Yliopistollisen Hevossairaalan johtaja eläinlääkäri Kati Niinistö on tuttu näky Helsinki International Horse Show:n katsomossa. Hän ei kuitenkaan ole paikalla vain nauttimassa hienoista suorituksista.
Viimeisen kolmen vuoden ajan Yliopistollinen eläinsairaala on vastannut tapahtuman eläinlääkinnästä ja kilpailuun saapuvien hevosten tarkastuksista. Mutta mikäli kaikki sujuu hyvin, voi eläinlääkäri pitäytyä lähinnä tarkkailijan roolissa ja nauttia yleisön tavoin kilpailusuorituksista.
Hevoset tarkastetaan ensin
Jokainen kansainvälinen kilpailu alkaa eläinlääkäritarkastuksella, ”vet checkillä”, jossa hevoset tunnistetaan ja niiden kilpailukunto tarkastetaan ennen kuin ne pääsevät siirtymään tallialueille.
Eläinlääkäritarkastuksen ortopedisessa osassa seurataan hevosen liikettä niin käynnissä kuin ravissakin. Valvovat eläinlääkärit tarkkailevat hevosia etäältä herkeämättä.
- Mikrosirutunnistuksia lukuun ottamatta emme koske hevosiin ollenkaan. Jos ontumatutkimuksissa havaitaan jotain epämääräistä, hevonen voidaan lähettää niin
sanottuun holding boxiin, jossa taas eri eläinlääkäri yrittää selvittää ontuman syytä tunnustelemalla hevosen jänteet ja nivelet läpi, Kati opastaa.
Kansainvälisille kilpailijoille vet check on aivan rutiinia. Joskus hevosia joudutaan kuitenkin verryttelemään eläinlääkäritarkastusta varten. Hevoset, jotka eivät ensimmäisellä tarkastuskerralla täytä asetettuja vaatimuksia, saatetaan tarkastaa myöhemmin uudelleen.
- Nämä hevoset elävät matkustavaisten elämää, minkä vuoksi hevosilla voi joskus olla pientä könkkää. Pääasia on, että hevoset eivät kärsi, ne ovat iloisia ja pystyvät tekemään työnsä hyvin.
Tarkastuksia pitkin kilpailua
Hevosten tarkastukset eivät lopu kuitenkaan tähän. Este- ja kouluratsukoiden suoritusten jälkeen on välinetarkistuksia ja samalla tietysti tarkkaillaan myös hevosen kuntoa ja vointia. Steward tarkastaa areenalta saapuvalta kouluratsukolta suitsituksen oikeellisuuden, kuolaimet sekä hevosen kyljet.
- Mikäli steward havaitsee radalla hevosessa pisarankin verta, se johtaa automaattisesti ratsukon hylkäykseen. Joskus kyseessä voi olla aivan minimaalinen haava, joka ei enää tarkastusvaiheessa edes näy, mutta sääntöjä noudatetaan tarkasti.
Esteratsukoiden tarkastus tapahtuu niin ikään heti suorituksen jälkeen. Suojatarkastuksista huolehtivat eläinlääkärit.
- Tarkistamme ettei suojien sisäpuolella ole mitään terävää, mikä saisi hevosen nostamaan jalkoja paremmin. Uusin asia, mihin kiinnitetään erityisesti huomiota, on takajalkojen suojat. Ne eivät saa olla liian kireällä tai liian ylhäällä.
Löytyykö suojista yllätyksiä kansainvälisellä tasolla?
- Oikeastaan juuri tällä tasolla, Kati harmittelee.
- On olemassa kauhutarinoita, joissa suojista on löydetty pullon korkkeja tai teräviä piikkejä. Onneksi tällaista tapahtuu kuitenkin todella harvoin – juuri siksi että ratsastajat tietävät joutuvansa tarkastuksiin.
Toiveena mahdollisimman vähän töitä
Kati Niinistön päävastuulla HIHS:issä on hoitavan eläinlääkäriryhmän johtaminen. Paras tilanne on jos hoitava ryhmä pysyy työttömänä koko tapahtuman ajan.
- Toivomme että töitä on mahdollisimman vähän, mikä tietysti tarkoittaa että hoidettavia hevosia on mahdollisimman vähän eli että vaarallisia tilanteita ei satu.
- Onnettomuuden sattuessa me vastaamme hoidosta. Valvovalta viralliselta eläinlääkäriltä pyydetään aina hyväksyntä ennen minkään hoidon aloittamista. Akuuteissa tilanteissa voi olla kuitenkin todella kiire, joten toivomme että ainakin joku hevosen edustajista on aina paikalla, jotta saamme omistajalta luvan hätähoitoja varten.
Joskus aivan lähelläkin oleva apu voi kuitenkin tulla liian myöhään.
- Ikävä totuus on se, että jos hevonen jää makaamaan radalle, voi eläintä olla mahdotonta pelastaa. Kaikkein dramaattisimmat tilanteet tapahtuvat todennäköisemmin esteradalla, minkä takia pääsääntöisesti istumme luokkien aikana katsomoissa mahdollisimman lähellä.
Vastuullinen työ vaatii jatkuvaa valppautta – hoitavan eläinlääkärin on oltava valmiina tilanteen sattuessa. Yleensä työn lomassa ehtii myös nauttia kisoista.
- Vet check on kaikkein stressaavin vaihe, mutta kyllä me osaamme eläytyä myös ihan katsojan rooliin, Kati naurahtaa iloisesti.
Hevoset saattavat tarvita hoitotoimenpiteitä, vaikka varsinaista onnettomuutta ei olisikaan tapahtunut.
- Pyrimme toimimaan myös kilpailijoita palvelevina tahoina, emme me aina ole ilkeitä viranomaisia. Tämän tason ratsastajat jo tosin tietävätkin sen hyvin ja saattavat joskus pyytää apuamme, kuten nesteytystä ennen seuraavaa pitkää matkaa jos hevonen tiettävästi juo huonosti.
Osa hevosista jatkaakin sunnuntaina heti seuraaviin kilpailuihin. Nämä hevoset matkustavat vuoden aikana paljon enemmän kuin moni ihminen koskaan elämässään. Pitkät matkat ja vaativat suoritukset edellyttävät hevosilta paljon ja niiden hyvinvoinnista on huolehdittava jatkuvasti.
Kilpailujen eläinlääkärit vastaavat osaltaan siitä, että vain terveet ja hyvinvoivat hevoset pääsevät radalle. Silloin katsojakin voi olla luottavaisin mielin ja uskoa, että areenan läpi kiitävät uljaat ratsut nauttivat hetkistään parrasvaloissa.
Kirjoittaja Caisa Inkinen