesiin. Nyt, kaksikymmentä vuotta myöhemmin, hänen töitään on ostettu kymmeniin kansainvälisiin taidemuseoihin. Kansainvälinen menestys ei kuitenkaan takaa videotaiteen puolella taloudellista menestystä. Monikanavaisten videoinstallaation tekeminen suurella työryhmällä on kallista ja aikaa vievää. Pauli Sivosen johtama Serlachius-museot on ensimmäinen suomalainen taidemuseo yli viiteentoista vuoteen, jolla on ollut varaa tilata Ahtilalta videoteos.

Tutkimuksia draaman ekologiasta 1, 2014, Serlachius-museot, Mänttä
Eija-Liisa Ahtila: Tutkimuksia draaman ekologiasta 1. Esillä Serlachius-museoissa Mäntässä 1.11.2015 asti. Tutkimuksia draaman ekologiasta 1, 2014, Serlachius-museot, Mänttä Kuva: Serlachius-museot, Mänttä paviljonki

Videotaiteen tekeminen on niin haastavaa, että esimerkiksi vuonna 1981 syntynyt videotaiteilija Pilvi Takala on päättänyt lähteä kokonaan itse tekemisen tielle. Kuvataideakatemiasta valmistunut mediataiteilija ei pysty palkkaamaan näyttelijöitä, tai työryhmää toteuttamaan töitään. Hän käyttää ystäviensä kuvaustaitoja hyväkseen ja kuvaa itse. Kannettava tietokone kulkee kaikkialla mukana, jolla hän editoi työnsä itse.

Pilvi Takala ja Joonatan Pitkänen
Pilvi Takala ja Joonatan Pitkänen Töölön tornien työhuoneessa Pilvi Takala ja Joonatan Pitkänen Kuva: Yle / Jenni Stammeier pilvi takala

Istanbulissa asuva Takala lähti jo nuorena vaihto-opiskelijaksi Skotlantiin ja jäi asumaan pitkäksi aikaa Amsterdamiin. Takala on toteuttanut pääosin videotyönsä ulkomailla. Tämän myötä ne ovat herättäneet huomiota myös kulloisessakin maassa. Skotlannissa Takala pukeutui koulupukuun ja herätti paheksuntaa, Ranskassa kohua herätti se, että Lumikki-asuinen Takala poistettiin Pariisin Disney-puistosta. Berliiniläisessä tavaratalossa hänet vietiin ulos siksi, että hän kulki mukanaan kassillinen rahaa. Kassi oli läpinäkyvä.

Kansainvälistä huomiota herätti myös se, kun Takala päätti lahjoittaa saamastaan palkinnosta suurimman osan lapsille. Takala voitti 10.000 puntaa, josta itälontoolaiset lapset saivat 7.000 puntaa, jotta saisivat tehdä rahalla mitä haluavat. Prosessista syntyi Takalan seuraava videotyö: The Committee. Katso juttu, niin näet, mitä lapset toteuttivat!

Takala sai tänä vuonna valtion 5-vuotisen taiteilija-apurahan. Istanbulissa puoliksi asuvasta Takalasta onkin tullut jos ei nyt Ahtilan veroinen, niin ainakin merkittävä kansainvälinen valttikortti Suomen taideviennille.

Taiteentutkija Mika Karhu kertoo, mikä on taiteilijan menestysresepti kansainväliseen kuuluisuuteen.

Eija-Liisa Ahtilan uusin työ, Tutkimuksia draaman ekologiasta 1, on esillä vielä tammikuun 11. päivä asti Serlachius-museoissa, Mäntässä.

Eija-Liisa Ahtilan Vaakasuora on esillä helmikuun 22. päivä asti Espoon modernin taiteen museo EMMAssa.

Pilvi Takalan töitä AV-arkin sivuilla: http://www.av-arkki.fi/taiteilijat/pilvi-takala/

Mika Karhun kotisivut: http://www.mikakarhu.com/mika.html

 • Tanssi itsellesi terveemmät aivot

  Aivot voivat hyvin, kun keho ja mieli voivat hyvin.

  Käykö sinulle joskus niin, että erityisen stressaavan työpäivän jälkeen jätät liikunnan väliin ja sorrut lohdutukseksi roskaruokaan? Kotiin tultuasi kohdistat turhautumisesi puolisoosi ja uppoudut koko illaksi mököttämään päätteen ääreen. Yöllä uni ei tule, kun mietit elämäsi kurjuutta. Inhimillistä, mutta aivan väärin, jos ajattelet aivojesi terveyttä.

 • Avaruusromua: Tämänhän ymmärtää jopa nelivuotias lapsikin!

  Hakekaa tänne jostakin nelivuotias lapsi!

  Hakekaa tänne jostakin nelivuotias lapsi, minä en ymmärrä tästä yhtään mitään! Näin sanoi Freedonian valtiota johtanut Rufus T. Firefly eli Groucho Marx elokuvassa Neljä naurettavaa naapuria. Jostakin syystä tuo klassikkoelokuva ja klassikkorepliikki tulivat mieleen albumista nimeltä Experimental Synth Kids. Rohkealla ja virkistävällä albumilla on nimensä mukaisesti lasten tekemää elektronista ja kokeellista musiikkia. Jopa nelivuotiaitten lasten. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Onko rivous uusi musta?

  Rivot jutut huvittavat, koska ne ovat tabu.

  Äitini korvat menevät välittömästi lukkoon, jos hän kuulee v-sanan. Hän ei hyväksy kiroilua tai alapääjuttuja lainkaan. Monille muillekin hänen sukupolvensa edustajalle tämä tabu on ehdoton. Hänen mukaansa törkeyksiä ja rivoa kieltä kuulee yhä useammin ja kaikkialla. Toisaalta monet nauttivat tabujen rikkomisesta. Kielletty kiinnostaa, estottomuus ja häpeästä vapautuminen tuottaa mielihyvää.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri