Hyppää pääsisältöön

Viikingit

Neil Oliver viikinkilaivan edessä
Neil Oliver viikinkilaivan edessä Kuva: BBC neil oliver

Viikingit muistetaan luostareita ryöstelleinä verenhimoisina merirosvoina, mutta keitä he olivat ja kuinka he elivät? Kirjailija Neil Oliver lähtee matkaan viikinkien vanavedessä.

Osa 1. Neil matkustaa Skandinaviaan tutustuakseen viikinkien esihistoriallisten esivanhempien maailmaan. Hän näkee jäänteitä sotaveneistä, pitkätukkaisista maamiehistä, kuninkaanlinnasta sekä julmista pakanallisista menoista.

Osa 2. Neil lähtee itään viikinkien teille Venäjälle ja Turkkiin. Itäisen Euroopan jokia pitkin viikingit kävivät kauppaa Konstantinopolia ja Bagdadia myöten. Matkoiltaan he toivat kiinalaista silkkiä ja buddhalaisia veistoksia. Lännessä viikingit rikastuivat Irlantiin ja Englantiin tekemillään ryöstöretkillä.

Osa 3. Länsi-Euroopasta viikingit purjehtivat edelleen Islantiin ja Grönlantiin. Kristinuskoon kääntyminen avasi viikingeille tien osaksi eurooppalaista ylimystöä, ja kauan suojelurahaa englantilaisilta perittyään Tanskan kuningas Knut kohosi Englannin hallitsijaksi.

Viikingit (Vikings), Britannia 2012. Tuotanto BBC

Lisää ohjelmasta

Kommentit
 • Rajat ovat ihmisen ongelma, kirjallisuus on niistä vapaa

  Rakennukset sortuvat, mutta kirjallisuus on kaikkialla.

  Kirjallisuus on muuttolintujen parvi ja nyt se lentää Helsinkiin. Helsinki Litin lava on hyvä paikka laskeutua, myös uusille sukupolville, kirjoittaa Aleksis Salusjärvi. Helsinki Lit suorana Ylen kanavilla 17.–18.5.2019

 • Teeman kesän 2019 elokuvat

  Leffateemoina mm. westernit, Jean Cocteau ja Jerry Lewis.

  Teema esittää kesällä mm. lännenfilmejä lauantaisin, Jerry Lewisin komedioita ja Jean Cocteaun klassikkoja.

 • Teeman kesä 2019 on länkkärikesä

  Westerneitä klassisesta moderniin lauantaisin.

  Teeman kesä 2019 on länkkärikesä. Lännenfilmejä esitetään joka lauantai-ilta kesäkuun alusta elokuun loppuun: klassikkoja, harvinaisia kulttifilmejä ja kiisteltyjäkin mestariteoksia.

Yle Teema