Hyppää pääsisältöön

Vesa-Matti Loirin joululauluna Paimenpoika

Pop Liisa -ohjelman vuoden 1976 joulujakson päätteeksi juontaja Vesa-Matti Loiri tulkitsi klassikkokappaleen poikkihuilulla säestäen. Esitystä ennen Loiri pääsi vitsailemaan juontajaparinsa Mikko Alatalon joululahjatoiveen kustannuksella.

Paimenpoika tunnetaan myös sen alkusanojen mukaan nimellä Jäi toiset aamulla nukkumaan. Kappaleen on säveltänyt Mikael Nyberg. Kappaleen sanoitus on Immi Hellénin käsialaa ja sen tv-esityksen sovituksesta sekä Loirin säestyksestä vastasi Esa Helasvuo.

Jäi toiset aamulla nukkumaan,
kun otin konttini naulastaan
kiiruhdin karjoteille.
Mä kutsuin Herttaa ja Helunaa,
ne seuras torveni toitantaa,
ja metsä soitteli meille, soitteli meille.
Mä tunnen polkuja paljonkin,
jo kesän karjaani paimensin,
en eksynyt konsaan vielä.
Mä tiedän ruohoisat syöttömaat
ja ahonrintamat marjakkaat
ja rannat siintävät siellä, siintävät siellä.

Hellén kirjoitti sanoituksen pohjalta myös samannimisen, pidemmän runon.

Ennen Loirin voimakasta tulkintaa, kuultiin ohjelman loppukevennyksenä Pop Liisan juontajakaksikon Loirin ja Mikko Alatalon hyvän joulun toivotus suomalaisille. Loiri pääsi myös leukailemaan Alatalon paljastamalla joululahjatoiveella, jonka johdosta kaksikolla oli vaikeuksia pitää pokkaansa.

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto