Hyppää pääsisältöön

Nael kummi – Heikki Kinnunen opettelee matkailijan viroa

"Hakkame oppima eesti keelt!" Tällä kehotuksella näyttelijä Heikki Kinnunen avasi kahdeksanosaisen Nael kummi -sarjan (2002), jossa opetettiin viroa matkailijoille. Tutuiksi tulivat niin tervehdykset kuin ongelmatilanteissa käytettävät sanat. Sarja oli myös tekstitetty viroksi.

1. jakso: Tere!

Alkuun viron kielen sarjassa lähdettiin liikkeelle helpoista, eli tervehdyksistä, kohteliaisuuksista ja numeroista. Viroon paikallista kieltä oppimaan lähtenyt Heikki Kinnunen toivotti katsojat tervetulleeksi matkalle. Yksi tapa toivottaa hyvää matkaa viroksi onkin sarjan nimi ”Nael kummi”.

2. jakso: Sõbra juures külas

Toisessa osassa Kinnunen kyläilee tuttujensa luona, ja sitä varten hän on opetellut kysymään kuulumisia: Kuidas läheb? Kielioppiosiossa opetellaan persoonapronomineja.

3. jakso: Linnas

Kolmannessa jaksossa Kinnunen viettää päivää kaupungissa, mutta eksyy yrittäessään löytää ystäviensä kanssa sopimaansa tapaamispaikkaan. On siis kysyttävä kohteliaasti apua: Vabandage. Palun öelge, kus on Raekoja plats. Kun ystävät ovat löytyneet, tutustutaankin Tallinnan nähtävyyksiin.

4. jakso: Läheme poodi

Neljännessä osassa lähdetään kaupoille. Hyödyllistä on osata kysyä esimerkiksi: Mis see maksab? Aiheena ovat myös värit, joiden nimet muistuttavat aika lailla suomenkielisiä värisanoja. Kielioppiosiossa perehdytään viron "palun"-sanaan.

5. jakso: Söögid ja joogid

On tullut aika syödä ja juoda. Viidennessä jaksossa käydään kahvilassa ja ravintolassa. Aterioinnin jälkeen on osattava tilata lasku: Palun arve! Opitaan myös, miten konditionaali "haluaisin" toimii viroksi.

6. jakso: Vaba aeg

Kuudennen jakson aiheena ovat vapaa-ajan harrastukset, viikonpäivät sekä kellonajat. Jos kello on tasan kuusi, se on "täpselt kuus". Jos se on taas varttia yli, se onkin "veerand seitse". Nyt käydään myös läpi viron g,b ja d -kirjainten ääntäminen.

7. jakso: Probleemid

Matkoillakin saattaa tulla jos minkälaista ongelmatilannetta, siksipä ne ovat seitsemännen jakson aiheena. Kinnusella on pää kipeänä, joten kertoo apteekkarille että "Mul pea valutab hirmsasti". Jos tilanne käy aivan epätoivoiseksi ei auta kuin huutaa: Abi!

8. jakso: Talus

Viimeissä jaksossa Kinnunen jättää kaupungin ja suuntaa Saarenmaalle. Siellä hän joutuu maataloushommiin. Säästä puhuttaessa Kinnunen opettaa virolaisystävilleen sanonnan suomalaisesta kesäsäästä: Soome suvi on küll külm, aga õnneks lumevaene.

Teksti: Sonja Fogelholm