Hyppää pääsisältöön

Vanhempi kuin itsenäinen Suomi

Viisaus tulee kokemuksesta. Kokemus karttuu iän myötä. Mitä mieltä on vanhempi ihminen onnellisesta elämästä?

Suomi juhlisti eilen itsenäisyyttä perinteisellä tavalla. Nimittäin katsomalla telkkarista, kun presidentti kättelee lähes 2000 vierasta. Kiitos sosiaalisen median, ihmiset pääsivät näkemään myös toisten kotien juhlahumua. Vaikka kutsu isoon tapahtumaan tulee harvoille ja valituille, pidetään pienempiä vastaanottoja kotosalla. Kokkailaan pientä purtavaa, illemmalla pukeudutaan hienosti ja nautiskellaan tapahtumasta itsenäisesti, mutta yhdessä toisten kanssa.

Keppi syrjään ja jalalla koreasti! Siinä hieman esimerkkiä muillekin!

Katselin itsekin eilen lähetystä ja minuun suurimman vaikutuksen tekivät kaksi vanhempaa herrasmiestä. Sotaveteraani Hannes Hynönen sekä arkkiatri Risto Pelkonen. Kirjoitin paria päivää aiemmin vanhuudesta ja mietin myös, millainen itse olen vanhempana. Jos jotain toivon, niin sitä reippautta ja viisautta, jota nämä herrat edustavat. Pian 102-vuotias Hannes, joka on siis vanhempi kuin itsenäinen Suomi, kertoi haastattelussa lähtevänsä tanssilattialle, mikäli hieman hullaantuu. Ja hullaantuihan Hannes, ensimmäiseksi kieputeltavaksi haettiin Sofi Oksanen. Keppi syrjään ja jalalla koreasti! Siinä hieman esimerkkiä muillekin siitä, miten tarttua tilaisuuteen.

Risto Pelkonen puhui omassa haastattelussaan hyvästä elämästä. Arkkiatri totesi, että vaikka hyvä elämä on jokaiselle varmasti hieman erilainen, pitää se kuitenkin sisällään myös joitakin yleisiä asioita. Kohtuullinen toimeentulo, kuuluminen johonkin joukkoon, oleminen sinut itsensä kanssa sekä kaikista tärkeimpänä kyky rakastaa ja tulla rakastetuksi. Asiat kuulostavat tutulta nuoremmankin korvaan, mutta kun iän tuoma kokemus ja viisaus toteaa nämä asiat, on painoarvo kertaluokkaa jykevämpi.

Kuunnellessa näitä herroja tuli olo, että tässä nuorempana sitä yrittää kovasti keksiä pyörää uudelleen. Vaikka maailma muuttuu nykyään kovaa vauhtia, on se sitä tehnyt aiemminkin. Välillä voisi tehdä hyvää kuunnella, millaisia kokemuksia itseään vanhemmilla on. Mitä on nähty ja koettu. Ja mistä on iloittu ja oltu kiitollisia. Näitä kahta viimeistä kun elämässä tuskin koskaan on liikaa.

Vanhempien ihmisten ajatuksiin pääset tutustumaan ensi tiistaina alkavalla Ps:n Senioriviikolla, jolloin kuullaan lisää viisauksia mm. Risto Pelkoselta. Viikko on Puoli seiskan panos Yleisradion Lupa välittää -kampanjaan. Mikä on parasta seniorielämässä? Mitä mieltä sinä olet?

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän