Hyppää pääsisältöön

Yle tuo Sibelius-juhlat jokaiseen kotiin

Miikka Maunula
Yle juhlii Sibeliusta radiossa, televisiossa ja verkkossa, lupaa klassisen musiikin vastaava tuottaja Miikka Maunula. Miikka Maunula Kuva: Yle/Sandra Saulo miikka maunula

Ylen klassisen musiikin toimituksen seinällä on kehystettynä kirje, joka on päivätty 26. elokuuta 1955. Maisteri Kai Maasalolle Yleisradioon osoitettu teksti on säveltäjä Jean Sibeliuksen lämmin kiitos Sinfonian tarina -sarjasta, jota Sibelius oli ”suurella mielenkiinnolla täällä Ainolassa seurannut.”

Jean Sibeliuksen kirje
Kirje Ainolasta on Ylen klassisen musiikin toimituksen aarteita. Jean Sibeliuksen kirje Kuva: Yle/Sandra Saulo jean sibeliuksen kirje

Sibelius oli innokas radion kuuntelija. Sen avulla hän pysyi kiinni maan ja maailman musiikkielämässä Ainolan hiljaisuudessakin. Myös vuoden 2015 Sibelius-juhlan Yleisradio tuo jokaisen suomalaisen kotiin kaikilla välineillään. Kattauksemme on jo nyt runsas, mutta yhä uutta sinne vielä syntyy. Tällä sivulla tarjoamme ajankohtaista tietoa Ylen Sibelius-sisällöistä läpi vuoden.

Merkkivuoden huipentuma on säveltäjän syntymäpäivä 8. joulukuuta 2015. Ylen kanavilla juhlinta alkaa kuitenkin jo vuoden ensimmäisenä lauantaina 3. tammikuuta suoralla studiokonsertilla ja laulumusiikin teemaillalla Yle Radio 1:ssä.

Isoimmat televisioprojektit ovat olleet työn alla jo reilun vuoden. Teemalla nähdään syksyllä sarja säveltäjän seitsemästä sinfoniasta ylikapellimestari Hannu Linnun esittelemänä ja johtamana sekä Radion sinfoniaorkesterin soittamana.
Minna Lindgrenin käsikirjoittamassa ja Piia Hirvensalon ohjaamassa kahdeksanosaisessa minisarjassa Sehän on Sibelius! animaatio tunkeutuu kuvittamaan säveltäjän persoonaa ja elämänvaiheita.
Television juhlat aloittaa helmikuussa Ylen ja Suomen Kansallisoopperan uuden yhteistyön hedelmänä nähtävä Kullervo-sinfoniaan pohjautuva baletti. Tero Saarisen koreografia on suora lähetys 27. helmikuuta Teemalla ja myöhemmin se nähdään myös Arte-kanavalla Saksassa ja Ranskassa.

Sibeliuksen neljä vuodenaikaa on radiossa ja verkossa toteutettava kokonaisuus, jossa vietetään mm. toukokuista lintuiltaa Ainolassa sekä varjosynttäreitä 12.8. jalkautuen kaduille ja puistoihin. Vuodenaikojen syksy huipentuu joululahjavalvojaisiin.

Radio-ohjelmistossa kuullaan professori Erik Tawaststjernan legendaarisia musiikkiesitelmiä samalla, kun Kohti Sibeliusta -sarjassa pohditaan sitä kulttuuria, tiedemaailmaa ja yhteiskuntaa, missä nuori hämeenlinnalaispoika otti ensiaskeleitaan säveltäjän tiellä. Meidän aikamme säveltäjä Osmo Tapio Räihälä puolestaan avaa säveltäjän sinfonioita toimittamassaan ohjelmasarjassa Sinfoninen takoja.

Yle välittää Sibelius-juhlavuotta myös kansainväliselle yleisölle TV-ohjelmien myynnin ja EBU-ohjelmavaihdon avulla. Euroradion kautta maailmalle tarjottavaan kokonaisuuteen kuuluu mm. Lahden Sibelius-festivaali syyskuun alussa.

M-studio esittelee helmikuussa Ylen uutta studiotuotantoa säveltäjän kamarimusiikista ja pienimuotoisista sävellyksistä. Ennen säveltäjän syntymäpäivää on vielä edessä jännittävä pariviikkoinen Jean Sibelius -viulukilpailussa, jota seurataan kattavasti alkueristä finaaliin eri välineissä.

Jean Sibeliuksessa, kuten ihmisissä ylipäätään, on monia puolia. Toivottavasti voimme tämän vuoden aikana tarjota sinulle mahdollisuuden muodostaa oman, päivitetyn kuvasi syntymäpäiväsankarista. Haluamme myös soittaa paljon hänen musiikkiaan, josta jokainen meistä voi tehdä yhä uusia löytöjä.

Miikka Maunula
Miikka Maunula Kuva: Yle/Sandra Saulo miikka maunula

Miikka Maunula
vastaava tuottaja
Yle Kulttuuri ja viihde / Klassinen musiikki

Kommentit
 • Sibeliuksen suosikkisopraano Ida Ekman – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 22. huhtikuuta.

  Huhtikuun 22. päivänä syntyneen Ida Ekmanin (1875–1942) taipuisaa, kaunissointista sopraanoa ihaili mm. Sibelius, jonka musiikkia laulajatar teki tunnetuksi sekä kotimaassa että ulkomailla. Nuoren Idan sanotaankin olleen rakastunut säveltäjään. Idan aviomies, pianisti Karl Ekman ja Jean Sibelius olivat läheisiä ystäviä jo nuoruusvuosilta.

 • Dessy luottaa pienten asioiden suuruuksiin

  Dessy luottaa pienten asioiden suuruuksiin

  Belgialaisen säveltäjä-sellisti-kapellimestari Jean-Paul Dessyn (s. 1963) tuore julkaisu vakuuttaa. Äänitteen keskiössä on viime vuonna valmistunut Sielunmessuja-teos.

 • Senfterin kamarimusiikkiteoksissa riittää vielä pöyhittävää

  Senfterin kamarimusiikkiteoksissa riittää vielä pöyhittävää

  Säveltäjä Johanna Senfterin (1879–1961) musiikkia on kuultu äänitteillä harvakseltaan. Senfter jakoi sävellysopettajansa Max Regerin tavoin harmonisen ja sävellysteknisen tekotavan, joka oli luonteeltaan varsin toisenlainen kuin samoihin aikoihin nousuaan tekevän Wienin toisen koulukunnan musiikillinen ajattelu.

 • Peacocke sulauttaa tyylejä luontevasti

  Peacocke sulauttaa tyylejä luontevasti

  Uusiseelantilainen säveltäjä Gemma Peacocke on omintakeinen tekijä, joka on luonut erilaisista tyylillisistä elementeistä luontevan synteesin. Lopputulos ei ole crossoveria tai edes jälki-crossoveria, vaan aito erilaisten tyylillisten elementtien sulautuminen.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua